Friday, May 31, 2013

Behind the Lines si Temporary Yours

Vineri, 31 mai, ora 18:00 la Librăria engleză “Anthony Forst” se vor lansa la Bucureşti albumul “Behind the Lines: Lia and Dan Perjovschi” şi cartea de artist “Dan Perjovschi. Temporary Yours” editată de IDEA Cluj.

“Behind the Line”, un dublu album editat de Plymouth University Press adună între aceleaşi coperti cariera internaţională, individuală şi comună a Liei şi a lui Dan Perjovschi. Lia este un artist conceptual cu instalaţii complexe care ţin de cercetare şi acumulare intelectuală. Arhive, time-line-uri, diagrame, mind maps, adică o muncă de 20 de ani grupată sub numele “Muzeul Cunoaşterii”. Dan desenează de 15 ani pe pereţii şi ferestrele muzeelor de artă din toată lumea. Albumul conţine o mare parte din imaginile proiectelor celebre de la MoMA New York, Istanbul Biennial, Tate Liverpool, Culturgest Porto, Royal Ontario Museum Toronto, dar şi de la expoziţii mai puţin cunoscute, ca Protocol Cluj sau CIV Bucureşti. Albumul este în format mare, cu foarte multe iustraţii impecabil color, iar studiul aparţine lui David Crowley, şeful departamentului de Critical Writing in Art and Design de la Royal College Londra.

“Temporary Yours” este o carte de artist editată în 2013 de IDEA Cluj care face antologia ştergerii, distrugerii sau repictării artei lui Dan Perjovschi pe toate meridianele şi sub toate formele. Cartea este luareata Galei Industriei de Carte din România “Bun de Tipar”, la categoria "Cea mai frumoasă carte ilustrată" 2013.

Vor vorbi Matei Câlţia, editor de carte de artist şi director al Galeriei Posibile şi Vlad Niculescu, directorul librăriei “Anthony Frost”. Dan Perjovschi va fi prezent la lansare.

Cumpărătorii albumului “Behind the Line“ vor primi pe lângă autograf o publicaţie specială a lui Dan Perjovschi care nu se găseşte pe piaţă. O microexpoziţie a artistului va însoţi evenimentul.

event facebook: [link]

Thursday, May 30, 2013

Harap Alb Continua: Caption This!

Tu ce crezi ca spun personajele? Personalizeaza propria banda desenata, arata-le prietenilor si vezi cat de amuzant esti sau cat de priceput ca scenarist de banda desenata. Joaca-te cu aplicatia [aici]

Tuesday, May 28, 2013

"Legendele Dacilor" de Ziua Internațională a Copilului

De 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, "Legendele Dacilor" a pregătit un program special: expoziții, prezentare de carte și ateliere de bandă desenată.


Colecţia „Radio-Prichindel”, o colecţie unică

În anul 2002, apărea o extrem de interesantă colecţie la o editură aparte în peisajul publicistic românesc, Editura Casa Radio. Sub genericul”Radio-Prichindel” noua formulă editorială propunea valorificarea pe suport audio a pieselor de teatru radiofonic pentru copii sub forma unei cărţi. Aşa a apărut primul CD însoţit de textul complet al adaptării radiofonice şi de ilustraţii: Făt-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu.
Şi au  mai apărut până în anul 2010:  Amintiri din copilărie de Ion Creangă, Ţăndărică în Ţara Basmelor de Lena Constante, Din năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea de Anton Pann, Poezii cu şi fără Arpagic pentru copii şi bunici de Ana Blandiana, Legenda ouălor roşii şi alte poveşti de Titela Haqué, Poveşti nespuse lui Vlăduţ. Carte somnoroasă de citit şi ascultat de Ina Sterescu, Înşir-te mărgărite. Poem feeric în cinci acte de Victor Eftimiu, Douăzeci de mii de leghe sub mări de Jules Verne, Prinţ şi cerşetor de Mark Twain, Cartea cu jucării  de Tudor Arghezi, Wilhelm Tell de Friedrich Schiller, Cei trei muşchetari de Alexandre Dumas,  Nils Holgersson de Selma Lagerlöf , Aventurile baronului Münchhausen: operetă radiofonică pentru copii după Gottfried August Bürger, Pasărea Albastră de Maurice Maeterlinck.
Apoi, în urma colaborării foarte frumoase de la un alt proiect important, imaginea grafică a colecţiei de CD „Noapte bună, copii!” mi s-a propus să preiau şi să coordonez o nouă serie a colecţiei „Radio-Prichindel”. Imediat mi-am dat seama de potenţialul extraordinar al acesteia de a fi transformată într-o colecţie de bandă desenată... audio. Scenariul radiofonic bazat pe dialog se preta foarte bine pentru adaptarea în bandă desenată iar spaţiul de desfăşurare – cartea care însoţea CD-ul părea locul perfect. Am propus  proiectul echipei redacţionale –care trebuie să mărturisesc că este una absolut extraordinară, dând dovada de înalt profesionalism şi pasiune pentru ceea ce face – şi a fost acceptat imediat.



