Wednesday, October 31, 2012

Albumul Aventurile lui Mac, integrala din Arici Pogonici 1966-1976

Marţi 6 noiembrie, ora 18:30 este programată lansarea albumului Aventurile lui Mac, integrala din Arici Pogonici 1966-1976. Este pentru prima dată când poveştile din celebra revista pentru copii, Arici Pogonici, sunt prezentate sub forma unui album şi face parte din eforturile iniţiale ale Muzeului Benzii Desenate, care îşi propune să readucă în prim-plan lucrări de BD care prezintă “riscul” de a fi uitate.
Datorită faptului că albumul apare într-o ediţie limitată de 50 de exemplare şi pentru că vor fi semnate şi numerotate de ilustratoarea Livia Rusz, care se întoarce în ţară pentru a fi prezentă la eveniment, interesul este foarte mare. Aşa că am decis să deschidem o listă de precomandă şi să oferim un discount de 10% pentru cei înscrişi. Înscrierile se fac la muzeulbenziidesenate [at] gmail [dot] com.
Albumul are 168 de pagini, coperţi cartonate şi va costa 99 de lei.

Tuesday, October 30, 2012

Sketchbook: Harap Alb continua

O mostra din caietul de schite lui Andrei Moldovan, ilustratorul revistei Harap Alb continua. Mai multe gasiti pe blogul revistei: www.harapalbcontinua.ro/blog iar blogul lui Andrei aici: moldovanandrei.blogspot.ro

Monday, October 29, 2012

Livia Rusz vine la Bucureşti

Marţi, 6 noiembrie, de la ora 18:30, Muzeul Benzii Desenate şi Librăria Engleză Anthony Frost vă invită la un eveniment care trezeşte nostalgia şi pasiunea pentru eroii benzii desenate româneşti: lansarea albumului Aventurile lui Mac, integrala din Arici Pogonici 1966-1976. Este pentru prima dată când poveştile din celebra revista pentru copii, Arici Pogonici, care a apărut lunar în perioada 1957-1979, sunt prezentate sub forma unui album.
Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, lansat şi promovat sub titulatura Muzeul Benzii Desenate de artistul Alexandru Ciubotariu. Continuând eforturile iniţiale ale Muzeului Benzii Desenate, proiectul actual îşi propune să readucă în prim-plan lucrări de BD care prezintă “riscul” de a fi uitate. De data aceasta, este vorba despre integrala aventurilor lui Mac publicate în revista Arici Pogonici între anii 1966 şi 1976 şi desfăşurate în peste 150 de plaşe. Create de tandemul Lucia Olteanu (texte) şi Livia Rusz (desene), aventurile lui Mac au rămas în conştiinţa pasionaţilor ca una dintre cele mai frumoase serii din istoria benzii desenate româneşti.
Albumul apare într-o ediţie limitată de 50 de exemplare semnate şi numerotate de ilustratoarea Livia Rusz, care se întoarce în ţară pentru a fi prezentă la eveniment – o premieră pentru lansările de BD din România post-comunistă. Albumul va fi disponibil exclusiv la Libraria Engleză Anthony Frost (Calea Victoriei, nr. 45), iar lansarea sa de marţi va fi însoţită de o expoziţie cuprinzând câteva extrase din povestea lui Mac din Arici Pogonici.

Sunday, October 28, 2012

Documentary: What does underground mean?

There are many types of fanzines. The documentary “¿Qué significa UNDERGROUND?” talks about comic-book fanzines, in which the artists make their contributions with the only reward of getting to see their work published in paper. Many artists combine the physical and economic effort of publishing fanzines with jobs that allow them to pay bills. Some are professionals in fields such as illustration or design, looking to excel in the world of  comic-books. For other people, the fanzine is just a way to have fun with their friends and meet new people who share interests.

blog: quesignificaunderground.com/english
facebook: facebook.com/que.significa.underground

Ileana Surducan in Zoo Mag

Revista ZOO este o publicaţie culturală franceză, specializată pe domeniul benzii desenate. Apare din 2004, de 6 ori pe an, într-un format A4, cu 52-60 de pagini în culori, acoperind actualitatea BD franco-belgiană dar şi comics şi manga. În prezent  este tipărită în 100.000 de exemplare şi difuzată gratuit prin intermediul librăriilor specializate din Franţa şi Belgia. În nr. 40/mai-iunie 2012 este  publicată povestirea BD Le Brouillard -  două planşe desenate de compatrioata noastră Ileana Surducan. E pentru prima oară când un autor român este publicat  în paginile acestei reviste. [cititi intreg articolul aici]

Friday, October 26, 2012

Benzi desenate istorice: Burebista

Benzi desenate publicate in revista Cutezatorii in 1980. Scenariu Vlad Barna, desene Valentin Tanase.

