Pages

Monday, July 29, 2013

Povesti de Ion Creanga

Editura Adenium anunţă apariţia în curând a volumului 2 din adaptările lui Şerban Andreescu după Ion Creangă. Anunţul este însoţit de un citat al domnului Adrian Cioroianu.

MangaZen Rush - vol.6

Editia nr.6 a MangaZen Rush va fi lansata joi, 25 iulie, ora 19:00 la galeria Saint Ink, str. Doamnei nr.3

Tuesday, July 23, 2013

Ionita Tunsu - un haiduc de Bucuresti

Multe legende si balade populare au fost inchinate haiducului, aceasta figura romantica a istoriei si a imaginarului popular deopotriva. Editura HAC!BD crede ca a sosit timpul si pentru un album de banda desenata!

Haiduci au existat si in Bucurestiul secolului al XIX-lea, cel mai cunoscut si in acelasi timp misterios fiind Ionita Tunsu’ zis si Raspopitu’, care a bagat spaima in boieri si targoveti, a participat la revolutia lui Tudor Vladimirescu, ba chiar a lasat in urma o comoara, nedescoperita inca. Aventurile lui Ionita Tunsu prind din nou viata sub penita maestrului Puiu Manu, dupa o munca laborioasa de documentare alaturi de scenaristul Marius Lestaru.

Albumul este in lucru inca de anul trecut si va fi lansat in toamna, pana atunci puteti urmari pagina de facebook Ionita Tunsu, de unde veti afla mai multe si puteti vedea schite si desene semnate Puiu Manu.

Despre Rem Broo

Rem Broo. Sau Remus Brezeanu. L-am cunoscut făcând o treabă excelentă cu Veronica Solomon la Otaku - atât Festival cât mai ales Magazine, în anii de început a acestui proiect.
Apoi renunţă la biroul de arhitectură unde lucra şi se dedică desenului. Ilustraţii pentru publicaţii glossy, advertising, cărţi de copii sau chiar animaţie. Însă marea lui pasiune este banda desenată. Publicase câteva lucrări în revista Otaku sau în antologiile Hardcomics, dar era mereu în căutarea unui stil propriu. Mi-a plăcut mereu dorinţa lui perpetuă de perfecţionare. Apoi se mută la Berlin. Urmează un web-comic (despre care am scris şi pe salonbd) “Social Fist”, dar anul acesta este unul cu totul special datorită publicării de către celebra editură Image Comics a seriei de 4 numere “The End of Times of Bram & Ben”.
Mă bucur că perseverenţa i-a fost răsplătită prin publicarea la una din cele mai mari edituri din lume a unei serii care îi poartă numele în dreptul rubricii art.


Sunday, July 21, 2013

"No pogodi"


"No pogodi" tradus in limba romana prin intermediul "Biroului unional de propaganda cinematografica al Uniunii Cineastilor din U.R.S.S." An necunoscut.

Expo: Ileana Surducan

Un text lung ar fi nepotrivit pentru a prezenta această expoziție. O să spunem deci, scurt și simplu, că e o mare bucurie să găzduim, timp de șase săptămâni, lucrările Ilenei Surducan. Pe care o considerăm unul dintre cei mai valoroși desenatori și autori de benzi desenate de pe la noi (și nu numai). Și care e unul dintre cei mai speciali oameni pe care-i cunoaștem - un fel de Mic Prinț în variantă feminină. Vă invităm să veniți să o întâlniți sau să o descoperiți la vernisaj. Cât despre lucrări - sunt lumi "tăcute" în care vă poftim să plonjați cu proprii voștri ochi înainte. Și să decoperiți singuri cât de potrivită e uneori absența cuvintelor... într-o librărie.

