Pages

Wednesday, February 8, 2023

character REdesign: Anthill Mob

english version available [here]

Daca ati crescut cu Cartoon Network atunci cu siguranta ii veti recunoaste! 
Initial, gasca de 7 pitici denumita Anthill Mob (Mafia de Musuroi - aluzie evidenta la marimea lor) si-a facut aparitia in seria de desene animate Wacky Races produsa de Hanna Barbera in 1968, unde era doar una din cele 11 echipe concurente in cursa nebuna - echipe formate din personaje SI masini foarte bine construite ca si character design!


Wacky Races a fost un fenomen in epoca Saturday Morning Cartoons din anii '70 si a reprezentat un adevarat motor pentru studioul de animatie, facand sponsorii sa se inghesuie pentru a cumparara reclama in timp ce toti copiii din SUA isi doreau o jucarie sau un lunchbox cu personajul preferat!
Seria de desene animate a fost inspirata de filmul foarte popular din 1965 "The Great Race" (la cat de cartoony e facut ai zice ca FILMUL e inspirat dupa desenele animate, nu invers!), un film care a costat nu mai putin de 12 milioane de dolari la vremea respectiva (echivalentul a 98 de milioane $ in 2020), facandu-l unul dintre cele mai scumpe filme de comedie produse vreodata! Film, la randul lui inspirat dintr-un eveniment real: cursa de automobile de la New York la Paris din 1908:


Wacky Races a avut doar 17 episoade dar a fost de ajuns sa intre pentru totdeauna in istoria animatiei. In 2006 s-a facut un episod pilot "Wacky Races for ever" pentru Cartoon Network dar fara succes, nefiind preluat, probabil din cauza faptului ca au schimbat prea mult personajele si oricum a iesit un desen animat cel putin mediocru iar in 2017 a fost lansat un reboot de nu mai putin de 78 de episoade intr-o abordare "moderna" cu un oarecare succes la noul public dar prost primit de fanii seriei clasice (acum sunt doar 5 concurenti in loc de 11 si mai mult merg si vorbesc decat sa concureze propriu-zis si sa se saboteze unii pe altii...)

Ca o impresie personala: imi place cum se chinuie noile serii sa reinterpreteze intr-un stil "modern" si sa intervina pe un character design foarte bun, un character design simplu care transmite deja tot ce e nevoie despe un personaj. Noile variante arata... ca o sorcova!

Istoria seriei originale este interesanta si merita urmarita:


Fiecare concurent din Waky Races e unic in felul lui atat ca design cat si personalitate iar masina cu numarul 7 era de fapt o gasca de gangsteri din anii '20 condusa de Clyde (dupa Bonnie and Clyde bineinteles - intr-un episod liderul gastii chiar ii ameninta pe ceilalti ca ii va spune lui... Bonnie) iar ceilalti mici mobsteri erau Benny, Danny, Mac, Willy, Kirby si Ring a Ding, cu nume si personalitati nu neaparat  foarte dezvoltate si distincte intre ei pentru ca Anthill Mob functiona ca si grup (era si greu in aglomeratia de 23 de personaje principale ale seriei). Costumatia era in schimb foarte variata de la unul la altul, cel putin coloristic. 
Mai jos o prima varianta de Anthill Mob, propusa de Jerry Eisenberg, unul dintre cei 3 designeri de top care in anii '60-'70 au creat cele mai iconice personaje Hanna-Barbera, ceilalti doi fiind Tony Benedict si Willie Ito.

Seria "Wacky Races" s-a bucurat de foarte mare succes la public si mai ales audienta! asa ca studioul de animatie a dezvoltat mai multe spin-off-uri de-a lungul timpului, printre care, de departe cele mai populare: Dick Dasterdly and their flying machines (capitalizand si ducand mai departe faima personajelor Dick Dasterdly si Mutley), Captain Caveman (bazat pe Slag Brothers si al lor Boulder Mobile) siii The Perils of Penelope Pitstop:


In noua serie, fosta concurenta din Wacky Races, Penelope Pitstop e eroina principala, pe care The Hooded Claw (un fel de Dick Dasterdly dintr-un univers paralel) incearca sa... o omoare inventand tot felul de mecanisme (amintind de creatiile clasice ale lui Rube Goldberg, acum sinonim cu mecanismele activate in serie), dar de fiecare data e salvata de catre alti concurenti din Wacky Races - the Anthill Mob:


In "Perils of  Penelope Pitstop" personajele din Anthill Mob au fost dezvoltate mai departe de Willie Ito, care, desi i-a imbracat la fel, le-a oferit mult mai multa personalitate, nume reprezentative cat si gulere exagerat de inalte ca nota (foarte) distincta fata de orice alte personaje, plus forme mai rotunjite si prietenoase fata de varianta originala din Wacky Races (vezi palariile). Liderul carismatic si plin de idei ramane Clyde dar acum e secondat de Zippy care se misca foarte repede, rezolva orice si e si foarte politicos, Pockets care are tot timpul unealta potrivita prin buzunare, adormitul Snoozy - care in mod ciudat tocmai el e pus sa conduca masina ducand la replici de genul "Wake up, Snoozy, and watch where you're driving!", plangaciosul Softy care se bucura plangand atunci cand gasca o salveaza pe Penelope Pitstop, Yak Yak care rade tot timpul, mai ales cand sunt in fata pericoului iminent si "mutulica" al grupului - Dum Dum, caruia i se explica in detaliu cele mai complicate planuri si evident ca nu intelege nimic. Practic totul e pe dos, inclusiv faptul ca o gasca de gangsteri, de obicei personaje negative, sunt "the good guys" care o protejeaza si salveaza pe eroina povestii.

