Tuesday, June 29, 2021

Cum a fost la Balkanska smotra mladih strip autora

In weekend-ul 25-27 iunie Leskovac, micul oras din sudul Serbiei a devenit locul de intalnire pentru autori si editori in special din Serbia, Croatia, Bulgaria, Macedonia, Albania, Romania dar si Belgia, Turcia si alte tari din Europa. Aflat la a XXIII-a editie  Balkanska smotra mladih strip autora (Intalnirea tinerilor creatori de benzi desenate din Balcani) a adunat in expozitie lucrarile a aproape 3.000 de autori din 80 de tari si peste 30 de autori, editori si istorici de benzi desenate. Casa de Cultura a gazduit evenimentul finantat partial de autoritatile locale si organizat cu pasiune de scenaristul, editorul si autorul de benzi desenate Marko Stojanovici. Iar mansarda a fost locul unde s-au tinut prezentari si mai ales discutii  despre banda desenata in general. Tot aici isi desfasoara activitatea si scoala de benzi desenate coordonata de acelasi Marko Stojanovici. La deschidere a fost plin de oameni, dupa cum se poate vedea aici: [video] dar in restul timpului festivalul a fost dedicat interactiunii intre autorii si editorii din diversele tari participante, dupa cum ii spune si numele Intalnirea tinerilor autori din Balcani. Romania a fost reprezentata anul acesta de autorii Gabi Rusu, Octav Ungureanu, Vlad Forsea si istoricul de benzi desenate Dodo Nita si Nicolae Pepene directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov si manager de proiect pentru CAN for Balkans, prima alianta europeana de benzi desenate istorice care pregateste cateva activitati, intalniri si expozitii menita sa dezbata banda desenata care se afla la intersectia dintre Istorie, Propaganda si Arta.


more pics: [link]
video: [link]

In the weekend of 25-27 June Leskovac, the small city in South of Serbia became the place of meeting for authors and editors mainly from Serbia, Croatia, Macedonia, Albania, Romania but also Belgium, Turkey and other countries in Europe. At its 23rd edition Balkanska smotra mladih strip autora presented in its exhibitions almost 3.000 comics authors from 80 countries and more than 30 authors, editors and comics historians who were present at the event. The cultural center of the city hosted the comics event witch was partially financed by local authorities and organised by the passionate comics script writer, editor and author Marko Stojanovici. The exhibitions had 2 floors and the attic was the place that comics presentations and discussions took place. It's also where the local school of comics holds its activities, coordinated by the same Marko Stojanovici. At the festival opening it was full of people, as can be seen here: [video], but the rest of the time the event was dedicated to the interaction between authors and editors from all the countries present. Romania was represended by Dodo Nita, author of Istoria Benzii Desenate Romanesti, the comics authors Gabi Rusu, Octav Ungureanu and Vlad Forsea and Nicolae Pepene director of Brasov History Museum and project manager of Can for Balkans - the first European Historical Comics Alliance who is preparing activities, meetings and exhibitions debating comics which are at the border of History, Art and Propaganda.

Friday, June 18, 2021

Mic manual Cum sa faci webcomics

Manualul a prins forma in urma unui curs online de 8 saptamani la care au participat peste 400 de copii si ofera scurt si la obiect toate conceptele si instrumentele de care un incepator are nevoie ca sa creeze webcomics, benzi desenate, manga sau chiar un roman grafic. Cunostintele puse pe hartie aici au fost dobandite si cizelate in mai bine de 10 ani de creat benzi desenate si tinut ateliere pentru copii.


Manualul are 24 de pagini color, format 14x14cm, 8 capitole si teme, costa 30 de lei si poate fi comandat prin posta la adresa comics[arond]revistacomics.ro

#sa desenam: o banda desenata de la schita la final

Wednesday, June 16, 2021

Adevărul despre originile românești ale lui Stan Lee, patriarhul Marvel


S-a mai spus că părinții lui Stan Lee sunt din România, iar o nouă carte investighează asta, dar știai care este legătura dintre Superman și Iași? 