"A citi - nu literele, ci imaginile. A călători stând pe loc. A porni într-o aventură de unul singur, înarmat doar cu imaginaţie. Asta este definiţia, darul şi provocarea benzii desenate fără cuvinte. Fiindcă firul narativ se ţese atât din succesiunea de imagini oferită de artist, cât şi de golurile dintre cadre, momentele lipsă pe care fiecare le umple, spunându-şi singur povestea. Dacă totul merge bine, privitorul-cititor va înţelege mesajul povestitorului-desenator. Dar, mai ales, se va amuza, se va bucura, va petrece un moment plăcut şi poate chiar se va regăsi pe sine într-o lume inedită, care nu explică, ci evocă.

În tăcerea benzilor desenate fără cuvinte, culorile şi liniile devin sunete, mirosuri, senzaţii, sentimente. Expoziţia Fără cuvinte… prezintă o serie de benzi desenate fără text, realizate în 2013 pentru revista Big Issue Taiwan, dorind să ilustreze diversitatea universului BD, al cărui spectru se întinde de la comercial la artistic, de la acţiune la poezie. Este prima dată când lucrările sunt înfăţişate în mod direct publicului clujean." (Ileana Surducan)

Ileana Surducan s-a născut în 1987 la Cluj, unde a terminat în 2011 Universitatea de Artă şi Design (M.A., Ceramică). A publicat până acum două albume de bandă desenată (Eduardo le renardeau şi Le Cirque – Journal d'un dompteur de chaises, Editura Makaka), a colaborat la antologii de bandă desenată românească şi este redactor al Glorioasei Fanzine.

Rila si Rilica de Iurie Darie

Benzi desenate de Iurie Darie din suplimentul "Mihaela in carnaval", 1991

Monday, July 15, 2013

Expozitia Comixconnection


De pe 14 iunie până pe 1 septembrie, la Istrian Museum of Contemporary Art din Pula, Croaţia are loc prima reprezentaţie a expoziţiei itinerante Comixconnection. O expoziţie de grup cu artişti din Croaţia, Ungaria, România, Slovenia şi Serbia. Expoziţia prezintă lucrări ale artiştilor dar şi publicaţii şi albume din ţările respective şi prezintă o faţetă a scenei de bandă desenată independentă din acestă parte de lume. Multe lucruri nu am aflat dar au apărut primele poze. Poate vom afla mai multe curând.
de pe muzeulbd.ro

Thursday, July 11, 2013

Call for submissions: Otaku Mag

Otaku Magazine Call for submission, tema City & Nature, deadline: 25.08.2013. Detalii aici.

Sunday, July 7, 2013

Perspectiva - unghi de jos in sus

Cum sa desenezi un personaj privit de la nivelul solului (ground view/worm view/frog view) si cele trei principii pe care sa le ai in vedere cand faci asta.

Tuesday, July 2, 2013

Art Vault

ART VAULT is a digital art expo that gathers some of the finest artists from the gaming industry - Adrian Grajdeanu Cornelia Popa, Dominus, Gospo and Xiush There will be a great mix of styles - from comics to concept art, illustration, game art etc.

We would love to invite all of you, there’s a chance to win a print of your choice from the exhibition just for showing up!

The opening night is 4th of July at 19:00 at Saint Ink Gallery.


facebook event: [link

Fisa personajului - in romanul grafic si nu numai


Pe scurt, iata ce contine fisa personajelor si cat de importanta este ea pentru materializarea protagonistior din romanul grafic.
Urmarim personajul pe cele doua planuri: planul fizic (cum arata, cum se imbraca) si cel temperamental (mod de gandire/de actiune/limbaj/etc); apoi incepem sa-l construim.
Personaj principal
Nume
Varsta
Inaltime
Culoare par
Culoare ochi
Imbracaminte (in casa si afara) - cap,bust, picioare, incaltaminte, accesorii
Temperament
Hobby-uri
Teluri in viata
Lucruri care-l deranjeaza
etc

Urmeaza apoi partea vizuala, partea grafica, unde vom da forma si culoare descrierii in cuvinte a personajului.

