Pages

Thursday, January 12, 2023

Dictionar de benzi desenate

Nu e o "lucrare stiintifica" elaborata de un lingvist, ci doar o incercare de familiarizare a publicului larg cu cateva dintre cele mai uzitate termene si concepte din domeniul benzilor desenate. 

Arta secventiala = termen introdus de Will Eisner, considerat parintele romanului grafic, si, conform lui, reprezinta forma de arta ce utilizeaza imagini aranjate intr-o ordine specifica cu scopul de a spune o poveste sau a transmite informatii. Practic, arta de a spune o poveste in imagini.

Album = lucrare de benzi desenate de intindere medie (cateva zeci de pagini) ilustrand o singura poveste sau mai multe povesti din acelasi registru. Cel mai raspandit este formatul de album franco belgian - 52 de pagini, format A4, coperti cartonate dar bineinteles exista si alte formate. Publicatiile de benzi desenate, in ordinea numarului de pagini ar fi: revista, album, roman grafic.

Autor = creatorul unei benzi desenate - poate fi o singura persoana care face totul - idee, scenariu, desen, culoare etc sau pot fi mai multi autori - deseori se lucreaza in echipa de scenarist + desenator - probabil cea mai faimoasa astfel de echipa fiind Rene Goscinny (scenarist) si Albert Uderzo (desenator) - creatorii lui Asterix si Obelix. Echipa de creatie a unei benzi desenate poate fi chiar numeroasa pornind de la editor, cel care vine cu ideea/conceptul si ghideaza intr-o mai mica sau mai mare masura intreg procesul creativ, apoi avem scenarist, desenator, inker, colorist, letterer.


B.D. (bede) = prescurtarea termenului "benzi desenate", folosita preponderent de fanii genului franco-belgian si mai putin de cei ai comics-urilor cu supereroi sau fanii manga. Publicul neavizat habar n-are ce inseamna aceasta prescurtare.

Benzi desenate = arta vizuala ce consta in serii de imagini in cadre cu legatura narativa intre ele, insotite de text (sau nu) sub forma de bule de dialog, casete povestitor etc. O banda desenata poate avea intre 2-3 cadre, cand vorbim de un comic strip, pana la sute de pagini, atunci cand vorbim de un roman grafic. In engleza e folosit termenul cuprinzator de COMICS iar in romana am preluat bandes dessinees din franceza. Exemple din alte limbi facand referire la diverse caracteristici: fumetti (italiana - ref. bule de dialog care ies din gura personajelor precum fumul de tigara), historietas (spaniola), histórias em quadrinhos (portugheza - povesti in cadre), istoría se eikónes (greaca - povesti in imagini), serier (suedeza - serie), strips (olandeza), stripovi (sarba, croata), manga (japoneza), manhua (coreana, chineza) dar si preluari directe cum ar fi: comics (germana), komiksi/komiksy (rusa, poloneza, bulgara), komiksov (slovaca) etc

Bula de dialog = reprezentarea grafica prin care e redata replica unui personaj; preluat din frantuzescul bulle de dialogue, respectiv englezescul speech bubble. Alt termen folosit: balon. Bulele de dialog se citesc de la stanga la dreapta si de sus in jos si, in mod traditional, exista cateva conventii de reprezentare in functie de context: de exemplu linie punctata pentru o replica spusa in soapta, norisor pentru gand etc

extras din manualul CUM SA FACI WEBCOMICS

Cadru = chenarul in care e incadrata o secventa dintr-o banda desenata; dupa termenul "cadru de film". Alte termene mai mult sau mai putin folosite: caseta, panel (din eng. panel), cadran etc. Un cadru de banda desenata poate fi conturat foarte clar sau doar sugerat, pastrandu-se totusi o oarecare delimitare si mai ales secventialitatea imaginilor. O pagina poate avea un singur cadru (full page), sau intre 2 si 6 cadre in mod obisnuit, mergand pana la 12 sau mai multe in functie de dimensiunea si formatul paginii si in functie de viziunea autorului si povestea pe care vrea sa o redea. Spatiul dintre cadre se cheama in engleza gutter (in romana nu a fost adoptat un termen anume) si trecerea de la un cadru la altul se numeste tranzitie iar Scott McCloud le clasifica in cateva tipuri [aici]

Cameo = scurta aparitie intr-o banda desenata a unui personaj faimos din alta serie de benzi desenate, dintr-un film, din viata reala etc. Stan Lee e cunoscut pentru desele sale aparitii foarte scurte in filmele Marvel.


