Chiril si Metodiu, parintii alfabetului chirilic, sunt printre personajele aflate pe afisul editiei de anul acesta a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov a carui tema este BALCANII IN ISTORIE. Termenul este 17 iulie 2022. Sunt 9 premii in bani: premiul cel mare 1.000 EUR, cate un premiu de 800, 500 si 300 EUR si 5 mentiuni de cate 200 EUR. Lucrarile selectate vor fi publicate pe platforma online, in catalogul tiparit si in expozitia care se va fi itinerata la Brasov (Romania), Tirana (Albania), Bruxelles (Belgia), Leskovac (Serbia) si Veles (Macedonia). Toate detaliile [aici]
Saturday, May 28, 2022
Friday, May 27, 2022
Istorii din '89 la MayFair 2022
Wednesday, May 25, 2022
S-a lansat POC!
Tuesday, May 24, 2022
May Fair @Red Goblin
Tuesday, May 17, 2022
Amintiri din copilarie #30
Monday, May 16, 2022
a fost odata Egmont Romania
A fost odata ca niciodata Egmont Romania, care intr-o perioada era sinonim cu banda desenata!
Uriasul numit astazi "The Egmont Group" (cu 6.300 de angajati in 2014; Egmont activeaza in presa scrisa, piata de carte, film si televiziune in 30 de tari) a fost fondat in 1878 in Copenhaga, Danemarca de catre Egmont Harald Petersen, s-a numit initial P. Petersen Printers si mai tarziu Gutenberghus Group, nume pe care l-a pastrat pana in 1992.
In 1948-1949 editura cumpara licenta de la Disney si incepe sa publice benzi desenate cu Donald Duck (tradus Kalle Anka) in Suedia, Norvegia si Danemarca iar in anii '80 se extinde pe piata din Europa si chiar China! iar in 1991 ajunge si pe meleaguri mioritice cu denumirea de EGMONT ROMANIA, "laudandu-se" cu prezenta in 13 tari europene si vanzarea a 1.500.000 de reviste pe saptamana:
Romania era de abia la inceputul unei lungi "perioade de tranzitie" de la regimul comunist la economia de piata damboviteana, se confrunta cu miscari sociale semnificative si inflatie galopanta, cu toate astea societatea era avida sa consume orice venea "din Occident" si ce poate fi mai "occidental" decat Mickey Mouse! (mai multe in "Walt Disney fabricat in Romania comunista" Alin Ciupala, Alexandru Ciubotariu, 2022). Pana in decembrie 1989, banda desenata de larg consum a insemnat cateva pagini (de multe ori propagandistice) in reviste cum ar fi Cutezatorii, Luminita, Cravata Rosie, Soimii Patriei etc dar si in almanahuri; pe langa perioadice mai existau bineinteles si albume de autori romani ca Puiu Manu, Livia Rusz, Sandu Florea, Nicolae Nobilescu si altii (mai multe in "Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010", Dodo Nita, ed. Vellant 2010 si "155 de ani de benzi desenate in Romania 1860 - 2015, Alexandru Ciubotariu, 2021). Si mai erau si cativa norocosi care aveau acces la revista Pif. Toate astea s-au schimbat insa cand Egmont Romania a invadat piata cu benzi desenate si personaje foarte cunoscute, si mai ales cu distributie nationala constanta, si a colorat viata inca destul de gri a copiilor din Romania postdecembrista.
