Pages

Saturday, December 23, 2023

Europa Libera despre "Istorii din '89 in benzi desenate"


E frig în curtea Bastionului Țesătorilor, unde echipa Europa Liberă filmează acest material. Decembrie își cere drepturile, dar Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, se încălzește tot mai mult, pe măsură ce-și amintește cum a pornit proiectul de benzi desenate istorice.

Declicul a avut loc în 2017, când conducerea muzeului a decis să marcheze printr-un film documentar 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987, de la Brașov. Pentru a ilustra evenimentul, regizorul a recurs și la bandă desenată.


„Recunosc că nu știam prea multe despre banda desenată istorică, dar mi-a plăcut foarte mult această formă de prezentare a istoriei”, își amintește Nicolae Pepene.

Pasul mare a fost făcut în 2018. Muzeul de Istorie Brașov a decis atunci să marcheze Centenarul și printr-o expoziție „România 100 în benzi desenate”, unde a prezentat lucrările a 20 de autori. Este anul din care a găzduit și prima ediție a unui Festival al Benzii Desenate Istorice.

„Încercăm să prezentăm istoria sub o altă formă, mult mai atractivă, fără să facem compromisuri în privința informațiilor științifice”, explică Pepene.

Pasul spre albumul „Istorii din '89 în benzi desenate” părea astfel, în 2019, unul natural. Dintre cei 39 de artiști români care au răspuns apelului, 21 aveau sub 14 ani la Revoluție. Șase sunt născuți după 1990.

„Jumătate din temele de aici sunt ale unor artiști care au vorbit cu părinții, cu bunicii, cu vecinii, unii cu ocazia asta au descoperit că au între vecini ofițeri de securitate sau oameni care au participat și au scăpat ca prin minune cu viață din încleștările acelui sfârșit de an”, spune directorul Muzeului de Istorie din Brașov.


Un material de Mihai Nica si Cezar Amariei

Revista Comics KIDS #6

Revista Comics KIDS #6 cuprinde benzile desenate a 38 de mici si tineri autori cu varste intre 5 si 16 ani. Urmatoarea editie dedicata copiilor va fi pe 1 iunie 2024 cu ocazia editiei a doua a KIDS ComicsFest. Pana atunci invitam copiii si parintii in grupul de facebook CUM SA FACI WEBCOMICS iar doritorii se pot inscrie la newsletter-ul "Noutati din lumea benzii desenate" cu un email la comics@revistacomics.ro. Lectura placuta si Sarbatori Fericite!




Cititi integral si gratuit aici:

Friday, December 22, 2023

Cartoon & Comics Trivia


Testati-va cunostintele in materie de personaje si creatorii lor [aici]



Thursday, December 21, 2023

Istorii Pontice in revista Historia

"Istorii Pontice in benzi desenate:Tomis" in revista Historia pe luna decembrie. Articol de Ciprian Stoleru Albumul este un proiect al Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pus la cale de Delia Cornea si Aurel Mototolea, scenarii de Cristian Cealera si desenat de Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu si Bogdan si Stefan Buturuga. Produs prin AFCN albumul a fost distribuit in scoli si licee din Constanta



Tuesday, December 19, 2023

interviu: Emanuel Pavel


A aparut noul numar al revistei #ARTSTAGRAM si in paginile ei gasiti si un interviu (pag 49) cu Emanuel Pavel, autorul noului album de la MiniGrafic "Lumea magica a lui Puf". Cititi online aici: [link


Monday, December 18, 2023

Curs de Loreta Isac: Looping Animation in Procreate

 

In this class, you will learn how to take an illustration and transform it into a looping animation. We will be using Procreate and Adobe Premier Rush to bring our illustrations to life. If you're familiar with Procreate, that's great! If you're looking to bring more life to your illustrations by animating them, this class is tailored for you. You will learn how to animate your illustrations for Instagram, starting from planning and organizing each element you wish to animate, to initiating the animation, adding sound, and exporting the entire animation as an MP4 from Adobe Premier Rush. This class is perfect for illustrators and animators who already have an understanding of animation principles and want to enhance their skills or for those who are facing a creative block and wish to create animations with more emotional impact, moving away from cold and rigid animations. [link]

