Pages

Colectionarul de Basme

2009-2012
Azi se aniverseaza 3 ani de cand a inceput seria. In prezent are 230 pagini, 4 povesti complete, 2 pagini de BD saptamanal in versiunea in engleza si updatarea la finalul povestii cu intregul capitol pentru versiunea in romana.

"Secolul 19, romanii si-au vazut unul dintre visurile lor indeplinite: unirea Principatelor Romane sub Cuza. In acest context incepe in literatura o campanie profund nationala aceea a culegerii de povestiri si basme, folclor.O lume care era prea tulburata sa scrie despre ea insasi, deoarece a preferat sa povesteasca despre trecutul indepartat.

Literatura a fost folosita ca un instrument politic, cu scopul de a stabili motivele nationale. Povestirile orale au luat forma scrisa, culese de publicisti si scriitori deopotriva. In timp ce adevarul si mitul se amesteca, nimeni nu observa cum realitatea dispare din ce in ce mai mult, iar scriitorii incep sa infloreasca. Ispirescu, Eminescu, Slavici - au scris despre multe fiinte mistice si supranaturale in poeme, povestiri originale cat si basme culese. Mihai Deleanu este un povestitor pentru care povestile spuse si ascultate sunt mai importante decat cele scrise si citite."

Comic book lettering

Cateva reguli de baza in scrierea textelor, fie ca e vorba de bule de text sau efecte sonore: [link]

Ion Luca Caragiale în benzi desenate!


 

La 160 de ani de la nasterea celui care a fost, este si va fi probabil cel mai indragit si cunoscut dramaturg si publicist roman, cel care este mai actual azi decit a fost in timpul vietii sale, sarbatorim ziua sa cu zimbete si glume, asa cum el insusi ne-a bucurat viata, de generatii! Oare cine nu a vazut o piesa, sau un film, sau nu a citit o carte semnata de I.L. Caragiale?

Viata si opera sa este amintita in aceste zile in toate colturile tarii prin festivale, piese de teatru, vizionari de filme, lecturi si nu in ultimul rind, prin desene! Am ales cartea lui Mihai Ionut Grajdeanu “O scrisoare pierduta” realizata pentru prima data in benzi desenate, pentru a marca aceasta zi deosebita.

Banda desenata a avut un succes incredibil cu ani in urma, cunoscind insa o pauza in care a lipsit oarecum din publicatiile romanesti. Odata cu intensificarea folosirii internetului, banda desenata a inceput sa-si reia locul meritat in viata noastra! Insa nu a ajuns inca la punctul in care sa putem spune ca in Romania autorii de banda desenata sint la nivelul pe care il merita, nu am ajuns sa vedem publicatii ROMANESTI, realizate de artisti ROMANI, atit cit ar trebui!

Probabil ca editurile se feresc inca sa publice banda desenata romaneasca de teama ca nu ar avea succesul pe care il au subiectele straine! Dar oare, prin exemplul de fata, un Caragiale in benzi desenate ar da gres? Cite carti de benzi desenate cu personajele lui Caragiale ati vazut? Probabil una singura, si aceea publicata in 2002 ( Este cazul albumului alb-negru scos de Viorel Pirligras si intitulat Caragiale. Dl. Goe. Amici. Telegrame. Editura Allfa, Bucuresti, care il popularizeaza pe Caragiale in varianta si formatul benzilor desenate.)

Si pentru ca este anul Caragiale, si pentru ca am avut sansa de a descoperi aceasta carte nepublicata si acest artist, am indraznit sa amintesc de marea aniversare prin sesizarea acestui volum. De ce? Pentru ca o asemenea lucrare isi are locul sau in librarii si biblioteci, ca astfel sa ajunga in miinile noastre pentru a ne descreti fruntile in stilul lui Nenea Iancu. Daca scena si ecranul sint cele care au intiietate in ce priveste opera lui Caragiale, daca editurile la rindul lor tiparesc si retiparesc opera scriitorului, de ce sa nu imbunatatim colectia Caragiale si cu elemente noi, care sint adresate unui altfel de public: cel iubitor de benzi desenate! Si cum acest public este in majoritate format de generatiile tinere, de ce sa nu folosim aceasta cale de raspindire a culturii romanesti si celor car citesc mai putin, se duc mai rar la teatru, dar rasfoiesc cu pasiune cartile si revistele de benzi desenate!

Personajele lui Cragiale pot deveni la fel de indragite si populare, precum personajele autorilor de benzi desenate straini. Spuneau anumiti editori, la un moment dat, ca in Romania nu ar exista personaje care sa devina vandabile pe piata benzilor desenate! Am curajul sa-i infrunt si sa le spun ca, din contra, exista nenumarate personaje romanesti de benzi desenate care ar putea aduce nu numai o tiparire in masa a cartilor sau revistelor BD, dar si o productie serioasa de jucarii, filme si animatii! Caragiale ne sta drept exemplu si azi, la ceas aniversar, povestirile si personajele sale pline de tilc, metafore si adevar, ne stau marturie ca umorul la romani nu are limite, nu are virsta. Si daca putem citi aceste schite si momente si in benzi desenate, cu atit mai bine.

