Monday, January 31, 2022

arhiva benzi desenate aparute in reviste Mickey Mouse/Donald Duck


Pentru cine e interesat de povestile Disney publicate in revista Mickey Mouse/Donald Duck de Egmont Romania aici gasiti un director impresionant cu toate creatiile de banda desenata Disney cu tara de origine, autor plus toate traducerile: https://inducks.org/

 

Top cele mai bune romane grafice pentru copii

 


Află care a fost topul romanelor grafice pentru copii în 2021: [link]

Sunday, January 30, 2022

Coincidenta sau personaj copiat?

 


Coincidenta, inspirare, tribut sau copiat? "Pointy hair boss" este seful lui Dilbert in seria de benzi desenate creata de Scott Adams in 1989 iar Perkins este un personaj din animatia Despicable me scoasa de Illumination Entertainment (Universal Pictures) in 2010.

Wednesday, January 26, 2022

Saturday, January 22, 2022

"Frica in istorie" la Bucuresti


Expozitia outdoor de benzi desenate "Frica in istorie" a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brasov ajunge la Bucuresti, la Biblioteca Nationala a Romaniei! Pe 27 ianuarie, la ora 14:00, sunteti invitati la deschiderea expoziției! Va așteptam cu masuri de siguranta dar fara frica de istorie! E un prilej bun de a va intalni cu o parte din autorii care au creat benzi desenate pentru festival si puteti afla direct de la organizatori planurile pentru 2022, un an care se anunta PLIN de benzi desenate istorice!

Sunday, January 16, 2022

Character REdesign (partea a doua)

Am mai scris despre redesenarea unor personaje clasice [aici] si cum unele variante noi pastreaza personalitatea si calitatile desenului original iar altele nu, contribuind la succesul sau esecul relansarii respective. Fie ca vorbim de animatii, desene animate, benzi desenate sau altceva, character design-ul are intotdeauna un rol foarte important - personajul fiind primul lucru pe care publicul il adora sau il uraste!

De data asta relansarea/redesenarea care mi-a atras atentia este noul serial rusesc "Nu, pagadi!" lansat in 2021, multi trecuti de prima copilarie cunoscand seria clasica sovietica lansata in 1969, cea care a fost printre putinele desenele animate de la televizor inainte si imediat dupa '89, o serie chiar reusita, amuzanta, chiar cu o latura educativa valabila si azi, prin actiunile negative ale lupului care arunca gunoaie pe jos, fura si face alte prostii. Noul serial merge pe trendul deja obisnuit de a redesena 3d - modelezi personajele, faci cateva fundaluri apoi scoti pe banda rulanda episod dupa episod, unul mai rasuflat si plat decat altul, dar cu costuri mult mai mici. In primul rand, noua varianta de iepuras nu are NIMIC in comun cu design-ul clasic, dar ABSOLUT nimic! Nici macar un element din aspectul clasic nu se regaseste in varianta (re)inventata, singurul lucru in comun e ca amandoi sunt iepurasi. Atat. Ba mai mult, pare o copie fiedela a altui iepuras modern, unul mult mai reusit - Judy din Zootopia. Iar lupul e doar o amintire rasuflata a celui care a fost LUPUL cel rau din seria clasica! Iar daca in epoca sovietica, cele 2 personaje aveau o chimie complexa si autentica, noul serial pare aceeasi reciclare a relatiei de tip "Tom si Jerry". Seria clasica a mai avut un reboot in 2006, care a pastrat foarte-foarte fidel personajele si nu s-a incercat aceasta reinventare si modernizare complet neinspirata!



Dupa un exemplu atat de negativ, avem si un exemplu bun de character REdesign: noua animatie de lung metraj Garfield aflata acum in lucru. Cel mai cunoscut motan din lume a mai fost adaptat pentru 3D si chiar pentru film, cu un oarecare succes dar noul design pare foarte reusit! Nu doar ca pastreaza atitudinea si personalitatea care l-au facut faimos pe Garfield, dar vine si cu mici imbunatatiri si ajustari, facandu-l parca SI MAI simpatic! Chiar si mai reusita pare varianta din seria animata produsa in Franta in 2021 - niste animatii scurte si fara cuvinte facute in spiritul clasic Garfield dar cu o abordare moderna chiar foarte potrivita! Daca vreti sa aprofundati subiectul asupra personajului Garfield, trebuie neaparat vazut documentarul absolut fascinant "What the internet did to Garfield" - nu doar inca o istorie "boring" despre cum a aparut si devenit faimosul personajul, ci este despre multele interpretari, reinterpretari si interventii pe care "internetul" le-a avut asupra lui.



Alt exemplu de foarte bun character REdesign este relansarea personajelor Rocky & Bullwinkle - o serie de desene animate mai putin cunoscuta de prin anii '60 dar noua interpretare (2017) pastreaza personalitatile si character design-ul personajelor, doar imbunatatindu-le si readucandu-le la viata intr-un stil de animatie modern si fresh, pastrand si chiar parodiind stilul narativ al anilor 50-60 ("Is this the end of our heros?") cat si feeling-ul general al seriei, bucurandu-se de un raspuns foarte entuziast din partea fanilor seriei!


Si clasicul Captain Caveman (1977) a avut parte de un facelift foarte bine primit in animatia de lung metraj Scoob (2020), unde sunt readaptati si Blue Falcon & Dynomutt the Dog Wonder, cu totii pastrandu-si elementele de design (+imbunatatiri) dar si personalitatea.



O avalansa de personaje clasice Hanna-Barbera sunt redesenate in seria Jellystone lansata in 2021, produsa de C.H. Greenblatt (creatorul lui Chowder) un mare fan declarat al personajelor pe care acum le parodiaza DAR respectand design-ul si personalitatile lor, dezvoltate in anii 70-80. Seria e atat de reusita si amuzanta, dand un suflu nou universului Hanna-Barberra, incat fanii au trecut relativ usor si de schimbarea de sex a unora dintre personaje! Pentru ca cele mai multe personaje create de duo-ul Hanna-Barbera sunt masculine, Jellystone a vrut sa ofere publicului o gama echilibrata de personaje! De aceea o are printre personajele principale pe Cindy Bear iar unele personaje au devenit... fete, mai exact: Jabberjaw, Yakky Doodle, Squiddly Diddly, Augie Doggie si Loopy De Loop sunt acum personaje feminine! "We had to gender swap some of these. It's just not fair to the audience." a spus producatorul.




Daca la inceput spuneam ca multe dintre relansarile 3D ale personajelor clasice sunt cam rasuflate si plate, avem totusi si un exemplu de serie animata 3D reusita: noua serie The Smurfs (2021) unde se pastreaza aspectul si personalitatile personajelor doar ca sunt fidel adaptate noilor medii. Povestile sunt chiar reusite si amuzante iar Peyo cred ca ar fi mandru!


Inca un BUN character REdesign ar fi aparitia lui Fred Flintstone, chiar daca e doar personaj secundar, in seria Yabba Dabba Dinosaurs. De mentionat aici si lung-metrajul The Flintstones: On the Rocks (2001) al carui opening scene a absolut genial! Mai multe despre evolutia Familiei Flintstones puteti vedea [aici] - asta fiind de fapt prima serie de desene animate (si) cu public adult (targetul principal ramanand copiii) - cu mult timp inaintea The Simpsons! Fiind bazat pe foarte popularul sitcom din 1955 The Honeymooners, seria de desene animate (1960) s-a bucurat inevitabil si de un public adult, datorita in parte si comentariilor sociale si umorului legat de casnicie, probleme la serviciu etc

Si nu pot sa inchei fara a mentiona ca Spear, personajul principal din seria Primal de Genndy Tartakovsky (creatorul lui Dexter's Laboratory), a avut prima sa aparitie chiar intr-un episod din Dexter! Acea aparitie stand la baza animatiei care mai tarziu - 2019 - i-a fost dedicata omului primitiv care traieste si se lupta cot la cot cu dinozaurii, character design-ul fiind preluat si dezvoltat! Cele 10 episoade din primul sezon au fost foarte bine primite de public (atentie! public ADULT! pentru ca serialul are destul de mult sange!) si sezonul 2 e foarte foarte aproape de lansare, el fiind anuntat pentru toamna lui 2021. S-a depasit putin termenul dar Genndy Tartakovski spune ca e "his best work", deci fiti cu ochii in 4!



de Octav Ungureanu
autor comics si ilustrator
editor wanna-be RevistaCOMICS
organizator Bucuresti ComicsFest

Saturday, January 15, 2022

International Comic/Manga School Contest

 


Concurs international dedicat SCOLILOR cu premii de 21.000 $. Categoriile sunt: comics, (8-32 pag) manga (8-32 pag), bande desinees (8-32 pag), webtoon (800x40.000px), storyboard (16 pag) si ilustratie. Scolile trebuie sa se inscrie si sa trimita lucrarile pana pe 15 martie 2022 ora 9AM.

This is a manga, comic, and illustration contest open to students worldwide. Winners are eligible for cash prizes, digital creation software, pen tablets, and chances to be featured in the media too! The contest is also an opportunity to have your work judged and critiqued by professional creators and boost your skills. There are loads of categories to choose from and many opportunities to win prizes! We are looking forward to your entries! [link]


Friday, January 14, 2022

Wednesday, January 12, 2022

De la schita la banda desenata


Prima schita si pagina finala de Octav Ungureanu pt revista Amintiri din copilarie

Premii Revista Comics Kids Edition


Gata! Am pregatit cele 32 de plicuri cu diplomele si premiile copiilor care au fost publicati in Revista COMICS - KIDS Edition #2! Manualului CUM SA FACI WEBCOMICS, pe care il primesc toti, se adauga premii in boardgames si benzi desenate de la Gobby by Red Goblin si Grafic dar si 2 tablete grafice de la Wacom for Creatives Romania. Toate vor ajunge foarte curand in manutzele micilor desenatori.

Eroii care au facut istorie


Catalogul editiei 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice de la Brasov este acum online. Descoperiti-i pe toti 27 autori in paginile unui adevarat album de benzi desenate cu tema "Eroii care au facut istorie", asta dupa ce expozitia outdoor s-a bucurat de foarte multi vizitatori in Brasov, Sibiu, Deva, Baia Mare, Cluj, Craiova, Rasnov si Bucuresti, facand-o cea mai itinerata expozitie de benzi desenate romanesti si foarte probabil cu cel mai numeros public!

Cititi catalogul [aici]

Serban Andreescu

 

Serban Andreescu lucreaza la un nou album de benzi desenate. Mai multe detalii: [aici]

Sunday, January 9, 2022

Bamse - cel mai puternic urs din lume


Revista Bamse in limba romana a aparut in perioada 1992 - 1995, bineinteles la editura Egmont Romania. Simpaticul Bamse, cel mai puternic urs din lume, a fost creat in 1966 de catre scriitorul suedez Rune Andreasson si desenat de-a lungul timpului de mai multi autori [link]. Mai intai a fost personajul principal intr-un sunday comic strip de jumatate de pagina iar din 1973 apare in propria revista de benzi desenate, serie care continua sa apara si astazi in Suedia: [link] unde exista chiar si un parc de distractii tematic - Bamse's World: [link]  


Chiar incepand cu 1966 s-au facut mai multe desene animate cu Bamse [video], una dintre serii fiind data si la TVR in anii '90 [video]. Exista si un joc video pentru gameboy Bamse [video] iar in 2014 si in2016 s-au lansat si 2 animatii de lung metraj "Bamse and the City of Thieves" si "Bamse and the Witch's daughter". 


Lumea lui Bamse se bucura in continuare de popularitate in Suedia, mai ales datorita componentei educationale si a mesajelor pozitive transmise intotdeauna de simpaticele personaje. In 2013, revista era citita saptamanal de 100.000 de copii(!) conform editoarei Charlotta Borelius de la Egmont. [articol]


site oficial: www.bamse.se

Biblioteca revistei Urzica


O adevarata comoara de publicatii vechi de caricatura [aici]

Friday, January 7, 2022

Tuesday, January 4, 2022

Ce sunt benzile desenate?


Din cartea pentru copii "250 de intrebari si raspunsuri" ed. Girasol