Tuesday, October 23, 2012

ColoRO

ColoRO este un proiect de recuperare a vastului domeniu al ilustraţiei de carte pentru copii, de expunere într-un spaţiu accesibil, încercând să indexeze ilustratori români şi operele lor, şi totodată este o ofertă de implicare deschisă tuturor pasionaţilor şi colectionarilor de ilustraţie ludic-livrescă pentru reuşita scopului propus.

www.colo-ro.blogspot.ro

Monday, October 22, 2012

Kinofest 2012

A şasea ediţie a Festivalul Internaţional de Film Digital Kinofest prezintă 200 de filme în premieră, între 26 şi 28 octombrie 2012, la Bucureşti. Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful Europa, Institutul Cervantes, Mansarda Bastilia, Energiea Pub şi ComicBookCity Café.



Programul detaliat, lista şi prezentarea filmelor din festival o găsiţi pe www.kinofest.com.

Friday, October 19, 2012

Lansare Harap Alb continua

S-a lansat "Harap Alb continua...", prima revista profesionista de banda desenata din Romania.

Harap Alb se reinventeaza, nu-i cu nimic mai prejos decat supereroii americani. Doar ca a dormit prea mult. E timpul sa se trezeasca. Ilustrat in stilul benzilor desenate Marvel/DC Comics, Harap Alb reda tinerilor moderni simtul aventurii oferit de basmul si mitologia romaneasca.

Primul episod din revista este "Intalnirea cu Spanul" si ilustreaza in benzi desenate prima parte a basmului clasic al lui Creanga. Tot in primul numar puteti afla originile lui Gerila, in episodul "Povestea lui Miron zis Gerila".

Incepand de saptamana aceasta revista de benzi desenate "Harap Alb continua" se gaseste in librarii, in punctele de distributie presa si in benzinarii din toata tara.

Vizitati noul site www.harapalbcontinua.ro pentru a afla mai multe detalii, inclusiv toate locatiile de unde puteti cumpara revista sau cum va puteti abona.

Thursday, October 18, 2012

Despre compozitie: Jack Cole

Jack Ralph Cole (1914-1958) e artist de benzi desenate american cunoscut mai ales pentru lucrarile sale din Playboy sau pentru Plastic Man. Puteti afla mai multe despre el [aici] si pe blogul dedicat intregii sale opere: colescomics.blogspot.ro. Mai jos avem un exemplu foarte interesant de compozitie. Puteti citi intreaga analiza vizuala: [aici]

Monday, October 15, 2012

Vernisaj expozitia de fotografie si benzi desenate ,, Cu Caragiale de la Washington la Bucuresti".

Expozitia poate fi vizitata pana la data de 31 octombrie, zilnic intre orele  10 am si 6 pm, la mezaninul Bibliotecii Nationale a Romaniei.



Sunday, October 14, 2012

PinkHell: Expozitie de benzi desenate



Joi, 18 octombrie 2012, ora 18.00
PinkHell: Expoziţie de benzi desenate
Casa de Cultură Petőfi (str. Zalomit nr. 6 – lângă Cişmigiu)

Prezentăm expoziţia ambulantă – cuprinzând 40 de planşe şi 10 figuri uriaşe – organizată de Uniunea Maghiară de Benzi Desenate şi Academia Maghiară de Benzi Desenate. Benzile desenate vor ajunge pe pereţii galeriilor, iar imaginile colorate şi textele frapante îi vor acapara cu siguranţă şi pe adulţi, nu numai pe copii. La întrebarea: „Unde e locul benzilor desenate?”, organizatorii expoziţiei răspund cu convingere că nu pe pereţii galeriilor, însă ei au încălcat această regulă pentru a ne convinge că benzile desenate, ca gen, sunt la fel de valoroase şi complexe ca orice alt gen artistic. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate lucrări a 20 de membri ai Academiei Maghiare de Benzi Desenate înfiinţată de către fanii acestui gen în 2004, şi al cărei publicaţie oficială este revista PinkHell. Printre benzile desenate expuse găsim poveşti ştiinţifico-fantastice, de acţiune, filozofice, artistice, care îmbie privirea.