Rolul lui Stan Lee în a duce Marvel Comics la gloria actuală e incontestabil. Bătrânul bonom cu mustață de anii ‘70 care a contribuit la crearea lui Hulk sau Spider-Man și a apărut în câte un cameo în mai toate filmele Marvel din ultimul deceniu e cunoscut de toată planeta. Stan Lee a murit pe 12 noiembrie 2018, la 95 de ani, lăsând în urma sa o contribuție importantă cea mai mare franciză de supereroi a momentului.


citeste articolul de Mihai Ghiduc: [aici]

Sunday, June 13, 2021

Call for submissions: Revista COMICS #42

E timpul pentru un nou numar al RevistaCOMICS.ro si avem nevoie de comics si benzi desenate! Trimite propunerile tale pana pe 15 iulie 2021 la adresa comics[arond]revistacomics.ro. Format A5 + 5 mm margini de taiere, alb negru sau color. Tema, stilul si abordarea raman ca de obicei la alegerea autorilor. Iar de acum in colo avem un loc rezevat pentru autori sub 18 ani!

 Pana una alta, puteti rasfoi numerele trecute aici: www.revistacomics.ro

Friday, June 11, 2021

155 de ani de benzi desenate in Romania 1860 - 2015

Cu prilejul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor care va avea loc sâmbătă, 12 iunie a.c., Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) își deschide porțile în intervalul orar 14:00 – 22:00 (cu ultimul acces la 21:00), pentru a primi vizitatorii, pe care îi așteaptă cu expoziții interesante, demonstrații de desen oferite de către artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), ateliere educative și de creație, precum și cu prezentări de vestimentație, armament și echipament specifice dacilor și romanilor, realizate de reprezentanți ai Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București. 


Accesul la eveniment va fi gratuit și se va face în intervalul orar 14:00 – 22:00 (cu ultimul acces al publicului, la 21:00) prin intrarea din Calea Victoriei nr.12. Se va permite accesul unui grup de 30 de persoane, la un interval de 30 de minute, cu recomandarea ca timpul de vizitare să se încadreze în 45 de minute. 

Publicul care va alege să viziteze muzeul, sâmbătă, se va bucura de o serie de activități, astfel: 
14:00 – 17:00 – ateliere educative și de creație – Povestea Gânditorului, susținute de către elevul Alexandru Scorțar, educatori muzeali și desenatori artistici; Atelierele se vor desfășura cu un număr maxim de 10 participanți, sunt recomandate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani și vor avea loc cu începere de la orele 14:00, 14:45, 15:30 și 16:15. Participarea este gratuită și se va face pe baza înscrierii, până vineri, 11 iunie, ora 17:00, la adresa de e-mail: educatiemuzealamnir@gmail.com. 

17:00 – deschiderea oficială a expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015, în prezența artistului-curator Alexandru Ciubotariu; 

18:00 – 20:00 – Artistul la masa de lucru – Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va desena în timp real, pentru vizitatorii muzeului, în cadrul expoziției 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015; 

19:00 – 22:00 – prezentări de vestimentație, armament și echipament specific dacilor și romanilor, în Lapidarium – Copia Columnei lui Traian, realizate de membrii Asociației Terra Dacica Aeterna – Filiala București; 

Pe tot parcursul serii, Cristian și Mihai Dumitru, membri fondatori ai Asociației Muzeul Jucăriilor, vor prezenta publicului expoziția Muzeul Jucăriilor găzduită de MNIR. 

Vor fi accesibile publicului expozițiile permanente Tezaurul Istoric, Lapidarium și Copia Columnei lui Traian și expozițiile temporare Fragment. Experiența restaurării, Exponatul lunii – Un manuscris genealogic al Casei Princiare Cantacuzino, Muzeul Jucăriilor, O poveste dulce. Un secol de dulciuri românești – Colecția de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri a Asociației Muzeul Jucăriilor, 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015.

 Expoziția 155 de ani de benzi desenate în România. 1860-2015, fără a avea neapărat o abordare istorică sau critică, își propune să treacă în revistă câteva momente mai puțin cunoscute din parcursul acestei arte, prin intermediul publicațiilor de tip periodic sau album, dar și al planșelor originale. În cadrul proiectului expozițional veți putea descoperi documente inedite și câteva aspecte mai puțin cunoscute, precum banda desenată religioasă, manga și comics în România, influența revistei Pif  în țara noastră, legătura cu presa satirică, dar mai ales perioada de început a benzii desenate în România și o mică incursiune în banda desenată din Republica Moldova. 

Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) va realiza benzi desenate și va putea fi urmărit de către vizitatori la masa de lucru, sâmbătă, 12 iunie, în intervalul orar 18:00- 20:00, și va continua să deseneze pentru public, în săptămâna următoare, 16-20 iunie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 14:00 – 17:00, în cadrul expoziției amintite. 

Mai multe [aici]

Thursday, June 10, 2021

The Lost Sunday

Campania de crowdfunding pentru The lost Sunday s-a incheiat cu succes, autoarele Ileana si Maria Surducan strangand 15.000 euro de la 544 de oameni. Cartea va fi lansata in mai 2022

"Parintele" benzii desenate


Rodolphe Töpffer (1799 – 1846) profesor, pictor, ilustrator si caricaturist elvetian este creditat ca fiind primul autor de benzi desenate! El desena scurte povesti amuzante in mai multe cadre, cu replicile scrise dedesupt, incepand cu 1827 si de abia in 1837 le-a publicat pe toate intr-o carte  Histoire de M. Vieux Bois (The Story of Mr. Wooden Head), publicata in 1841 si in Anglia si in 1842 in SUA: The Adventures of Obadiah Oldbuck. [wikipedia]





mai multe despre inceputurile benzii desenate: [aici]

Tuesday, June 8, 2021

Roman grafic de Alex Bodea

New copies from the English version of my graphic novel The Fact Finder are now available! To order one follow this link http://www.alexbodea.work/thefactfinder.html 

The book's structure builds upon almost a decade of taking visual notes, a practice that allowed me to capture many real-life micro-stories. In this book, I weave some of these visual notes within the fabric of the main plot developed around themes such as exile experience, language and algorithmic profiling. Its pacing reminds us of a fugue, and its complexity, of the comments section of a busy web page.

Sunday, June 6, 2021

Unde gasim benzi desenate?

Exista din pacate putine locuri unde se gasesc benzi desenate: doar cateva locatii fizice si ceva mai multe online... dar haideti sa incercam sa le strangem pe toate la un loc! Daca mai stiti si altele va rugam sa ne ajutati sa completam lista.


Red Goblin este cel mai mare magazin de geek culture din Bucuresti si bineinteles din Romania. Noua locatie foarte generoasa este pe strada Stirbei Voda in apropiere de Sala Palatului. Aici veti gasi cele mai noi titluri de benzi desenate in engleza de la Marvel, DC Comics, Dark Horse etc dar si cateva productii romanesti. In rest, e locul ideal pentru figurine, statuete de colectie si boardgames dar si tricouri si altele. Oferta de benzi desenate o gasiti aici: www.redgoblin.ro


Al doilea cel mai bogat loc fizic cu benzi desenate este probabil anticariatul sau mai bine zis cele doua anticariate Antic Ex Libris din Bucuresti (cel de pe strada Doamnei si bd. Ion Bratianu). Aici veti gasi chiar multe benzi desenate, exclusiv in engleza incepand de la preturi chiar foarte mici ca 3 lei, 5 lei, cele mai multe 20-30 de lei dar si pana la 200 de lei. Oferta lor o gasiti aici: www.anticexlibris.ro de unde se si poate comanda bineinteles.

La Carturesti se mai gasesc ceva benzi desenate, dar dupa esecul Fandom, oferta de benzi desenate a pierdut mult teren in fata manga-urilor. Veti gasi totusi benzi desenate romanesti dar si multe Marvel si DC Comics in engleza! Avantajul e ca sunt multe locatii Carturesti atat in Bucuresti cat si in tara. O selectie mult mai variata de benzi desenate se gaseste la Carturesti & friends (Anthony Frost). Oferta Carturesti de benzi desenate o gasiti si onlie: [aici]


Si in alte librarii ca Humanitas, Librarium, Alexandria si chiar Compania de Librarii se gasesc benzi desenate in limba romana doar ca in unele locatii sunt cam ascunse sau inghesuite la raft. 