Volumul: “O scrisoare pierduta” in benzi desenate a lui Mihai Ionut Grajdeanu, este, dupa parerea mea, un volum realizat dinamic, usor de urmarit, plin de farmecul umorului Caragelian, dind personajelor desenate aceeasi putere pe care o au pe scena, sau pe ecranele cinematografelor si televizoarelor.
 Madalina C. Diaconu ( C.P.T)
Imagini din volumul ”O scrisoare pierdută” în benzi desenate.
Autor: Mihai Ionut Grajdeanu http://mihaibd.blogspot.com/

Sunday, January 29, 2012

NAUFRAGIATI - al doilea mini-album de Toma

Toma de la comics.cevamarunt.ro a lansat cel de al doilea mini-album al sau, in formatul consacrat de mari nume ai caricaturii romanesti ca Matty Aslan sau Albert Poch. In NAUFRAGIATI veti gasi o gramada de comic-uri pe aceasta tema si va puteti comanda albumul de aici pentru numai 5 lei + taxe postale.

Saturday, January 28, 2012

Cum a fost la lansare COMICS 7


Multa lume, multi prieteni si mai ales multe benzi desenate, expozitie Xiusha, Revista COMICS nr. 7 proaspata de la tipografie si multe comics de la ComicBookCity.ro. Au mai fost si prietenii de la TarabaDeJocuri.ro si Tanaaa.ro care v-au tinut ocupati cu boardgames si simpaticul Mighty Wallet. Multumim ca ati venit si multumim baietilor de la Saint Ink pentru ca ne-au gazduit.

mai multe poze: [aici]

Friday, January 27, 2012

Character design tutorial in Illustrator

Toti pasii de la schita in creion la vectori: [aici]

Thursday, January 26, 2012

Lansare COMICS nr.7 @ SAINT INK

27 ianuarie 2012, ora 19:00 @ Galeria SAINT INK 
(str. Doamnei nr.3 - Centrul Istoric)

Va asteptam cu o mini-expozitie semnata Xiusha si un nou album de buzunar scos de Toma de la comics.cevamarunt.ro. Vor fi jocuri si boardgames de la tarabadejocuri.ro, reviste de la comicbookcity.ro, produse de la tanaaa.ro cat si cea mai noua colectie Boule. Si bineinteles toate numerele din Revista COMICS si o parte din desenatorii care au contribuit pana acum.

Wednesday, January 25, 2012

Festivalul ANGOULEME 2012

In perioada 26-29 ianuarie are loc cel mai mare festival dedicat benzilor desenate din Europa. Micul oras Angouleme din sud-vestul Frantei va gazdui anul acesta editia cu numarul 39 al evenimentul care atrage amatori si profeionisti din lume.

Mai multe aflati direct de la sursa: www.bdangouleme.com

Tuesday, January 24, 2012

Victor Drujiniu: The Occultist

În ianuarie a apărut numărul 3(din 3) al seriei The Occultist a desenatorului (creionaj) timişorean Victor Drujiniu la casa de editură Dark Horse. Pe siteul lui putem admira câteva planşe creionate, iar pe site-ul Dark Horse câteva pagini finale ale celor 3 părţi.

sursa: salonbd.ro

Monday, January 23, 2012

Cronica "Elabuga" de Ion Manolescu


 In "Romania Literara", saptamanalul de cultura al Uniunii Scriitorilor, avem placerea sa citim o ampla cronica a productiei de banda desenata romaneasca "Elabuga" de Alex Talamba si George Dragan, editura Mandragora, 2011. Cronica este semnata de Ion Manolescu, autorul cartii "Benzile desenate si canonul postmodern"

via: lumiparalele.ro

Wednesday, January 18, 2012

Revista COMICS nr.7 (ianuarie 2012)

Primul numar al Revistei COMICS pe anul acesta si deja al saptelea numar in total reuneste pagini de comics si benzi desenate a nu mai putin de 22 de autori romani: Alex Tamba, Alice Rapcencu, Adrian Serghie, Andrei Puica, Costel BD, Cristinel Zaharie, Cristian Mindrut, Doru Axinte, Gavrila Alexandra, Ionut Popescu, Mihai Ionescu, Matei Branea, Nicolae NeguraOctav UngureanuRaluca Z., Serban Andreescu, Sorin Pintilii, Silviu Cadia, Sickboy, Toma, Vlad Forsea si Xiusha.

