Daca speram sa creasca vreodata numarul de oameni din Romania care citesc si apreciaza banda desenata as propune 3 mari directii:
1. Benzi desenate pentru copii
In primul si in primul rand, aceasta pasiune trebuie cultivata celor mici! Stie cineva vreun adult care la 30 de ani s-a apucat brusc de citit benzi desenate, fara sa fi avut contact cu ele pana atunci?! In schimb, cei care au crescut in anii 70-80 cu PIF si Cutezatorii sau cei care in anii '90 citeau Mickey Mouse si toate celelalte publicatii de la Egmont Romania si-au pastrat pasiunea pentru benzi desenate si mai tarziu. Bineinteles nu toti, dar chiar si cineva care, sa zicem, citea cand era mic Cutezatorii, la maturitate ar fi mult mai deschis catre benzi desenate, daca ar gasi ceva destul de atractiv. Personal cred ca daca in anii '90 nu ar fi activat Egmont Romania, care scotea NUMAI benzi desenate pentru copii, acum numarul de "pasionati" ar fi mult mai mic! Potentialul de benzi desenate pentru copii e imens! nu degeaba in toate tarile cu o puternica cultura a benzii desenate totul a inceput cu reviste, albume si personaje pentru copii - Tintin, Asterix si Obelix, Superman etc si imediat s-a dezvoltat si componenta pentru adolescenti odata cu cresterea copiilor, care fusesera deja initiati. Un principiu cunoscut in marketing spune ca e de cel putin 6 ori mai scump sa atragi un client nou decat sa pastrezi unul existent. Practic, un copil daca e cuprins de "microbul" benzii desenate, va cumpara de-a lungul vietii zeci, poate chiar sute de albume. Avem si noi ceva benzi desenate pentru copii de la editura Adenium, Casa Radio, Aramis, revista Garfield si mai nou editura Arthur sau proiectul ComicsDidactic, plus proiecte ocazionale ca Povestea Emei si lista poate continua. Mai exista reviste ca Fabulafia sau Amintiri din copilarie care au SI benzi desenate in paginile lor, dar s-ar putea face muuult mai mult la capitolul asta. Mai ales ca benzile desenate sunt si un foarte bun instrument de invatare! S-ar putea face albume istorice, s-ar putea ilustra opere literare, basme, legende, fabule, s-ar putea lua la rand toate materiile si domeniile si s-ar vinde foarte bine! Copiii consuma foarte multe carti ilustrate si cu siguranta ca, daca subiectul ar fi acelasi, ar alege oricand o carte de benzi desenate in detrimentul uneia doar ilustrate! Unde mai pui ca parintii nu se uita la bani cand vine vorba de copii!
albumul Amintiri din copilarie ilustrat de Serban Andreescu, ed. Adenium
2. Titluri si subiecte de "senzatie"
Nu e de ajuns ca scenariul sa fie bun sau ca desenatorul sa fie unul cunoscut in mica lume a benzilor desenate, TITLUL/SUBIECTUL TREBUIE SA ATRAGA! Nu vreau sa dau exemple de albume foooarte frumos desenate dar care nu intereseaza pe nimeni! Traim in epoca "Senzational. Da click aici" si dam click doar daca titlul ne-a atras/pacalit. La fel si in cazul unei benzi desenate. Cum ar suna "Viata lui Ceausescu in benzi desenate"? Sau un album despre Hagi, Nadia Comaneci sau Ilie Nastase (cei trei fantastici ultra prezenti in campanii publicitare tocmai datorita prizei la public). Un album de benzi desenate "Margelatu", "Pistruiatu", "BD la mare si la munte" sau de ce nu "Aventurile lui Mazare in Madagascar" :)). Poate sunt exemple stupide dar un lucru e sigur: titlul/subiectul trebuie sa aiba rezonanta si sa vina deja la pachet cu o masa de fani. De mentionat editura Dacia Art care s-a specializat pe reviste si albume de benzi desenate cu... DACI, un adevarat fenomen in Romania. Credeti ca la inceput oamenii cumparau "Harap Alb continua" pentru ca s-a lucrat