Caseta povestitor = chenarul in care e scris textul povestitorului, care poate fi foarte scurt fixand actiunea din cadru in spatiu si timp (ex: "A doua zi", "Intre timp" etc) sau mai lung, in functie de cantitatea de informatie care trebuie transmisa. 

Character design = proces prin care se creaza personajele unei benzi desenate.

Creionaj = desenul/schita in creion a unei benzi desenate care mai apoi urmeaza sa fie tras in tus, adica sa i se faca conturul cu cerneala/tus/contur negru.

Comics = termenul vine de la comical mix si facea initial referire la faimoasele funny pages din ziarele americane, care contineau diferite comic strip-uri - seriale de benzi desenate comice; sau e pur si simplu prescurtarea de la comic strips. "Histoire de M. Vieux Bois" din 1837 (tradus in 1842 "The Adventures of Obadiah Oldbuck" ) de evetianul Rodolphe Töpffer e creditata de cei mai multi ca prima carte de benzi desenate iar "Hogan's Alley" si al sau Yellow Kid de Richard F. Outcault e considerat primul comic strip american aparut intre 1895 - 1898 in ziarul New York World si apoi in New York Jornal [arhiva aici]

The Yellow Kid

Compozitie = totalitatea elementelor care compun un cadru sau o pagina (implica atat grafica propriu-zisa - personaje, fundal cat si texte, bule de dialog, designul general al paginii).

Coperta = învelișul protector al unei cărți, al unei publicații, al unui caiet etc (conform DEX). De mentionat ca sunt corecte ambele forme de plural - coperti si coperte. Este primul lucru pe care il vede un potential cititor si contine: titlul (de obicei cat mai mare si vizibil si asezat in partea de sus astfel incat sa nu fie acoperit de alte publicatii atunci cand e pusa cartea la raft), nume autor/autori, editura, anul publicarii, alte detalii tehnice (ISBN/ISSN, pret etc) si grafica propriu-zisa care trebuie sa fie cat mai atractiva si relevanta.

Clift hanger = tehnica prin care o banda desenata tine cititorul interesat pana la urmatoarea pagina sau urmatoarea aparitie (in cazul revistelor sau a webcomicurilor care spun o poveste).

Documentare/documentare vizuala = partea de cercetare pentru o banda desenata; poate fi legata de informatiile care apar in poveste sau legata de aspectul vizual - de exemplu cum arata un personaj istoric, ce fel de armura sau arme se foloseau in secolul X sau Y:

documentare de Octav Ungureanu pentru revista Amintiri din copilarie

Efecte sonore = onomatopee, interjectii, practic orice sunet care este redat in forma grafica intr-o banda desenata  si de obicei incearca sa imite sunetul - ex.: sunetul unei explozii puternice va fi redat cu litere mari si groase pe cand un sunet ascutit, ca spargerea unei sticle sa zicem, poate fi reprodus grafic folosind litere subtiri, eventual alungite. Cu cat mai multe efecte sonore intr-o banda desenata cu atat e mai bogata experienta "auditiva" a cititorului.


Fanzin =  o publicație neprofesionistă și neoficială produsă de fanii unui fenomen cultural particular (muzică, SF, benzi desenate) care are o durată de viață efemeră și tiraj foarte limitat (conform DEX).