Invitaţi: Zsigó Bianka, istoric de artă şi Fritz Zoltán desenator de benzi desenate.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 4 noiembrie, luni - sâmbătă 12.00 - 19.00.


Sâmbătă, 20 octombrie 2012, ora 12.00
Comic Jam
Casa de Cultură Petőfi (str. Zalomit nr. 6. – lângă Cişmigiu)

Workshop cu desenatorul Fritz Zoltán şi discuţii despre situaţia bezilor desenate din Ungaria cu istoricul de artă Zsigó Bianka.


Monday, October 8, 2012

“Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”

 Biblioteca Naţională a României împreuna cu Galeria Danaart Gallery continuă seria de manifestări culturale dedicate anului Caragiale, printr-o expoziţie de fotografie şi bandă desenată, care va avea loc în perioada 10-31 octombrie 2012. Imagini din piesa de teatru “O noapte furtunoasă” jucată la Washington (regia Toma Enache, actori TNB) şi la Bucureşti (Teatrul Masca) alături de pagini din volumul “ O scrisoare pierdută” în benzi desenate, vor putea fi admirate la mezaninul Bbibliotecii.
Fotografiile aparţin jurnalistei Mădălina Corina Diaconu, Mihai Grăjdeanu semnând benzile desenate, prima adaptare în benzi desenate a unei piese a marelui dramaturg I.L.Caragiale.
VERNISAJ: JOI 11 OCTOMBRIE 2012, ORA 6 PM.

Saturday, October 6, 2012

Expo & animatie "Alois Nebel" @ Anim'est

„Alois Nebel” este un roman grafic scris de Jaroslav Rudiš, romancier, scenarist şi jurnalist, şi Jaromir 99, muzician, scriitor, compozitor, desenator, membru activ al trupei Priessnitz încă din anii ’90.

„Alois Nebel” este primul roman grafic modern publicat în Cehia. A fost lansat în 2003 sub forma unui singur volum, „Bilý Potok”. După succesul neaşteptat, au mai apărut încă două volume, „Gara Centrală” şi „Zlaté Hory”, trilogie publicată în 2006. Povestea este redată prin ilustraţii alb-negru. Artistul Jaromir 99 s-a inspirat din benzile desenate americane ale anilor ’50, din realismul socialist şi din ornamentele desenelor pentru decupat, care sunt şi acum o formă de artă populară specifică regiunii muntoase Jeseník.


Expoziţia este deschisă între 5 şi 14 octombrie, la cinema Patria.
Vernisaj: marţi, 9 octombrie, ora 20:00, înainte de proiecţia lungmetrajului „Alois Nebel” (în competiţie). 

mai multe [aici]

Monday, October 1, 2012

Revista COMICS nr. 12 septembrie 2012

Lansata la Salonul de Banda Desenata de la Constanta, editia nr.12 a revistei Comics reuneste in paginile ei lucrarile a 16 autori de benzi desenate, acestia sunt: Costin Patru, Ileana Surducan, Laurentiu Butuc (coperta si interviu), Mihai Ionescu, Nicolae NeguraOctav Ungureanu, Raludra si Diana Sabau, Raluca Zaharia, Silviu Cadia, Toma Alexandru, Traian Ionescu, Vlad Forsea, Virgil Susnea, Xenia Pamfil, Emilian si Stanimir Valev.

Revista poate fi citita integral si gratuit pe www.revistacomics.ro si poate fi incorporata pe orice site sau blog folosind codul de embed de aici. Varianta tiparita a revistei, cat si multe alte albume si romane grafice romanesti, pot fi comandate de aici.