Prima serie prin care Egmont Romania a cucerit publicul din Romania a fost Mickey Mouse care a aparut lunar in perioada 1991- 2004 (vedeti toate 200 numerele aici) dupa care si-a schimbat numele in Donald Duck si a continuat pana in 2013 cu 2 aparitii pe luna (alte aproape 200 de numere aici)
seria Bamse - completa |
|
seria Asterix (completa) |
seria Duck Tales (completa) |
colectia Sa radem cu Donald (completa) |
colectia Mini - incompleta |
colectia Junior 1993-1995 (completa) |
colectia Maxi 1992-1995 (completa) |
colectia Hanna Barbera & Tiny Toons (incompleta) |
colectia Looney Tunes 1994-1995 (completa) |
colectia Atelier (incompleta) |
Friday, May 13, 2022
„Viața părinților mei. O istorie a Spaniei în secolul XX”
„Viața părinților mei. O istorie a Spaniei în secolul XX” / „Vida de mis padres. Una historia de España en el siglo XX” – sub acest titlu, vor fi expuse la sediul Institutului Cervantes din București timp de peste o lună (18 mai – 28 iunie) fragmente din romanele grafice „El arte de volar” / „Arta de a zbura” și „El ala rota” / „Aripa ruptă” semnate descriitorulAntonio Altarriba și desenatorul Joaquin Aubert Puigarnau (cunoscut mai ales sub pseudonimul Kim), doi adevărați clasici ai acestei arte.
Arta de a zbura, prima parte a dipticului, îi este dedicată tatălui lui Antonio Altarriba, după sinuciderea acestuia, însă nu e o biografie, ci un roman în care realitatea și ficțiunea se amestecă pentru a crea un fond imaginativ pe care Kim l-a transpus într-o serie de desene ce reunește realismul și satira. „O operă dramatică, scrie criticul Antonio Martin, care se structurează organic în jurul memoriei unui om.”
Aripa ruptă este povestea mamei, a unei mame aparținând altei Spanii decât cea a fiului sau a tatălui. „În vreme ce Arta de a zbura avea în vedere o Spanie mai degrabă socială, Aripa ruptă contura o Spanie mai degrabă dictatorială – mărturisea Antonio Altarriba în postfața romanelor grafice. Independent însă de zona pe care o aveau în vedere, în ambele cazuri, este vorba de amintire, de descoperire și de învățare.”
Despre importanța acestui diptic, în istoria benzii desenate spaniole, criticul Antonio Martin spunea: „Aceste romane sunt cultură… Nivelul lor literar și grafic, calitatea și complexitatea povestirii în ansamblul romanelor grafice, fac din ele mari cărți ale ultimilor ani. Suntem în fața unor opere magistrale care recuperează istoria spaniolă din ultimele decenii și care vor face Istorie”.
Antonio Altarriba – romancier, eseist și, mai ales, cunoscut scenarist, profesor de literatură franceză la Universitatea din Țara Bascilor a câștigat Premiul Național de Benzi Desenate pentru volumul El arte de volar/ Arta de a zbura, lucrare care, împreună cu El ala rota/ Aripa ruptă, formează un diptic inspirat de viața părinților săi, care acoperă un întreg secol de istorie spaniolă. El este este unul dintre cei mai importanți creatori de benzi desenate din Spania ultimilor 30 de ani. Lucrările sale au fost publicate în numeroase țări și au primit unele dintre cele mai înalte distincții, cum ar fi Grand Prix de la Critique Française pentru Yo, Asesino / Eu, Asasinul.
Joaquin Aubert Puigarnau, mai cunoscut sub numele de Kim, este membru fondator al celebrei reviste de benzi desenate El Jueves. În paginile acestei publicații a conceput seria Martinez el Facha/ Martinez fascistul, o satiră la adresa extremei drepte spaniole, care face deja parte din istoria benzilor desenate naționale. Lunga sa carieră a fost recunoscută prin acordarea Marelui Premiu la Salonul Internațional de Bandă Desenată de la Barcelona și a celui de-al 12-lea Premiu Internațional de Umor El Gat Perich. În 2010, împreună cu Antonio Altarriba, a câștigat Premiul Național de Bandă Desenată pentru El arte de volar / Arta de a zbura.
Vernisajul are loc 18 mai, ora 18.30, la sediul Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38) .
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 28 iunie. Program de vizitare: luni – joi: 09.00-20.00 | vineri-sâmbăta: 09.00-15.00.