Font de text = tipul de text folosit intr-o banda desenata. De obicei se foloseste un singur font de text pe tot parcursul unei benzi desenate, cu aceeasi dimensiune si format peste tot - exceptie fiind titlul, efecte sonore si alte situatii cum ar fi daca un personaj tipa textul poate fi mai mare in interiorul bulei iar daca vorbeste in soapta poate fi mai mic. Alta exceptie poate fi un personaj care "vorbeste" in propriul font de text de exemplu un robot sau un zombie. De asemenea se poate folosi un font de text pentru textul povestitorului si alt font de text pentru replicile personajelor. Foarte multe fonturi de text pe categorii si gratis de downloadat se gasesc pe dafont.com. Exista si tool-uri care pot crea fonturi personalizate iar unii autori prefera sa scrie direct de mana.

Gutter = distanta/spatiul gol dintre cadre.

Inker = artistul care trage in tus sau si mai simplu - face conturul cu negru peste o pagina desenata in creion. Poate fi un singur autor care face si creionajul (desenul propriu-zis cu creionul) si tusul (inking-ul) sau pot fi autori diferiti. Inking-ul e o intreaga arta, inkerul variind grosimea conturului pentru un aspect vizual mai atractiv, adaugand hasura, umbra etc, conturul obiectelor din prim plan poate fi mai gros pe cand cel al obiectelor de pe fundal mai subtire oferind adancime desenului. Exista si un art challange foarte popular adresat ilustratorilor care vor sa-si imbunatateasca acest skill - Inktober creat de Jake Parker.

Etape pagina: schita, desen (Octav Ungureanu), tus si culoare (Alexandru Ciubotariu)
din albumul  Istorii Pontice in benzi desenate

Lettering/letraj = componenta a procesului de creatie a unei benzi desenate care include designul bulelor de dialog si a casetelor de povestitor, aranjarea lor in pagina astfel incat sa acopere cat mai putin din desen si sa se citeasca textele in ordinea intentionata, alegerea fonturilor de text sau scrierea de mana a textelor, aranjarea textelor propriu-zise in interiorul bulelor sau casetelor, crearea efectelor sonore etc. Exista foarte multe reguli si recomandari pentru acest aspect - mai multe aici: blambot.com si deja exista profesonisti in domeniu specializati strict pe lettering. Cateva reguli si [aici].

Linii de miscare = linii grafice care indica miscare, actiune.

Manga = cuvântul japonez pentru benzi desenate (uneori se foloseste și komikku). Cuvantul Manga e compus din 2 caractere: man 漫 care inseamna "caraghios" si ga 画 care inseamna "imagini". În afara Japoniei, termenul este utilizat strict pentru benzile desenate de origine japoneză. De obicei povestile manga sunt alb negru si au personaje cu ochii mari. Manga se citeste asa cum se citeste japoneza de la drepta la stanga (invers fata de modul traditional occidental) si de sus in jos. Mai multe detalii [aici] si [aici].

Model sheet/fisa de personaj = grafica in care un personaj e prezentat in mai multe ipostaze si cu mai multe expresii faciale. Acest instrument ajuta autorul sa modifice si sa definitiveze detaliile personajului inainte sa inceapa sa faca o banda desenata intreaga cu el. Dupa un anume model sheet pot exista mai multi autori care sa deseneze acelasi personaj respectand toate detaliile, paleta de culori etc.

Personaj =  erou într-o operă literară, muzicală, cinematografică sau plastică (conform DEX). Alta definitie relevanta ar fi = o instanță narativă prin intermediul căreia autorul își exprimă în mod indirect ideile, gandurile si sentimentele. De mentionat ca traducerea corecta a cuvantului "character" din engleza este "personaj", in nici un caz "caracter" care in limba romana face referire strict la trasaturile morale ale unei persoane; de asemenea "caracter" se foloseste facand referire la litere - de exemplu "un text poate fi scris cu caractere mici sau cu caractere mari", deci "caracter" in limba romana nu e echivalentul lui "character".