Ca o nota personala, intotdeauna m-a amuzat faptul ca toti 7 stateau inghesuiti pe locurile din fata, in timp ce in spatele masinii era o gramada de spatiu ramas gol! Acum imi dau seama ca stateau ingramaditi intr-un fel de piramida "claie peste gramada" asa cum stau si furnicile intr-un musuroi:


Marea majoritate a desenelor Hanna-Barbera (mai putin primele Tom & Jerry) sunt facute dupa principiul "limited animation" sau mai exact "planned animation" pentru a tine costurile si timpii de productie la minim si pentru a supravietui trecerii de la desenele animate vandute cinematografelor la cele vandute televiziunilor (pe mult mai putini bani. de aceea aici a intervenit Advertising-ul) - de exemplu pentru un desen animat de 5 minute facut in "traditional animation" (clasicele Mickey Mouse, Bugs Bunny, Tom & Jerry etc) - adica cate un desen pentru absolut fiecare miscare a personajului - era nevoie de pana la 26.000 de desene facute in aprox. 3-6 luni pe cand in "limited animation" (Yogi Bear, Huckleberry Hound etc) se faceau doar 1.200 de desene in cateva saptamani! Asta insemna fundaluri repetitive, posturi ceva mai statice si desenarea strict a elementelor care erau animate, cat si construirea scenariilor in asa fel incat sa faca toate astea sa functioneze. De aceea marea majoritate a personajelor HB au guler -pentru a putea fi redesenat doar capul in miscare peste acelesi corp si de aceea au si un fel de delimitare a gurii de restul fetei.
Deci SI din motive tehnice Anthill Mob au atat gulere cat si delimitare a gurii, adica sunt nebarbieriti, lucru bineinteles care se si potriveste cu statutul lor de gangsteri.

Anthill Mob se regasesc bineinteles si in seria de benzi desenate Wacky Races adaptata foarte fidel in 1971. Au aparut 7 numare cu cate 3 povesti. Ele pot fi citite [aici]. Spatiul fiind mult mai limitat, Anthill Mob sunt prezentati aproape exclusiv ca un grup compact. 


Iar in 2016 DC Comics a reimaginat aproape complet personajele din seria originala Wacky Races in seria de benzi desenate Wacky Raceland in colectia Hanna-Barbera Beyond, unde actiunea pare rupta din Mad Max. Au aparut 6 numere care se pot citi [aici] :



Exista si cateva jocuri video adaptate atat dupa seria originala cat si dupa reboot-ul din 2017. Toate jocurile [aici]

Revenind la desenele animate Waky Races, trebuie mentionat ca Anthill Mob conduc o simpla masina de epoca denumita "Buletproof Bomb" (un 1927 Packard 433 Touring Sedan mai exact), pe cand in "Perils of Penelope Pitstop", aceasta e redenumita "Chugga Boom", e mult mai vie, mai elastica (cateodata merge tiptil, pasind cu cate o roata), respira, tuseste, oboseste... 

Posibil ca aceasta masina plina de personalitate sa fi fost inspiratia pentru Speed Buggy, o alta serie produsa de Hanna-Barbera ceva mai tarziu in 1973:

Cat despre Anthill Mob, bineinteles ca inspiratia pentru gasca de SAPTE PITICI cat si pentru numele lor care divulga ceva foarte reprezentativ din personalitatea lor cu siguranta n-au fost nimeni altii decat cei sapte pitici din Alba ca Zapada a lui Walt Disney:
Chiar in primul episod din Wacky Races, Anthill Mob in timpul cursei dau peste o casuta in padure cu 7 scaunele la masa, 7 patuturi... si ca sa scape de Politia care le luase urma se deghizeaza in:

Dar o alta sursa de inspiratie trebuie sa fi fost si Rocky din scurt metrajele Looney Tunes -"Golden Yeggs" 1950 (design creat de Friz Freleng, unde gangsterul apare alaturi de Daffy Duck), Catty Cornered 1953 (Sylvester and Tweety) sau "Bugs and thugs" (1954) si "Bugsy and Mugsy" 1957 (Bugs Bunny)

Practic, nimic nu se pierde, totul se transforma! si bineinteles ca si marii creatori de personaje sau de serii intregi se inspira de undeva, fura si adapteaza elemente, dar le trec prin filtrul personal, reusind sa creeze ceva NOU si original! Nu degeaba atatea si atatea personaje produse de Walt Disney, Hanna-Barbera, Warner Bros sau Cartoon Network au devenit iconice si au supravietuit timpului, incantand noi si noi generatii, chiar daca in ziua de azi desenele clasice isi fac mai greu loc in meniul copiilor suprasaturat de tablete, aplicatii, youtube, jocuri video si desene "moderne" cele mai multe absolut plictisitoare daca nu chiar oribile si lipsite de substanta... dar asta deja e alta discutie! 

Bonus: In 2016 Peugeot a facut o reclama live action cu personajele si soundtrack-ul original din seria iconica de desene animate si bineinteles ca Anthill Mob nu au fost neglijati: 

Extra bonus: Anthill Mob cosplay:

Extra extra bonus: Invata sa-i desenezi pe Anthill Mob: [link]

Ps: Exista si un boardgame Wacky Races cu mici figurine foarte simpatice (jocul se gaseste si la Red Goblin: link)


celelalte articole din seria character REdesign: aici, aici si aici

No comments:

Post a Comment