Noua serie apărea simultan cu 3 titluri, iar ideea de bază era să fie încredinţate unor 3 autori diferiţi, pentru că mie îmi era imposibil să fac singur 3 carţi de bandă desenată în fereastra de timp alocată. Aşa că,  pe lângă mine, am propus un tânăr cu care puteam lucra şi pe care îl consider foarte talentat: Ionuţ Popescu, şi  mi s-a ivit ocazia unică de a lucra cu maestrul benzii desenate româneşti: Puiu Manu. Amândoi au acceptat provocarea şi într-un timp relativ scurt (timpul era prevăzut pentru o carte cu doar un caiet de 8 ilustraţii nu o carte BD completă) am reuşit să lansăm, chiar în cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate din cadrul Muzeului National de Artă Contemporană în august 2011, 3 volume:  Omul invizibil de H.G Wells (regia artistică şi adaptare radiofonică de Titi Acs, înregistrare Radio România din 1956 ) cu desenele lui Puiu Manu; Tom Sawyer şi Huckleberry Finn de Mark Twain (regia artistică şi adaptarea radiofonică de Mihai Zirra, înregistrare Radio România din 1953) cu ilustratiile lui Ionuţ Popescu şi Aventurile lui Cipollino de Gianni Rodari (adaptare radiofonică de Dan Tărchilă, înregistrare Radio România din 1960) cu desenele mele.

Aşa debuta o serie unică atât prin prisma recuperării unor lucrări radiofonice valoroase, dar mai ales din perspectiva inovatoare a alăturării naraţiunii vizuale cu suportul audio care poate transforma experienţa parcurgerii cărţii diferit, ea fiind însoţită de sunet. Carte cu soundtrack.


Pentru mine personal a fost minunat să pot lucra la aşa ceva pentru că Aventurile lui Cipollino reprezintă povestea copilăriei mele pe care o am şi acum în suflet şi în minte putând să reproduc din memorie pasaje întregi şi acum după ani de zile de la ultima ascultare. Cipollino a fost făcut „dintr-un foc” şi reprezintă viziunea legat de poveste aşa cum mi-am imaginat-o la 6-7 ani când o ascultam. Am refuzat să mai trec prin filtrul artistului de acum povestea şi personajele, decorurile, acţiunea este exact cum mi-am imaginat-o atunci.
Un alt lucru demn de menţionat a fost lucrul cu domnul Puiu Manu. Am dat o mână de ajutor la finisajul cărţii Omul Invizibil, în sensul că am scanat, curăţat digital planşele, m-am ocupat de efectul omului invizibil şi am făcut letrajul manual. A fost o mare plăcere şi onoare să lucrez cu această legendă vie a benzii desenate româneşti. Succesul colecţiei s-a făcut simţit imediat şi chiar dacă la unele lucrari se poate sesiza un mic “pleonasm” vizual-literar, este un lucru asumat, pentru că un scenariu radiofonic este un pic diferit făţă de un scenariu BD clasic, iar eu mi-am propus, pe cât posibil, să păstram textul integral tocmai pentru a savura pe deplin experienţa de care pomeneam mai sus.


Au venit la rând în anul următor: Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet, roman grafic de Lavinia Trifan Pop (debut BD) după o adaptare radiofonică de Octavian Sava şi Alexandru Otti (înregistrare Radio România din anul 1951); Peripeţiile lui Ulise de Homer , roman grafic de Puiu Manu (creion) şi Alexandru Ciubotariu (tuş şi culoare) după un scenariu radiofonic de Felix Aderca,(înregistrare Radio România din 1954); David Copperfield de Charles Dickens, roman grafic de Puiu Manu după un scenariu radiofonic de Horia Lovinescu (înregistrare din 1954).
Pe lângă maiestria grafică etalată de Puiu Manu, de senzaţionalul debut BD al Laviniei Trifan şi al surprinzatoarei colaborari dintre mine şi Puiu Manu, a pieselor de teatru foarte frumoase şi valoroase unul dintre cele mai importante aspecte pe care încerc de fiecare dată să-l evidenţiez este continuitateatea. Mai mult la ediţia de anul acesta a Galei Industriei de Carte din România BUN DE TIPAR,  Tartarin din Tarascon a fost nominalizat la categoria Audiobook, iar întreg tirajul lui Aventurile lui Cipollino este deja epuizat.