Saturday, December 16, 2023

Mickey Mouse in Public Domain


Prima reprezentare grafica a lui Mickey Mouse, cea din 1928, a intrat in domeniul public, adica incepand cu 2024 compania Disney isi pierde teoretic drepturile si oricine poate folosi personajul, inclusiv in scopuri comerciale atata timp cand nu induce in eroare publicul ca fiind un proiect Disney. Mai multe [aici]


Monday, December 11, 2023

"Istorii din '89 in benzi desenate" la Timisoara

Expozitie si artists talk "Istorii din '89 in benzi desenate" la Timisoara, Biblioteca Politehnicii mai exact, eveniment organizat in colaborare cu UPT Campus Creativ. Au participat (de la stanga la dreapta) Dragan Mirel, Gabi Rusu, Alexandra Goldillo, Octav Ungureanu, Nicolae Pepene, Valentin Ionescu, Victor Drujiniu si Sorina-Adina Vazelina. Participantii au aflat detalii despre pregatirea albumului si alte proiecte de benzi desenate istorice, despre cum autorii au abordat tema, au pus intrebari si au putut lua dedicatii de la autorii prezenti.


Expozitia poate fi vizitata in holul Bibliotecii Politehnicii pana la sfarsitul lunii ianuarie iar albumul "Istorii din '89 in benzi desenate" se gaseste in librarii sau poate fi comandat online: [link]


Un material video realizat de TeleUniversitatea Timisoara: [link]

invitatii surprinsi de Tudor Vidoni

amintiri din Timisoara de Alexandra Gold
amintiri din Timisoara de Valentin Ionescu

Personaje asemanatoare Marvel/DC Comics

Personaje (suspect de) asemanatoare de la Marvel si DC Comics. Mai multe [aici]

Wednesday, December 6, 2023

expo caricatura: Trino @Institutul Cervantes

🖼 „Arta de a râde de noi înșine”: expoziție de caricatură mexicană contemporană semnată de TRINO
🗓️ 6 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024 | Sala de expoziții a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38)
❗ vernisaj: 6 decembrie, începând cu ora 18.30, în prezența E.S. Doamna Amparo Eréndira Anguiano, Ambasadoarea Mexicului în România și a curatorului Justin Baroncea.
🖼 Expoziția de la București reunește 37 de imagini, selecționate de arhitectul Justin Baroncea. Vizitatorii vor putea întâlni doar câteva exemple ale unui univers populat de personaje foarte comune, tratate însă cu multă profunzime și simplitate.
🗓️ Expoziția „Trino. Arta de a râde de noi înșine. Caricatură” va fi deschisă în perioada 7 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, având următorul orar de vizitare: luni-joi – 09.00-20.00, vineri-sâmbată – 09.00-15.00, duminica și în perioada 25 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024 – închis
Trino este unul dintre cei mai inovatori și provocatori caricaturiști mexicani. Posesor al unui umor acid și direct, desenele lui abordează teme foarte diferite, de la glume pentru copii până la cele mai crude critici politice. În anul 2000 a câștigat 🏆 Premiul Național de Jurnalism – categoria caricatură politică – și, în 2006, 🏆 Premiul Național de Comunicare „José Pagés Llergo” pentru jurnalism acordat celui mai bun caricaturist. Câștigător, de asemenea, al 🏆 Premiului „Inkpot” la Comic-Con 2022 și al 🏆Premiului „La Catrina 2022” la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara.
🎥 Vă invităm să urmăriți aici un scurt documentar despre Trino: https://www.kpbs.org/.../trinos-world-at-comic-con-museum...
ℹ️ Info despre expoziția de la București: https://www.facebook.com/events/356047096917210