Pe baza celor scrise mai sus cautam sa-i dam forma personajului si sa-l tunam asa cum credem noi ca ar arata sau asa cum am vrea sa arate. Dupa ce ne-am hotarat "in mare" cam cum am vrea sa se prezinte incepem sa-l finisam.
Apoi avem de trecut testul celor 25 de expresii (expresii ale fetei, fericit, trist, nervos, sarcastic, etc) si de surprins personajul in tot felul de ipostaze (alergand, in saritura, culcat, pe burta, in genuchi, cu picioarele incrucisate, in cadere etc).

Odata ce fisa e finalizata in mare parte vom avea o baza solida ca referinta pentru personajele noastre.

Ca bonus putem sa scriem si cateva intamplari din trecut in care au fost implicate personajele noastre pentru a ne ajuta sa le cunoastem mai bine.

 Referinte AICI si AICI.

Ora de lectura a benzii desenate



În februarie 2012, la editura Didactica Publishing House apărea revista Ora de lectură. Practic este vorba despre două reviste cu apariţii alternative lunare: una dedicată segmentului de vârstă 6-9 ani şi una celui de 9-11 ani. Aşa cum îi spune şi numele, revista încurajează lectura iar banda desenată, cu rol didactic important, şi-a găsit un binemeritat loc. Astfel, în fiecare număr, din totalul de 26 de pagini, 5 sunt rezervate unor scenarii BD inedite sau adaptări după romane sau poveşti celebre, încheiate într-un singur număr sau în serial, întiinse pe mai multe numere. Cu aceste lucrări, autorul Alexandru Ciubotariu a ajuns la peste 100 de pagini de bandă desenată. Printre poveştile ilustrate se regăsesc:  Întâlnire de gradul zero, Un altfel de zmeu, Ciocodilul, Maratonul primăverii, Şoricelul vrăjitor, Ali şi Mi, Aventuri pe pârtie (scenarii create special pentru fiecare numar), dar şi adaptări după Cireşarii, Fantoma din templu, Duhul din sticlă, Robinson Crusoe, Muc cel mic, Colţ Alb sau Doi ani de vacanţă (după Jules Verne).
Numărul din vara aceasta a fost însoţit de un mic album BD – Călătorie liniştită, de Alexandru Ciubotariu, o redesenare şi o repovestire a unor aventuri cu personajul său Bunicul Miw.

Pe lângă benzile desenate create de Al. Ciubotariu, şi autorul francez Patrice Marsaudon publică câte o pagină din aventurile lui Caramel, un cal simpatic şi putin trăznit.

Vizitaţi site-ul oficial al editurii, de unde pot fi comandate revistele şi unde puteţi descoperi şi alte preocupări ale colectivului editorial.
L.V.

Monday, July 1, 2013

Atelier de animatie

Miercuri 3 iulie ora 19:30 sunteti invitati la un workshop de animatie in flash tinut de Sorin Pintilii la Galeria SAINT INK din strada Doamnei nr.3. Nu e nevoie de inscriere si nu se plateste nici o taxa.

A fost Bucuresti ComicsFest 2013

Multumim tuturor celor care ne-ati vizitat in cele 2 zile, mai ales duminica pe ploaia interminabila. Speram ca v-ati simtit bine alaturi de noi, speram ca ati descoperit noi benzi desenate si desenatori. Multumim tuturor participantilor, autorilor, librariilor si nu in ultimul rand gazdelor.

Puteti vedea cateva poze: [aici]

Preview romanul grafic "CIUTANUL" vol II

,,Mihai Dumitrescu  la F.C. Eroii!“  este un titlu care starneste interesul presei  de sport, pentru  un subiect  senzational. 
In urma unui meci de antrenament al echipei Eroii, la care asista si presa, fotbalistul Mihai incepe sa fie  comparat  cu tatal sau, Stefan Dumitrescu.  
 La antrenament, spre surprinderea multora, fotbalistul vedeta CALU’ ILIE se accidenteaza si ramane indisponibil mult timp.



Procurorul Badea se intalneste cu omul misterios si afla o versiune a adevarului despre moartea lui Stefan. La discutie participa si Alexandra, secretara lui Ivanov, care le dezvaluie un plan de a intra pe ascuns in laboratorul Phoenix, in cautarea unor probe solide pentru dosarul cazului.