Monday, September 26, 2011

"The Year Of Pioneer" by Andreea Chirica

Lansare Hardcomics 11 – “The year of the pioneer” by Andreea Chirica

Primul roman grafic semnat de Andreea Chirica se lanseaza vineri 30 septembrie intr-un cadru la fel de nostalgic ca si universul ce populeaza cartea. Terasa “Casa Universitarilor” a ramas neschimbata timp de 3 decenii, ata ca ambianta cat si ca meniu si servire.

“The year of the pioneer” documenteaza - in ilustratii alb –negru si texte scrise in engleza - viata unui copil de 7 ani pe parcursul anului 1986. Perspectiva autoriala lasa in mare parte loc celei a personajului, evenimentele fiind redate, atat din punct de vedere stilistic cat si narativ, cu ochii unui copil. Scoala si viata de dupa scoala cu cheia de gat, programul de la televizor si mai ales desenele animate, jocurile, guma de mestecat, eugeniile si pufuletii, Mos Gerila dar si cozile la lapte ocupa spatiul social si emotional al copilariei generatiei respective in detrimentul contextului politic sau a comentariilor pe marginea acestuia.

“Cand m-am gandit sa ilustrez un an din copilaria mea, imediat am decis ca 1986 este acela. Nu pentru ca a castigat Steaua sau pentru ca a explodat centrala de la Cernobil sau pentru ca a fost al nu stiu catelea congres al partidului - ci datorita unor evenimente personale, mai vesele sau mai triste, pe care nu le-am uitat. Si cartea asta e la fel, vesela si trista, autoironica si neserioasa. Si e in engleza pentru ca am vrut sa raspund si celor, nascuti prin alte parti, care inevitabil ajungeau sa ma intrebe “How was it back then?”

Cele peste 100 de pagini ilustrate alb-negru intr-o maniera aproape naiva si scrise intr-o engleza aproximativa parcurg un an – si anume 1986 – din copilaria fiecarui roman nascut la sfarsitul anilor 70 sau inceputul anilor 80.

“The year of the pioneer” a fost publicata de Hardcomics, fiind al 11 numar din serie, cu sprijinul Open Public Services, cea mai mare companie de Direct Marketing din Romania.

Hardcomics este singura editura din Romania specializata in benzi desenate si romane grafice. Publicatiile Hardcomics au gaduit lucrarile a peste 100 de artisti romani si internationali si au participat la cele mai importante festivaluri de specialitate din Europa si SUA.


www.hardcomics.ro

4 comments:

  1. daca nu ajungi la lansare de unde se poate procura
    ?

    ReplyDelete
  2. cred ca vei gasi la Libraria Jumatatea Plina (MNAC)

    ReplyDelete
  3. si O SA se gaseasca si la Anthony Frost si la Carturesti

    ReplyDelete