Scriu acest articol în timp ce pregătim următoarele apariţii: Motanul Încălţat de  Charles Perrault şi Cocoşelul neascultător de Ion Lucian din care vă putem arată un mic fragment.


Pe 31 mai, ora 11 vă aşteptăm la Salonul de Carte Bookfest de la Romexpo, Clubul Şoriceilor pentru o întâlnire cu poveşti faimoase din lumea întreagă. Detalii aici.

Alexandru Ciubotariu
coordonator colecţia Radio-Prichindel a editurii Casa Radio

Sunday, May 26, 2013

Amintiri din copilarie

Sambata, 1 iunie, in cadrul Bookfest 2013 are loc lansarea albumului de benzi desenate "Amintiri din copilarie. Povestiri" de Serban Andreescu. Albumul, tiparit de editura Adenium, are 48 de pagini si este in format franco-belgian. Lansarea are loc la Cafeneaua Literara Julius Meini, pavilionul C4, invitati sunt Adrian Cioroianu, secanristul Liviu Antonesei si autorul de benzi desenate Serban Andreescu. Moderator: Ionuta Necula. 

Saturday, May 25, 2013

Wednesday, May 22, 2013

Street Art Gallery

Pentru Noaptea Alba a Galeriilor , Alchemia a pregatit un eveniment care aduce in atentia publicului arta urbana. Acea arta care pune in prim plan orasul, jungla urbana in care traim, folosind ca mediu strazile, cladirile, gardurile. Evenimentul isi propune să promoveze artistii urbani si sa creeze un dialog intre arta cuminte, expusa in interiorul galeriei, si un performance realizat afara, pe gardul curtii Alchemia de catre 4 street artists romani.

Asadar: Alchemia Contemporary Art Gallery, situata in Calea Mosilor nr. 95 va invita in noaptea de 24 spre 25 mai sa faceti cunostinta 4 dintre cei mai cunoscuti street artisti ai momentului: Pisica Pătrată, HomeBoy, Kitra si Allan Dalla – vernisaj si performance, muzica buna si veselie.
Curator: Anca Tatomir

Tipuri de hasuri

mai multe aici: www.art-is-fun.com

Expozitie “Legendele Dacilor – Personaje” in cadrul evenimentului MICILE VEDETE LA CINEMA SCALA, BUCURESTI



ROMANIA FILM in colaborare cu SCOALA” MICILE VEDETE”, Prima Scoala de Film si Televiziune pentru Copii , va invita cu bucurie, vineri, 31 mai 2013, ora 10.00 am, la Cinema Scala la Spectacolul Extraordinar  “Micile Vedete la Cinema”.
Layout 1Acest eveniment inedit, creat anume pentru a sarbatori Ziua Copilului, se pregateste sa  ofere  o multime de surprize  cultural-artistice si educative, tuturor copiilor minunati din scolile capitalei.  Protagonisti vor fi copiii talentati de la SCOALA MICILE VEDETE. 
Actrita Claudia Motea, amfitrioana indragitei emisiuni pentru copii “A fost odata…“ difuzata de TVR 2, va fi prezenta in mijlocul Micilor Vedete  si va modera cu dibacie si candoare, sub o bagheta magica,  intregul spectacol.  Cu un hocus-pocus ii va aduce in scena, alaturi de ea, pe micutii Carla Isache si NiKi  Iftimoaie, interpretii principali din “A fost odata”, ai fermecatoarelor povesti prezentate de televizunea publica.   Vlad Radoi, sub aura Printisorului din Povesti, o va insoti pas cu pas pe Claudia.
Momentele hazlii si poznase din program, vor fi super valorificate de rasul sincer al copiilor:
·         Sa dansam si sa cantam in ritm Meneaito  cu “Fenomenul Cristiana Ioana Ion si Trupa Mini- Block Busters”
·         Concurs  de desen si pictura  “Eroul meu preferat din film” si Concurs  de scenarii-film “Aventurile copilariei”, premiile fiind inmanate de distinsa doamna a scenei romanesti Ruxandra Sireteanu
·         Expozitie cu plansele in original din cartea de ilustratii si benzi desenate pentru copii “Legendele Dacilor – Personaje” de Mihai Grajdeanu cu o “surpriza dacica” oferita de talentatul LEGENDEL- Mircea Ioan Popescu
·         Autograf muzical cu Alexandra Trandafir
·         Toma Alchimistul Cuvintelor- Limba romana pentru copii isteti –Junior Prof-Toma Boholt
·         Vivat Parada Modei pentru Copii: “Poveste in culori” de Floryna Cornean
·         Atentie, incepe filmul!  Vizionare a doua filme excelente de scurt metraj, produse si regizate de Ema si Ariana Pendiuc:
·         “Micile vedete la scoala”(film aplaudat indelung  la Festivalul Cannes 2011)
·         “Micile Vedete la Tara”( film premiat la Festivalul pentru copii “DreamFest” 2012)
·         Vizionarea filmului “Hotel Transilvania” cu, sau mai bine fara, popcorn…!
Si pentru a avea o zi cu totul la superlativ, la finalul acestui eveniment, pe langa cordiale imbratisari si autografe,  Personaje de Basm,  vor oferi  fiecarui Copil o amintire educationala  Doxi si Terra Magazin, cu intentia de a se revedea  intr-un spectacol, pregatit special, pentru inceputul noului an scolar.
Un spectacol pentru copii, parinti si bunici, ulterior difuzat de TVR2!

