Pages

Tuesday, August 29, 2023

Creating Animated Cartoons with Character

 

Cartea lui Joe Murray, creatorul Rocko's Modern World si Camp Lazlo, e disponibila gratuit in format pdf pe site-ul lui aici: [link]

Thursday, August 24, 2023

concurs de benzi desenate: Premiile ANTALIS

 


tema: "A.I. in viata de zi cu zi

minimum 3 pag, max 8 pag A3 portret 300 dpi (max o pagina cu un singur cadru, restul paginilor minim 3 cadre) 

2 categorii de varste: 16-26 ani cu un premiu de 500 euro si peste 26 de ani cu un premiu de 1000 de euro 

textele trebuie sa fie in engleza

pot participa autori de orice nationalitate

termen limita 29 septembrie 

juriu: Adrian Barbu, Ciprian Isac, Octav Ungureanu, Radu Mihai, Victor Drujiniu 

toate detaliile aici: http://www.antalisawards.ro/regulament-2023/

Saturday, August 19, 2023

Cum a fost realizat "Istorii pontice in benzi desenate: Tomis"

La sfarsitul lui 2022 a fost lansat la Gaudeamus albumul "Istorii Pontice in benzi desenate: Tomis" - un proiect al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta finantat prin AFCN. Arheologul Aurel Mototolea, directorul muzeului de la Constanta s-a declarat inspirat de toate proiectele de benzi desenate desfasurate de Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean Brasov ("Istorii din '89 in benzi desenate", Festivalul International de Benzi Desenate Istorice Brasov, etc), si impreuna cu Delia Cornea, colega sa de la muzeu au pus la cale realizarea unui album de benzi desenate dedicat istoriei Constantei. Cristian Cealera, autor si jurnalist cu experienta, s-a dovedit a fi omul perfect pentru a pregati scenariile iar de partea de productie grafica a albumului s-a ocupat Octav Ungureanu. Timpul fiind scurt, a fost nevoie de o intreaga echipa de ilustratori: Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Bogdan si Stefan Buturuga (Pillowzoid)
Primul pas a fost căutarea unui stil potrivit și bineînțeles că am început cu personajul principal, nimeni altul decât Publius Ovidius Naso, mai pe scurt: Ovidius. Practic a trebuit sa gasim un stil prietenos si atractiv pentru publicul tinta al albumului: elevi si studenti din Constanta, vizitatori de orice varsta ai muzeului, etc
character design de Octav Ungureanu

Documentarea istorică și scenariul inițial, presărat cu referințele potrivite, aparțin lui Cristian Cealera de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. După care a urmat o etapă de adaptare a datelor istorice în scenariu pentru bandă desenată.
transpunerea scenariului text in pagina finala de banda desenata
indicatii referitoare la redactarea scenariului de banda desenata

Pentru că vorbim de benzi desenate istorice, este nevoie bineînțeles și de o documentare vizuală serioasă! Noi suntem ilustratori, nu suntem experți în istorie antică dar am încercat să găsim și să reproducem referințe istorice într-un stil cat mai apropiat realitatii și în același timp prietenos .
A urmat apoi adaptarea în scenariu de bandă desenată, îmbogățirea cu dialoguri și transformarea în storyboard a intreg scenariului-text. De asta s-a ocupat Octav Ungureanu, care mai apoi a coordonat  procesul de creație a benzilor desenate, împărțind ilustratorilor storyboard-urile cu lettering complet (texte, bule de dialog, efecte sonore) și urmărind fiecare etapă.
stanga: storyboard detaliat pt echipa O. Ungureanu + A. Ciubotariu
dreapta: storyboard schitat pt echipa Bogdan + Stefan Buturuga

Cei 4 ilustratori au lucrat în paralel. Fiecare poveste are trecut autorul sau echipa de autori: 2 povești fiind realizate integral de un singur autor - coordonatorul albumului iar celelalte au fost împărțite între 2 echipe: Octav Ungureanu (desen și documentare suplimentară) și Alexandru Ciubotariu (tuș și culoare).
Octav Ungureanu si Alexandru Ciubotariu

toate etapele prin care a trecut o pagina

Iar a doua echipă: Pillowzoid, adică Ștefan și  Bogdan Buturugă. Cei doi frați au primit un storyboard foarte schițat, astfel Ștefan (Butu) s-a ocupat de lineart iar Bogdan (Warpy) de culoare.

storyboard schitat: Octav / ink si culoare: Stefan si Bogdan Buturuga

Spre final, ca să nu ratăm termenul de la tipografie, a fost nevoie și de ajutorul unui colorist - Daniel Trăistaru, care a colorat 3 pagini din ultima poveste.

Au urmat apoi coperțile, paginile de jocuri și celelalte pagini care nu sunt bandă desenată și machetarea finală.
aici e strecurat si scenaristul Cristian Cealera






Dupa Lansarea de la Gaudeamus, a urmat o lansare chiar la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta:
Octav Ungureanu, Delia Cornea, Aurel Mototolea, Cristian Cealera

si apoi inca o lansare mai micuta in Bucuresti la 1Up Gamers Pub

Octav Ungureanu, Stefan Buturuga, Alexandru Ciubotariu

Albumul "Istorii pontice in benzi desenate: Tomis" s-a distribuit gratuit in scoli si licee din Constanta, in cadrul unor ateliere si prezentari de la Muzeul de Istorie Constanta si deja exista planuri pentru continuarea seriei si cu celelalte cetati antice din judetul Constanta, urmand ca acestea sa se si puna in vanzare in librarii.

Noi toți am lucrat cu plăcere și pasiune pentru bandă desenată și istorie iar la final parafrazăm titlul unui album de benzi desenate de Puiu Manu: “Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate!”

Bucuresti ComicsFest nu se tine anul asta...

Cu parere de rau trebuie sa anuntam ca anul acesta nu putem organiza Bucuresti ComicsFest... a fost o perioada plina de proiecte si nu ne-am putut concentra pe organizarea evenimentului dar in acelasi timp  nici nu au aparut prea multe noutati pe scena locala. Ne vedem in 2024 cu a doua editie a Kids ComicsFest de 1 iunie (chiar 1-2 iunie) si a opta editie a Bucuresti ComicsFest tot in septembrie asa cum ne-am obisnuit (probabil 13-14 septembrie)! 

Pana atunci va lasam cu editia din 2022: