Tuesday, November 30, 2021
Revista Garfield
Monday, November 29, 2021
Roman grafic: DUNE
„În adaptarea grafică a romanului Dune, Raúl Allén și Patricia Martín preiau o poveste densă căreia îi aplică nuanțe și subtext, cu ajutorul limbajului lor vizual. Casetele stabilesc clar perspectiva și geografia, punând, totodată, în valoare personajul care deține puterea într-o anumită scenă, în timp ce te conduc într-un adevărat itinerariu printr-un parc tematic, cu o intrigă SF tumultuoasă, în centrul căreia se află familii războinice și imenși viermi de nisip. Cei doi au reușit un lucru rar, făcând atractivă din punct de vedere vizual o poveste despre complicate intrigi politice.“ Eric Heisserer, scenarist nominalizat la Oscar pentru Arrival
comanda online [aici]
Sunday, November 28, 2021
revista Amintiri din copilarie
Saturday, November 27, 2021
Concurs de benzi desenate: "Premiile Antalis pentru cele mai frumoase benzi desenate"
„Premiile Antalis pentru cele mai frumoase benzi desenate”, ediția 2021, este o competiție de creație grafică din cadrul „Concursului CLAR pentru Tipar”.
Tema concursului este „Hârtia și sustenabilitatea”. Perioada de înscriere a lucrărilor în concurs este 25 noiembrie 2021 – 25 ianuarie 2022 (data limită a primirii lucrării de către organizator). Jurizarea lucrărilor înscrise va avea loc până pe 10 februarie 2022. Anunțarea câștigătorilor și gala de premiere se va desfășura în perioada 15-28 februarie 2022.
Cea mai bună lucrare va fi premiată de juriu cu un premiu în valoare de 1000 euro. Premiul publlicului, în valoare de 500 euro, va fi decis în urma votării online a lucrărilor înscrise, afișate pe pagina concursului de pe platforma Facebook, în perioada 15 decembrie – 30 ianuarie 2022.
Juriul este format din: Laura Abrihan, consultant producție tipar; Șerban Andreescu, ilustrator și autor de benzi desenate; Radu Mihai, regizor producție film Alina Penciu, reprezentant al organizatorului, Valentin Tănase, ilustrator și autor de benzi desenate;
Cerinte: O lucrare trebuie să includă minim trei (3) pagini; O pagină trebuie să conțină minim trei (3) casete cu ilustrații.
Regulamentul complet: [aici]
Thursday, November 25, 2021
Friday, November 19, 2021
Toate panzele sus!
Stiati ca seria de benzi desenate "Toate panzele sus" ilustrata de Puiu Manu, care era prieten cu autorul Radu Tudoran, a inceput cu mult inaintea indragitului serial? Prima editie a romanului a fost publicata in 1954, iar 4 ani mai tarziu Puiu Manu deja ilustra primele episoade de banda desenata "Toate panzele sus" in revista Cravata Rosie (doar 4 episoade) iar in 1972 a aparut si albumul complet de benzi desenate cu acelasi titlu, tiparit in 40.000 de exemplare. In 1977 a fost lansat binecunoscutul si mult indragitul serial. In 2010, acelasi Puiu Manu redeseneaza complet tot albumul intr-o noua editie.
[...] „Eram bun prieten cu Radu Tudoran, iubeam amândoi navigaţia cu pânze, dar când i-am propus să scrie scenariul pentru banda desenată a fost uimit: «Puiule, cum să concentrez eu 800 de pagini de roman în 30 de bandă desenată?», «Păi alege doar scenele de acţiune», i-am zis eu. «Dacă nu erai tu, nu făceam albumul Toate Pânzele Sus!», îmi va spune ulterior Radu Tudoran”, și-a amintit Puiu Manu la Brașov. Foarte puţină lume știe că au fost create trei variante ale aventurii. Cea mai cunoscută e varianta din 1972, care a apărut în 40.000 de exemplare, iar în 2010, artistul a realizat o variantă nouă, complet color. Ceea ce este cu adevărat interesant e faptul că prima variantă a apărut în 1958, în revista „Cravata Roșie”, dar, din motive încă necunoscute, serialul de bandă desenată s-a oprit după patru numere. [...]
articol complet: [Historia]
[...] Radu Tudoran își va face revenirea pe scena literară cu romanul Toate pînzele sus!, publicat în anul 1954, carte care nu a fost bine primită de critică, dar care va avea un succes uriaș la public. Studioul cinematografic București va comanda șantierului naval din Tulcea construcția goeletei „Speranța”, la care visa scriitorul, în 1968, pentru a turna filmul inspirat de roman, atât de cunoscut astăzi, „Toate pînzele sus!”. [...]
articol complet: [link]
Tuesday, November 16, 2021
Ah, BD! - QUARTER Anthological
Sunday, November 14, 2021
Sapiens - Stalpii civilizatiei
Editura Polirom anunță volumul 2 din Sapiens. O istorie grafică, Stâlpii civilizației de Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave.
Saloane si festivaluri de benzi desenate in Romania
Evenimentul BD cu cea mai lunga traditie si cele mai multe editii este cu siguranta Salonul International al Benzii Desenate de la Constanta, organizat de Dodo Nita, cel mai vechi promotor al benzii desenate in Romania. Salonul a avut editii si in alte orase ca Bucuresti, Craiova, Brasov si altele, cel mai mare fiind cel din 2006 de la Sala Dalles din Bucuresti, altfel, locul traditional de desfasurare a evenimentului a fost Muzeul de Arta din Constanta, unde, prin intermediul Aliantei Franceze din Constanta, organizatorii au reusit de-a lungul timpului sa invite multi autori din spatiul franco-belgian dar si cei mai multi autori romani din "vechea garda". Salonul si-a intrerupt deocamdata activitatea si nu se stie cand si daca va mai fi reluata...
In 2010, a avut loc prima editie a Salonului European de Banda Desenata, organizat de centrele culturale europene din Bucuresti sub umbrela ICR si EUNIC, au fost 5 editii in 7 ani, gazduite de Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana, FotoAnexa (un alt spatiu al MNAC) sau Rezidenta Scena9, fiecare tara participanta organizand expozitii, lansari si aducand autori de benzi desenate. Prima editie a salonului a gazduit si lansarea Istoriei Benzii Desenate Romanesti (Dodo Nita, ed. Vellant) si decernarea premiilor Sandu Florea, atragand un public foarte numeros si marcand relansarea benzilor desenate romanesti! Nu se stie daca va mai fi reluata aceasta serie de evenimente.
In 2012, profitand de coagularea unui grup de autori in jurul Revistei COMICS, are loc prima editie a Bucuresti ComicsFest, numarand 6 editii pana acum, evenimentul a crescut de la an la an: primele 3 la Galeria SaintINK din centrul istoric si cea mai recenta si mai mare la ComicsClub. Organizat de Octav Ungureanu, Bucuresti ComicsFest ar putea fi apreciat ca fiind cel mai variat si bogat ca activitati, avand pe langa obisnuitele expozitii, lansari si ateliere si standuri de autori si edituri, sesiuni de live drawing, animatii, cosplay si mai nou Premiile Bucuresti ComicsFest, iar organizatorul promite sa continue seria evenimentelor si dezvoltarea conceptului de comicsfest, care, apropo, s-a plimbat si la Iasi, cu denumirea de Iasi ComicsFest
In 2013 a avut loc prima editie de East European Comic Con, destul de timid intr-o locatie nu foarte ofertanta: Palatul Copiilor... dar EECC a devnit rapid si incontestabil cel mai mare eveniment de geek culture din Romania, mai ales o data cu mutarea intr-o locatie foarte mare ca Romexpo si atragerea unor sponsori de calibru. La ComicCon se gasesc an de an si Aleea Artistilor, standuri ale editurilor si magazinelor de benzi desenate cat si panel-uri cu tema benzilor desenate chiar daca marea majoritate a vizitatorilor e mult mai interesata de actorii invitati si competitiile de cosplay sau videogames decat de scena locala de benzi desenate. Au fost si alte editii ca Ice ComicCon sau Transilvania ComicCon si se pare ca de acum incolo organizatorii isi vor indrepta atentia catre Cluj, in detrimentul Bucurestiului, Romexpo practicand costuri nejustificat de mari.
Incepand cu 2013 au avut loc 7 editii ale Salonului International de Benzi Desenate Sibiu, organizate de Asociaţia de prietenie "Ille et Vilaine - Sibiu", Muzeul Astra si Francois Montier (care a introdus pe scena locala concepte ca meciul de benzi desenate). Locatia din centrul Sibiului a fost un avantaj al salonului, atragand multi vizitatori dar si autori din tara si cativa din strainatate. Nu se stie daca se vor mai tine noi editii.
Saturday, November 13, 2021
Tuesday, November 9, 2021
Revista COMICS 43 (noiembrie 2021)
Monday, November 8, 2021
Exercitiu de copiere:
Saturday, November 6, 2021
Cele mai noi benzi desenate romanesti
Cele mai noi benzi desenate romanesti: catalogul editiei 2021 a Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov (42 de autori), "Duminica Pierduta" de Ileana Surducan, "Epoca mea de aur" de Daniel Horia, ed. Grafic, "Din subteran la suprafata" de Octavian Curoșu, Petra Dobruska si Dalesia Cozorici, "Fata Stimei Apelor" de Ileana Surducan si Benczédi Anna Júlia si "Alice in Tara Minunilor" de Alexandru Ciubotariu.
Creative bill of rights for Comics Creators
Monday, November 1, 2021
Revista COMICS - KIDS edition #2
Cerinte: pagini A4 (portrait, adica pe inaltime), poate fi desen traditional (care mai apoi sa fie de preferat scanat sau fotografiat foarte drept si fara umbre!) sau digital. Tema ramane la alegere.
Avem si premii pentru micii autori de benzi desenate: multe albume de benzi desenate de la editura Grafic, boardgames pentru copii de la Gobby by Red Goblin si doua tablete grafice One by Wacom si Intuos S de la Wacom Romania.
Asteptam lucrarile copiilor pe adresa comics@revistacomics.ro
Termen: 10 decembrie 2021
Data aparitiei revistei: 20 decembrie