Sunday, December 3, 2023

Cassandra Calin - The New Girl

„Senzația de Instagram și superstarul webcomic Tapas, Cassandra Calin, își face debutul cu acest roman grafic amuzant, de nivel mediu, despre schimbare. La revedere, viață veche... Lia și familia ei așteaptă să se îmbarce într-un zbor peste Atlantic, lasand în urma familia, prietenii și România — singura casă pe care Lia a cunoscut-o vreodată. Dar durerea Liei este umbrită de disconfortul din prima menstruație. De parcă lucrurile nu ar fi fost destul de dificile! Acum Lia este împinsă într-o lume în care totul este diferit: casa ei, limba ei și chiar corpul ei. Cu atâtea schimbări care au loc deodată, Lia se luptă cu temele școlare, are probleme în a comunica cu colegii de clasă și nu are idee cum să-și gestioneze perioadele neplăcute. Se va simți vreodată ca ea însăși din nou? Inspirată prin propria experiență de imigrare a autorului, The New Girl este o poveste comic fermecătoare despre schimbare și acceptare.” [link]

Saturday, December 2, 2023

"Istorii din '89 in benzi desenate" la Timisoara

Pe 7 decembrie are loc la Timisoara, locul unde a pornit scanteia Revolutiei, deschiderea expozitiei cu o selectie de lucrari din "Istorii din '89 in benzi desenate" - una dintre cele mai importante aparitii din lumea benzii desenate romanesti - strangand la un loc 39 de autori cu cele mai variate stiluri si abordari in cel mai mare album colectiv, cel mai voluminos - 212 pagini si primul astfel de album dedicat evenimentelor din Decembrie 1989. Un proiect al Muzeul Judetean de Istorie Brasov lansat chiar pe 21 decembrie 2019, marcand implinirea a 30 de ani de atunci.
Iar pe 8 decembrie la Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnice Timisoara are loc un "artists talk" la care participa Pepene Nicolae directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov si al Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, o mica parte din cei 39 de autori ai albumului: Alexandra Goldillo, Gabi Rusu, Dragan Mirel, Valentin Ionescu si Octav Ungureanu (unul dintre coordonatorii albumului alaturi de Nicolae Pepene, Ioana Schiopu si Alexandru Ciubotariu) cat si alti autori de benzi desenate invitati Victor Drujiniu si Tudor Vidoni. Eveniment realizat in colaborare cu UPT Campus Creativ.

Cei 39 de autori și poveștile lor sunt: Șerban Andreescu / Istoria o facem noi, Șerban Anghel / Operațiunea Trandafirul, Mircea Arapu / Dracula a murit, Lucian Amarii - Decembrie 1989 / Steluța trebuie să tacă, Matei Branea / Ce-am aflat în ‘89, Daniel-Eduard Buruiană / Suvenir, Ana Calistru / Crăciun (im)posibil, Radu Carp / 21 Decembrie 1989, Cristiana Călin / Lumini și umbre, sezonul 3, Bogdan Chelaru / Colateral, Alexandru Ciubotariu / 5 Frânturi de memorie 1989, Felix Crișan / Deturnarea, Daniel Danil / Un câine!, Cristian Dârstar / Silent night, Mirel Drăgan / Undeva, cândva, Vlad Forsea / Monștri, Alexandra Gold / Un '89 dulce-amar, Valentin Ionescu / Așa e la război, Alin Ivan / ...ani de revoluție..., Puiu Manu / Rambo, Nicolae Negură / Mărturiile Ioanei Bărbat, Robert Obert / Ca la Ploiești, Xenia Pamfil / Fiii rinocerilor, Cristian Păcurariu / Cugir 1989, Pillowzoid / Revoluție la opt ani, Viorel Pîrligras / Aspirații, Ionuț Popescu / Popescu versus Ceaușescu, Daniel Rizea / Un pic mai bine pentru dvs, Giorge Roman / Spirala Tăcerii, Gabriel Rusu / Vis de decembrie, Adrian Serghie / Revoluția la Iași, Veronica Solomon / Generația Peter Pan, Ileana Surducan / Decembrie 1989, Maria Surducan / Pasajul, Toma / Revoluția prin vizor, Mihai Timoșenco / Nu Mă Hă 89, Octav Ungureanu / Păi ce facem tovarăși?, Sorina Vasilescu / Bă Felie!, Gabriel Zăbavă / Ultimul act.