Friday, May 17, 2013

Cum crezi ca va continua Harap Alb


Noile aventuri ale lui Harap Alb și ale cetei sale stau să înceapă. Numărul patru Harap Alb continuă….reprezintă încheierea poveștii scrise de Ion Creangă.

Ați citit și ați văzut cel mai tensionat moment, deznodământul creat de Creangă, bătălia dintre Spân și Harap Alb, desenată de-a lungul a trei pagini și interpretată într-un mod exploziv. Acum marea întrebare este….ce anume va urma?

Mai multe detalii pe blogul revistei "Harap Alb continua": [link]

Tuesday, May 14, 2013

Pizza Hut Delivery: Aplicatie FB Comics

Pizza Hut Delivery a lansat de curand o aplicatie de facebook cu benzi desenate. Vedeti despre ce e vorba si puteti si castiga una din cele 150 de pizza puse in concurs: [aici]

Benzile desenate sunt realizate de scc

Expozitie Mihai Tymoshenko



În Lviv(Ucraina) între 10 aprilie  şi 13 mai, la Muzeul de Etnografie a avut loc expoziţia de bandă desenată a artistului Mihai Tymoshenko. Mihai este un artist român care de 12 ani trăieşte în Ucraina. În ultimii ani a dezvoltat mai multe proiecte de bandă desenată care mai de care mai interesante. Unul legat de oraşul în care trăieşte, Lviv, unul despre cunoscutul Terente şi unul despre Cazacii din Dobrogea. Toate proiectele, în curând, vor avea ca finalitate publicarea în album.
Sper ca în curând să avem ocazia să-i admirăm lucrările într-o expoziţie marca Muzeul Benzii Desenate.


Monday, May 13, 2013

Bucuresti Optimixed

BUCURESTI OPTIMixed - Expozitie cu cele mai bune fotografii din proiectul Bucuresti Optimist peste care au intervenit foarte creativ cei mai interesanti 12 tineri artişti ilustratori romani.

Vernisaj, 16 mai, Galeria IMBOLD, ora 20:00

Detalii aici: https://www.facebook.com/events/373325206118380/

BDC#4 la chioscurile din Craiova


"BDC nr. 4 – în chioşcurile craiovene!
Cu oarece întârziere cauzată de multiple sărbători şi evenimente, anunţ acum apariţia revistei pe aprilie a iubitorilor de benzi desenate, deşi el se află în chioşcuri de la finele lunii trecute. Este un număr special, deoarece are o tematică cu tentă „adultă”. Pentru clarificare, vă prezint editorialul:
„Ne-am maturizat!
De obicei, lumea când aude de benzi desenate se gândeşte imediat la „michimauşi” pentru copii. Din cauza asta nici n-a prea fost luată în serios în România noastră, iar generaţia care a crescut cu „Pif” încearcă un sentiment de ruşine să-şi recunoască public pasiunea pentru această artă. Asta la noi. Pentru că, oriunde altundeva – în UE, America sau aiurea –, BD-ul are segmentul lui de cititori, iar în statele francofone albumele sunt cotate de revista „Lire” în topul beletristicii tradiţionale.
Dar poate că, am chibzuit noi, piaţa românească de gen, aşa „sublimă şi absentă cu desăvârşire”, nici nu are de oferit ceva adult pentru adulţi. Şi nu ne referim strict la sensul convenţional al sintagmei, ci la o bandă desenată care nu se ancorează cu tot dinadinsul în canoanele convenţionale de cuminţenie. Aşa că autorii noştri şi-au lăsat inhibiţiile deoparte şi şi-au făcut de cap. Vă amintiţi bancul ăla cu ciobanul care, plictisindu-se la stână, omoară o muscă, se autosatisface şi îşi aprinde o ţigară declarând apoi „Crime, sex, droguri şi tot mă plictisesc...”? Noi am încercat să facem mai bine, aşa că violenţa, o să vedeţi, va fi la ea acasă şi n-o să vă plictisiţi! Am adus chiar şi Moartea, prin povestirea sârbească cu rezonanţe româneşti, distinsă cu Marele Premiu la Salonul internaţional BD de la Belgrad în 2009. Cât despre sex şi droguri... vă las să vă bâzdogiţi singuri.
Ce, Tom şi Jerry erau mai paşnici? Eeeee...
Viorel Pîrligras”