In Carrefour veti gasi multe benzi desenate romanesti si mai nou seria de traduceri Marvel "Renasterea" la pretul de 15 lei pentru un album de 200 de pagini!


Online cele mai multe benzi desenate in limba romana le gasiti de departe la editura Grafic: www.grafic-art.ro Titluri atat pentru cei mici ca Dogman, Strumfii, Asterix dar si pentru un public mai matur: Maus, V de la Vendetta si multe altele la preturi acceptabile si cu multe promotii!


Tot online (si cam prea sporadic din locatii fizice) de la editura Casa Radio puteti cumpara chiar multe benzi desenate in limba romana desenate chiar de autori romani (fiind cea mai harnica editura la capitolul asta), ele sunt pentru copii si vin insotite de un CD cu inregistrarea piesei radiofonice a aceleiasi povesti: www.edituracasaradio.ro


Destule benzi desenate in limba romana veti gasi online si la Supererou, in special seria Supererou S'cool dar si altele www.supererou.ro

Tot online veti mai gasi benzi desenate in engleza la: Targul Cartii:


Geek Planet


chiar si pe Elefant.ro gasiti o selectie variata de benzi desenate in limba romana:



Iar pentru manga (dar nu numai) bineinteles MangaShop.ro



Daca mai stiti si alte locuri lasati-ne un comentariu ca sa completam lista!

alte recomandari: 1. www.comixology.eu (in engleza) si 2. www.izneo.com/fr/ (pentru benzi desenate, comics, manga in limba franceza) respectiv www.izneo.com/en/ (pentru BD traduse in engleza si pentru comics si manga aparute direct in engleza) Pentru manga, Crunchyroll (anime streamer) are si o sectiune de manga inclusa in abonamentul lor, dar nu e foarte bogata (din cauza restrictiilor geografice, foarte multe titluri nu sunt disponibile legal in Romania) https://www.crunchyroll.com/comics/manga (Multumim Eduard Pandele)

Cateva albume de benzi desenate se mai pot comanda si de aici: www.valiivan.com, www.puiumanu.blogspot.comSerban Andreescu, pavcon.ro si mai multe benzi desenate pentru copii gasiti [aici]

Alta recomandare: Bookdespository.com

Wednesday, June 2, 2021

Dezbatere pe tema benzilor desenate românești de după 2000


Vă invităm să urmăriți dezbaterea organizată de Echipa BD a Lectoratului francez din Iași, moderată de Dodo Niță. Protagoniștii ei sunt Jup, Alexandra Gold, Daniel Danil și Octav Ungureanu, cu toții autori contemporani de bandă desenată.

Benzi desenate spaniole - 20 de laureati ai Premiilor Injuve


Expoziția cu tema „Benzi desenate spaniole – 20 de laureați ai Premiilor Injuve” reunind lucrări de tinerețe și recente ale câștigătorilor Premiului Injuve pentru benzi desenate din ultimii 20 de ani, unul dintre cele mai importante premii spaniole, are vernisajul astăzi, 2 iunie, începând cu ora 18.00. Evenimentul are loc în prezența curatorului expoziției, Gerardo Vilches, critic și istoric de comics. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 26 iunie, cu acces gratuit, în timpul orelor de funcționare ale Librăriei Modul Cărturești: luni-joi: 12:00-20:00, vineri-sâmbătă: 10:00-18:00.


Inregistrarea vernisajului o puteti urmari [aici]

Tuesday, June 1, 2021

Revista Comics - Kids Edition (1 iunie 2021)


Editia speciala de 1 iunie Revista Comics - Kids Edition prezinta benzile desenate a 32 de copii cu varste intre 5 si 16 ani, ale caror pagini au fost cu greu selectate din peste 150 de pagini primite! Ne bucura foarte mult sa vedem asemenea interes din partea copiilor si a parintilor si speram ca aceasta editie speciala sa devina o traditie de fiecare 1 iunie! In revista veti gasi si castigatorii concursului de fanart Dogman organizat de MiniGrafic.

Revista poate fi citita integral si gratuit aici: www.revistacomics.ro