Plot (preluat din engleza, in DEX nu exista)= scheletul unei povesti, rezumatul foarte-foarte pe scurt dar fara spoilere. Se spune ca plotul unui film bun poate fi scris pe spatele unei carti de vizita.

Punchline = termen folosit in special in comic strips si webcomics referindu-se la poanta de la finalul unui episod, la fel ca poanta care vine de abia la finalul unui banc.

Replica = enunt rostit de un personaj, text asezat intr-o bula de dialog sau in caseta de povestitor daca personajul principal e cel care si povesteste.

Roman grafic = lucrare substantiala de benzi desenate (pana la sute de pagini), de obicei adresata unui public matur si mai putin copiilor. Primul roman grafic este "A contract with God" de Will Eisner care a si popularizat foarte mult termenul si prin temele complexe abordate in romanele sale a aratat ca banda desenata nu e un domeniu care se adreseaza exclusiv copiilor sau adolescentilor.

exemple de romane grafice

Scenariu (script)= textul unei piese de teatru, film sau banda desenata, de obicei împreună cu indicațiile tehnice și de regie. Actiunea dintr-un scenariu de benzi desenate e impartita in pagini si cadre, poate contine multe detalii grafice legate de decor si atmosfera, cum sunt asezate personajele, cum sunt imbracate, unghi, perspectiva etc sau poate fi un text simplu (fara indicatii speciale pentru desenator), de exemplu textul unei povestiri, care mai apoi e adaptat in scenariu de banda desenata sau in storyboard. Scenariul poate fi facut de un scenarist dedicat, de exemplu un scriitor sau poate fi facut direct de desenator.

exemplu de indicatii pentru realizarea unui scenariu de benzi desenate

Schita/thumbnail sketch = schita rapida, storyboard de dimensiuni mici unde desenatorul se concentreaza mai mult pe impartirea actiunii in cadre, tipuri de cadre (indepartat/mediu/close-up), cate personaje, cum sunt asezate, cam ce cantitate de text intra in fiecare cadru etc si mai putin pe detalii de desen.

storyboard schitat, desen si pagina finala din albumul "Istorii din '89 in benzi desenate"

Splashpage = pagina de banda desenata cu un singur cadru, de obicei cu o grafica spectaculoasa.

Spread = grafica de banda desenata care se intinde pe 2 pagini pentru un impact vizual cat mai mare.


Strip / comic strip = banda propriu zisa de secvente grafice dintr-o scurta poveste. Un comic strip e de obicei foarte scurt 3-4-5 cadre si e specific paginilor de ziar sau webcomicurilor. 

Storyboard = schite de secvente succesive care reprezinta planul unei lucrari de benzi desenate, desenul poate fi mai mult sau mai putin detaliat, uneori se folosesc stickmen; importanta in aceasta etapa e traducerea textului din scenariu in forma grafica, cu actiunea impartita in cadre.

storyboard schitat (Octav Ungureanu) si pagina finala (Pillowzoid)
din albumul "Istorii Pontice in benzi desenate"

Storytelling = tehnica de comunicare prin care se spune o poveste. Pentru o poveste in benzi desenate, autorul foloseste aceleasi instrumente ca in literatura sau filme, de exemplu: momentele naratiunii - introducere (expozitiune), cuprins (desfasurarea actiunii), punct culminant, deznodamant (incheierea povestii/epilog). Exista mai multe tipuri de storytelling [aici] si [aici] si multe tips and tricks despre cum sa faci o poveste in benzi desenate cat mai interesanta si atractiva pentru cititor si in acelasi timp sa transmiti cat mai eficient mesajul intentionat.

Textura = calitatea tactila a suprafetei unui obiect. [link] Practic, peste un desen se aplica o alta imagine care imita textura obiectului real.  