Bugs Bunny model sheet

Aflati mai multe despre tipurile de model sheets [aici]

Friday, May 10, 2013

Otaku Festival 2013

Otaku Festival 2013 va avea loc pe 11 si 12 mai, in capitala, la Universitatea Romano-Americana (Bulevardul Expozitiei nr. 1B). Festivalul isi propune reunirea sub aceeasi umbrela artistica atat a elementelor culturale japoneze, cat si a celor care tin de aria tehnico-stiintifica.

Informatii complete pe: otakufestival.com

Thursday, May 9, 2013

Who is you favorite STAR?



Bucuresti, 29 aprilie 2013 – DeseneleCopilariei.ro si ColectiiFigurine.ro, susținuți de TeCaFi va invita la o mare batalie intergalactica!
Te asteptam pe data de 12 mai, ora 18, la Cafeneaua Bratianu (Strada Doamnei nr.9, vis-a-vis de BNR) la un debate cu miza mare intre fanii Star Trek si Star Wars. Cele doua tabere se vor bate pentru suprematia Star-ului lor. Care franciza se va dovedi cea mai puternica si care are cei mai devotati fani? Vei putea afla daca te vei imbraca in haine galactice, iti vei face un banner cu Star-ul preferat si vei veni sa sustii echipa favorita.

Dupa terminarea bataliei te invitam la o vizionare speciala: dublul episod "Best of Both Worlds" din seria Star Trek TNG, lansat recent pe Blu Ray si DVD.
Va asteptam sa ne comunicati prezenta pe pagina oficiala a eveimentului: https://www.facebook.com/events/361593370613085/
May The Force Live Long and Prosper!

Parteneri media: 
Harap Alb Continua ( http://www.harapalbcontinua.ro/
Stickerland.ro ( http://stickerland.ro/ )
Despre Desenele Copilariei
Blogul DeseneleCopilariei.ro este cel mai important blog de desene animatie din Romania, care incearca sa aduca din nou universal copilariei in sufletul cititorilor.
Despre Colectii Figurine
Cel mai mare magazin de figurine collectibles din Romania. Distribuitori Sideshow si Hot Toys.

Wednesday, May 8, 2013

Benzi desenate @ Libraria Franceza Kyralina

In apropiere de Piata Amzei, mai exact pe strada George Enescu nr. 8 s-a deschis la sfarsitul anului trecut Libraria Franceza Kyralina, unde gasiti si o multime de titluri de benzi desenate, printre care de exemplu Sidi Bouzid Kids de Alex Tamba.


Saturday, May 4, 2013

Revista COMICS nr. 16 (Free Comic Book Day)

Lansata cu ocazia FreeComicBookDay 2013, Revista COMICS nr. 16 reuneste paginile a 21 de autori de comics si benzi desenate: Adrian Serghie, Andrei Lefter, Andrei Moldovan, Alin Ivan, Bogdan Kelaru, Costel BD, Costin Patru, Crisan Rosu, Dan Coltea, Dezarticulat, Laurentiu Butuc, Mihai Grajdeanu, Nicolae Negura, Raluca Dragomir, Robert Obert, Sorin Pintilii, Silu, Octav Ungureanu, Toma Alexandru, Traian Ionescu si Xenia Pamfil.

Revista poate fi citita gratuit pe www.revistacomics.ro si poate fi incorporata pe orice site sau blog folosind codul de embed de aici. Varianta tiparita a revistei, cat si multe alte albume si romane grafice romanesti, pot fi comandate de aici