Lansarea va avea loc vineri, 27 ianuarie, ora 19:00 la Galeria SAINT INK (str. Doamnei nr.3) unde va asteptam cu o mini-expozitie semnata Xiusha si un nou album de buzunar scos de Toma de la comics.cevamarunt.ro. Vor fi jocuri si boardgames de la tarabadejocuri.ro, reviste de la comicbookcity.ro, produse de la tanaaa.ro cat si cea mai noua colectie Boule.  

Revista poate fi citita integral si gratuit pe www.revistacomics.ro si poate fi embeduita pe orice site sau blog folosind codul de embed de aici iar varianta tiparita a revistei poate fi comandata de aici

Acest numar a fost realizat cu sprijinul comicbookcity.ro

Tuesday, January 17, 2012

Zenescope’s Wild Plans for 2012: The Jungle Book



Zenescope anunta mini seria de 5 episoade "The Jungle Book". Primul episod va aparea in martie. Se pare ca eroul principal, asa cum il stiam noi, si anume baietelul Mowgli, va fi acum o fata! Asta plus alte schimbari sunt divulgate pe situl oficial. Cei de la Zenescope se lauda ca va fi o lectura interesanta si captivanta iar ilustratiile vor fi pe masura.
Articolul este preluat de AICI, unde puteti citi si voi detaliile.

P.S. Dati click pe imagine pentru a o vedea kingsize.

Friday, January 13, 2012

Supereroi bd autohtoni in DoR #7

"Liga aproape extraordinară a oamenilor super-ok este numele articolului din numărul 7 al DoR(Decât o Revistă) care încearcă să inventarieze o parte dintre supereroii din banda desentă autohtonă. O parte din documentarea articolului s-a făcut la Muzeul Benzii Desenate

De notat ar fi şi faptul că ilustraţia coperţii este asigurată de Fredo & Pid’Jin."


Thursday, January 12, 2012

Cel mai vechi desen animat romanesc: Haplea (1927)


Cel mai vechi film romanesc de animatie. Marin Iorda, 1927

later edit - "cel mai vechi desen animat PASTRAT(adica care a supravietuit pana azi). Cele mai vechi productii de desen animat aparti lui Aurel Petrescu."

The Father of the Disney Style- T. S. Sullivant

T. S. Sullivant is one of the most important cartoonists in the history of the medium. He pioneered many of the elements of anthropomorphism that we now take for granted. The general public may not be familiar with his name, but animators sure appreciate his work. The influence of Sullivant’s animals (along with the work of Heinrich Kley…) can be seen in many of the Disney features.

more on: animationresources.org

Monday, January 9, 2012

Revista COMICS pe MangaShop.ro

Incepand de luna aceasta puteti comanda online Revista COMICS si alte benzi desenate romanesti (ca Legendele Dacilor, Iancu Jianu sau Comics.cevamarunt) si de pe mangashop.ro, mai exact de aici: [link]

Organic versus geometric drawing

The first drawing is ORGANIC. The lines that flow around the characters (and the props) flow in a non-mathematical way. The curves aren't bent evenly in the middle. There are lots of "s" curves and even the "s"s are not even. In real life, nothing is even, not flesh, not rocks, not bricks, not grass, nothing. I like to try to capture that in my cartoons by using organic forms and lines.
more on organic drawing: link  and link

Second drawing is GEOMETRIC. All lines and shapes are clean, geometrical shapes, usually vectors.

Thursday, January 5, 2012

Clujul pe banda desenata

Grupul pasionatilor de benzi desenate de la Cluj nu sta degeaba! Nu numai ca se intalnesc saptamanal la Centrul German din Cluj si deseneaza cu spor dar acum, sub indrumarea lui Adrian Barbu si cu sprijinul aceluiasi Centru German, pregatesc un album de benzi desenate de 96 de pagini ce va avea ca fundal orasul Cluj. Albumul va fi lansat in februarie si va reuni 17 autori din Cluj si din tara.

Mai multe despre Cluj Comics Club aici: cluj-comics-club.blogspot.com

Handicraft Guide to: CARTOONING

Manual al US Army din timpul celui de al doilea razboi mondial despre cum sa desenezi. De ce? Nu ma intrebati dar reuseste sa redea foarte bine multe din elementele cheie ale desenului. Intreg manualul aici: http://animationresources.org/?p=686
via scc

Tuesday, January 3, 2012

CIUTANUL vol I : primul roman grafic romanesc despre fotbal ! peste 120 de pagini de benzi desenate color !

Anul 2012 ne va aduce al doilea volum al primului roman grafic romanesc despre fotbal!
Ciutanul voluml II se anunta a fi un roman plin de intrigi, de dezvaluiri, de noi mistere, dar in primul rind, plin de fotbal!!! Mihai Ionut Grajdeanu, realizatorul romanului Ciutanul,  dedica al II-lea volum, tuturor iubitorilor benzilor desenate si ai sportului rege.
Puteti vizualiza Ciutanul vol I aici, comenzi volumul I:
grajdeanu_mihai@yahoo.com
http://mihaibd.blogspot.com
Articol preluat din CPT .