Pages

Sunday, September 11, 2011

Autori versus editori

Miercuri, 14 septembrie 2011, de la ora 18.00, la Muzeul Benzii Desenate (deschis la etajul 4 al Muzeului Național de Artă Contemporană) sunt aşteptaţi autori de benzi desenate şi editori, dar şi publicul larg, la ultima dezbatere din cadrul Muzeului, dedicată temei „Autori versus editori: cum, unde, de ce”, moderată de Dodo Niţă, critic, autor şi istoric în domeniul benzilor desenate. Se poate vorbi de o politică editorială coerentă de a edita benzi desenate în România? Care sunt motivele pentru care nu există colecţii specializate de BD la marile edituri? Au succes în România librăriile de benzi desenate? Evenimentul îşi propune să aducă împreună editori şi autori de bandă desenată pentru a încerca să găsească răspunsuri la aceste întrebări, dar şi pentru discuta despre oportunităţile şi provocările unui domeniu care se dezvoltă tot mai mult în România. Va fi un bun prilej pentru editori de a evidenţia aspectele care stau la baza deciziei de a publica benzi desenate, dar şi pentru autori de a prezenta proiecte concrete în acest sens.

„«Nu există bandă desenată în România!», « Nu există autori BD români!», « Editorii de la noi nu publică BD!» Astfel de aserţiuni au viaţă lungă şi încă le mai găsim pe ici, pe colo, pe un colţ de pagină de ziar sau pe diverse forumuri, mai mult sau mai puţin obscure (şi nu vorbim aici de cei care fac astfel de afirmaţii din rea-voinţă, pentru a se putea lăuda ulterior că ei sunt cei care au inventat cea de-a noua artă în România!). Sunt aceste afirmaţii adevărate? Istoria benzii desenate româneşti, Dicţionarul benzii desenate din România, Benzile desenate şi canonul postmodern, Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România (21 de ediţii), saloanele europene şi internaţionale organizate la Bucureşti şi la Iaşi, Muzeul Benzii Desenate le infirmă în mod evident. Celorlalţi le recomandăm să deschidă revistele şi ziarele româneşti, să caute în catalogul editurilor şi vor găsi suficiente dovezi care să ne permită să afirmăm răspicat că există şi în ţara noastră, chiar dacă la o scară redusă, bandă desenată ca mijloc de exprimare artistică.“ – Dodo Niţă

www.muzeulbd.ro

7 comments:

  1. Benzile desenate, utilizate inteligent in publicitate, ar putea avea un boost fabulos pe piata romaneasca. Garantat!

    ReplyDelete
  2. Știi ce ar fi superb? Să fie înregistrate conferințele și colocviile astea. Nu toată lumea interesată poate ajunge la ele.

    (Dacă s-a făcut asta, puteți să-mi oferiți un link?)

    ReplyDelete
  3. @Compass in revista comics avem reclama in benzi desenate www.revistacomics.ro

    ReplyDelete
  4. @ar fi ceva... unele sunt filmate dar se dau pe post doar mci fragmente (pe TVR Cultural de exemplu)

    ReplyDelete
  5. @Jană, de ce îmi oferă atenție o ființă atât de gentilă și sublimă ca tine?

    ReplyDelete
  6. Și înainte să sară lumea iar pe mine cu diferite injurii cauzate de lipsa mea de curtoazie, ideea e următoarea: ar fi păcat ca discuțiile astea să se piardă, mai ales într-o epocă în care aparatura de captare audio-vizuală e destul de accesibilă și ieftină. Care e definiția unui fan adevărat, asta eu zic că rămâne în eter, însă nu cred că sunt chiar mulți, o cauză fiind chiar lipsa de documentație ușor de găsit, de procurat și de asimilat. Trebuie realizat totuși faptul că banda desenată nu e chiar populară și e în competiție cu o lume întreagă de forme de entertainment sau manifestare artistică mult mai puternic înrădăcinate și mult mai vizibil discutate.

    Adică, discuțiile astea n-ar trebui să fie numai pentru ”fanii adevărați” ci și pentru publicul larg, pentru a facilita la transformarea lor în ”fani adevărați”.

    ReplyDelete
  7. Femeie, de aia i-am trimis lui Octav jumătate de giga de documentație(și mai am, iar eu chiar le-am studiat), de aia îmi permit să fac liste peste liste de benzi care merită citite, pentru că aștept să-mi pice din cer asemenea materiale, nu?

    ReplyDelete