un an de zile la primul numar sau pentru ca s-au investit mii de euro in promovare? (ok, SI de asta :) ) dar in primul rand pentru ca era HARAP ALB, adica oamenii cunosteau DEJA numele ala! Parintii cumparau pentru copii, copiii si adolescentii cumparau pentru ca voiau sa vada o noua interpretare a aceluiasi binecunoscut personaj si tot asa. Daca se chemea "Stefan continua" nu cumpara nimeni! Sigur, cineva poate face un album foarte frumos si artistic si cu un scenariu super despre cata apa a baut el intr-o dimineata, dar in cate exemplare o sa se vanda? Fata de un album prost desenat si cu scenariu varza despre Revolutie, sa zicem? Sau despre Marea Unire ca tot suntem in anul Centenar. Nu ma intelegeti gresit, n-am nimic impotriva oricarui album despre orice, dar daca vrem sa atragem cat mai multi oameni, trebuie sa abordam subiecte DE INTERES pentru cat mai multi oameni. La fel de bine pot exista benzi desenate underground care ajung la toti cei 20 de oameni interesati si e perfect in regula, doar ca eu vorbesc aici de CRESTEREA publicului pasionat de benzi desenate!
"Harap Alb continua..." nr. 1, editura HAC!BD
3 Webcomics
Orice desenator cu conexiune la internet poate lansa un webcomic in cateva minute: blogurile si facebook sunt inca gratis, ca sa nu mai zic de platformele dedicate ca Tapastic sau WebToons. Nu exista costuri de productie (inafara de timpul investit) iar audienta e practic nelimitata, totul tine de cat de bine este gandit webcomicul. Mai este nevoie si de rabdare ca sa cresti o comunitate si sa ajungi la tot mai multi oameni. Marele avantaj (referitor la cresterea numarului de cititori de bd) este ca un webcomic poate atrage oameni de orice varsta care nu au citit o banda desenata in viata lor si dupa ce se amuza zilnic sau saptamanal citind cate un episod, poate va cumpara si un album tiparit cu comicul respectiv si poate mai apoi va cumpara si ALT album de banda desenata. Sa luam exemplele Fredo&Pidjin (cu audienta internationala!) sau Comics.CevaMarunt care au crescut usor-usor o comunitate in jurul lor si cand au ajuns la "maturitate" au lansat si unul, respectiv 4 albume. O alta abordare e ca un webcomic sa fie alipit unei comunitati deja existente, cum e cazul webcomicului Auzite in RATB care are o audienta pe facebook de 108.000 de oameni. Mai este si componenta comerciala, cum e webcomicul pentru brandul de cafea Kafune. Un alt avantaj al webcomicului este ca autorul ia contact direct si imediat cu cititorul; cu timpul invata ce are succes si ce nu, poate tine cont (sau nu) de feedback-ul primit, plus ca se face cunoscut si deschide portita catre noi proiecte.
Comics.CevaMarunt, selfpublished
Altele...
Bineinteles, la toate astea se adauga cat mai multe evenimente, expozitii, ateliere, interviuri, articole etc astfel incat banda desenata sa fie in atentia publicului. In acelasi timp editurile trebuie bombardate cu propuneri din partea autorilor! Ne plangem ca nu exista editori de benzi desenate dar nu stiu cati autori au trimis propuneri catre edituri! iar daca trimiti catre O editura si raspunsul e negativ, asta e egal cu zero! Trebuie sa trimiti zeci de mailuri la zeci de edituri pana te baga cineva in seama. Si dupa ce o editura a primit si refuzat cateva proiecte de la autori diferiti, poate va si accepta un proiect la un moment dat sau poate va veni cu propriul proiect, mai ales ca acum are contacte din randul autorilor de benzi desenate.
de Octav Ungureanu
autor comics & ilustrator
editor wannabe RevistaComics
organizator Bucuresti ComicsFest
Ca de obicei, completarile sunt binevenite!