Tranzitie = trecerea de la un cadru la alta. Scott McCloud imparte aceasta tranzitie in 6 tipuri: de la miscare la miscare, de la actiune la actiune, de la un subiect la alt subiect, de la o scena la alta, de la un aspect la altul si non-sequitur. [link]

Tras in tus = procesul prin care un desenator face conturul cu cerneala sau digital peste un desen sau schita in creion.

Webcomic = serial de benzi desenate publicat cu regularitate pe internet. Un episod poate avea de la un cadru pana la 3-4-5 cadre (comic strip) sau poate fi o pagina intreaga. Exista chiar cateva platforme online dedicate, cum ar fi Webtoons sau Tapas, dar webcomicuri sunt publicate si pe site-uri, bloguri, facebook, instagram etc

www.instagram.com/auziteinstb

Detalii tehnice:

Bun de tipar = aprobarea finala a fisierelor de print inainte de a intra in tipografie, adica inainte de a se tipari propriu-zis o revista, album de banda desenata etc

Bleed = extinderea graficii dintr-o banda desenata dincolo de marginea de taiere a paginii astfel incat dupa print si taiere sa nu ramana margini albe iar grafica sa se intinda pe toata suprafata paginii.

Cap limpede = cineva care citeste pentru prima data o banda desenata finala cu scopul de a corecta textele inainte de a se tipari.

CMYK vs RGB = coduri de culori folosite in print: CMYK = Cyan Magenta Yellow Black vs. digital (web, animatii etc) RGB = Red Green Blue. Explicatie video: [link]. Fiecare nuanta de culoare are un cod unic: rosu de exemplu este C=0, M=100, Y=100, K=0, negru C=0, M=0, Y=0, K=100 iar full black, mai degraba recomandat pentru print, este C=100, M=100, Y=100, K=100

Pantone = un alt sistem de codificare prin care orice nuanta de culoare are un cod unic. [link]

DTP (Desktop Publishing)= designul si machetarea finala a unui fisier inainte de a fi trimis la tipografie. O carte de benzi desenate include pe langa paginile de banda desenata propriu-zisa si alte pagini cum ar fi pagina de garda/titlu, pagina cu detalii editoriale si tehnice, prefata, pagini cu schite etc etc

ISBN  (International Standard Book Number) = cod unic de identificare ce se acorda gratuit unei publicatii (album de benzi desenate, roman grafic etc). In Romania cererea pentru ISBN se depune online la Biblioteca Nationala a Romaniei [aici], in urma trimiterii manuscrisului final si se elibereaza in cateva zile. Dupa tiparire se trimit 8 exemplare pentru arhiva Bibliotecii Nationale.

ISSN (International Standard Serial Number) = cod unic de identificare ce se acorda gratuit unei publicatii care apare in serie - de exemplu revista de benzi desenate.

Print digital = tiparire la o imprimanta digitala in sistem RGB, de obicei tiraje mici.

Print offset = proces de tiparire mai complex si eventual mai calitativ de tiraje mari (de obicei peste 1.000 de exemplare) intr-o tipografie offset care foloseste placi tipografice pentru fiecare din cele 4 culori CMYK.


Rezolutie = calitatea unei imagini digitale masurata in DPI (dots per inch). Rezolutia pentru o imagine publicata pe web este 72 dpi iar pentru o imagine care se tipareste este 300 dpi. Daca se tipareste o imagine cu rezolutie mica atunci aceasta se va vedea pixelata:

Oglinda = distanta intre marginea unui cadru si marginea paginii.

Workflow = procesul de lucru, etapele prin care trece o pagina de banda desenata; acesta poate fi cam asa: scenariu > storyboard > desen > tus > culoare > lettering > corecturi > DTP (pregatirea fisierelor finale pentru print). In tot acest proces poate lucra un singur autor sau mai multi, fiecare specializat pe o componenta si atunci procesul de creatie este mai rapid.


Glossary of comics terminology: [link]

Glossary of comic book terms: [link]

Glossary of comics terminology on wikipedia [link]

Octav Ungureanu
ilustrator si autor de benzi desenate
editor RevistaCOMICS
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment