Ediția specială de Crăciun a revistei KIDS Comics, ajunsă deja la ediția nr.8, poate fi citită integral și gratuit online: www.revistacomics.ro
Nu mai puțin de 59 de mici autori cu vârste între 5 și 16 ani apar în paginile revistei și le mulțumim pentru entuziasmul și pasiunea lor! Am primit mult mai multe pagini și cu greu am făcut selecția pentru numărul limitat de pagini pe care le are revista. Așteptăm noi creații pentru următoarea ediție KIDS COMICS care va apărea pe 1 iunie cu ocazia KIDS ComisFest 2025.
Joi 28 noiembrie se lanseaza albumul de benzi desenate "Au fost langa noi - 12 povestiri despre Holocaustul din Romania" un proiect al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel ilustrat de Octav Ungureanu pe parcursul a doi ani, timp in care au avut loc 10 expozitii si conferinte in 10 judete din Romania. Lansarea are loc la Centrul Cultural al MAI (str. Mihai Vodă nr. 17, vis-a-vis de Memorialul Holocaustului)
"Au trecut aproape doi ani de când am început o călătorie a cunoașterii, a (re)descoperirii. Doi ani în care am avut alături parteneri curioși să cunoască, deschiși și motivați să aducem la lumină fragmente dintr-o istorie uitată sau ignorată. O istorie a celor care au fost ca noi, lângă noi... Ne apropiem de finalul călătoriei când vom reuni poveștile de viață, fragmentele din istoriile locale ale evreilor și romilor din diferite comunități din România, din perioada Holocaustului, într-un album de bandă desenată.
𝐉𝐨𝐢, 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟑𝟎, la Centrul Cultural al MAI (str. Mihai Vodă nr. 17, vis-a-vis de Memorialul Holocaustului), vă așteptăm la evenimentul de lansare al albumului „𝐀𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐥𝐚𝐧𝐠𝐚 𝐧𝐨𝐢...𝟏𝟐 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐫𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚”, pentru un dialog despre povești de viață, istorii locale, despre educația non-formală prin artă, ilustrație. „𝐀𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐥𝐚𝐧𝐠𝐚 𝐧𝐨𝐢...𝟏𝟐 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐫𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚” cuprinde ilustrațiile realizate pentru expozițiile de bandă desenată organizate în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în România” despre care puteți afla mai multe, aici:https://www.inshr-ew.ro/.../imagini-din-trecut.../
Scenariile expozițiilor au fost realizate de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la școli și licee din 10 județe. Ilustrațiile și conceptul albumului de bandă desenată poartă semnătura lui Octav Ungureanu Scc.comics.
Proiect realizat de Institutul „Elie Wiesel” în parteneriat cu @Freedom House România, finanțat de Uniunea Europeană prin programul CERV-2022-CITIZENS-REM."
"Trei artiști grafici români, activi în secolul XX – Eugen Taru, Marcel Olinescu și Romeo Voinescu – sunt readuși în atenția publicului printr-un amplu proiect de digitalizare și documentare. După luni de cercetare în arhive private și publice, trei arhive extensive cuprinzând ilustrații originale, fotografii, corespondență și documente personale au fost recuperate, restaurate și restituite în platforme digitale dedicate. Proiectul, derulat de PostModernism Museum, pune la dispoziția publicului platforme online interactive care prezintă viețile și operele acestor artiști care au marcat fiecare în felul lor evoluția artelor grafice românești din secolul XX, de la caricatură și ilustrație de carte, până la artă monumentală și design. [...]"
Se apropie deja editia de Craciun a Revistei KIDS Comics, ajunsa la numarul 8!
Asteptam operele micilor si tinerilor creatori cu varste intre 5 si 16 ani pana pe 10 decembrie la adresa comics[arond]revistacomics.ro
Trebuie sa fie banda desenata (minim 3 cadre), format A3, A4 sau A5 pe inaltime, pot fi lucrate digital (fara AI bineinteles) sau pot fi desenate, colorate, pictate pe hartie si apoi scanate sau chiar si pozate (dar atentie parinti! trebuie pozate drept, fara umbre si la rezolutie buna!
Pe 29 octombrie 1959 era publicata prima pagina de banda desenata cu Asterix si Obelix in numarul 1 al revistei Pilote (apare si pe coperta). Personajele create de Rene Goscinny si Albert Uderzo au aparut de atunci in 40 de albume de benzi desenate cu 400 de milioane de exemplare vandute traduse in peste 100 de limbi in 80 de tari (unele tari publicand in mai multe dialecte) transformand cele 2 personaje in adevarate simboluri ale benzii desenate la nivel global!
Revista Pilote nr. 1/octombrie 1959
Primul numar al revistei Pilote, creata de Goscinny si Jean-Michel Charlier ca o contra oferta la revistele belgiene Spirou si Tintin care dominau piata francofona, s-a epuizat in prima zi - 300.000 de exemplare!
Primele schite pentru cei doi gali
Albert Uderzo (desenator) si Rene Goscinny (scenarist)
Cele 44 de pagini de banda desenata din prima poveste "Asterix le Gaulois" au fost publicate saptamanal in revista Pilote intre 1959 si 1960 iar in 1961 au fost prinse intr-un album:
Primul album Asterix Le Gaulois (1961)
Paginile acestui album sunt absolut pline de glume, poante si gag-uri vizuale, pentru ca fiecare pagina, aparand saptamanal, trebuia sa functioneze singura! Fiecare pagina individuala ofera o doza suficienta de umor si actiune si in acelasi timp duce mai departe firul narativ!
Interesant de urmarit cum de-a lungul acestui prim album, desenat pe parcursul unui an, personajele inca fragede evolueaza ca si character design. Diferentele sunt subtile dar sunt acolo!
Caesar in prima si in ultima pagina a aceluiasi album
Lui Asterix initial ii lipsesc pometii, are ochii mai mici si parul la spate mai mare, nasul devine mai mare dar mai rotunjit si prietenos
Obelix e aporape de nerecunoscut in primele cadre fata de cum arata in prezentarea sa din album (el avand doar un rol secundar in prima poveste) - are inclusiv un topor la brau si coarne pe casca!
Panoramix e mult mai uracios la inceput, mustata si parul sunt foarte diferite iar primele cadre merge cu un baston care mai taziu nu mai apare
Si aici cum au evoluat personajele de-a lungul timpului, nu doar in primul album:
Puteti afla mai multe despre toate personajele [aici]
Primul album din 1961 s-a vandut in 6.000 de exemplare,
al doilea album din 1962 - 20.000 de exemplare,
al treilea 1963 -40.000 de exemplare,
al patrulea 1964 - 150.000 de exemplare,
al cincilea 1965 - 300.000 de exemplare
al saselea 1966 - 400.000 de exemplare
al noulea album - 1.2 milioane de exemplare vandute in doar 2 zile!
albumul nr. 39 "Asterix et le Griffon" din 2021 a fost tiparit in 5 milioane de exemplare
Astazi benzile desenate cu Asterix sunt desenate de echipa Fabcaro (scenariu) si Didier Conrad (desen):
In ciuda popularitatii imense din Europa, Asterix nu a reusit sa cucereasca SUA... chiar daca are un album dedicat "Asterix and the great crossing" (1975) adaptat si in animatia "Asterix in America" (1994). Benzile desenate au fost traduse si publicate in SUA dar cu vanzari foarte modeste. Se pare ca publicul american hipnotizat de superhero comics nu e prea deschis la a citi benzi desenate despre istoria Europei, ba mai mult, Asterix e considerat... rasist! pentru portretizarea stereotipica a diferitelor popoare din Europa!
Mai nou, catelul Dogmatix/Idefix apare in propria serie de benzi desenate (7 albume pana acum) si o serie animata:
Cu Asterix s-au facut pana acum 10 animatii - 7 desene animate clasice (animatie traditionala) intre 1967 si 1994 si 3 animatii 3D 2006-2018. O noua animatie este in lucru "Asterix: The Kingdom of Nubia" programata pentru 2026. Lista completa de animatii [aici]
Asterix in primele desene animate si in ce mai recenta animatie 3D
model sheet pentru animatia "The Twelve Tasks of Asterix" 1965
S-au facut si 5 filme, destul de populare in Franta... dar, poate mai bine NU se faceau:
IarNetflix pregateste o serie animata bazata pe povestea "Le combat de chefs", programata pentru prima parte a lui 2025:
S-au facut chiar cateva jocuri video de-a lungul timpului, cel mai reusit fiind de departe "Slap them all", lansat in 2021 si "Slap them all 2" din 2023, care imbina pefect elemente de banda desenata cu animatia si un gameplay foarte fidel universului creat de Uderzo si Goscinny, actiunea jocului urmand chiar povestile din albume:
Si, in apropierea Parisului exista un parc de distractii tematic:
De remarcat ca de-a lungul timpului indiferent cine a produs animatii, jocuri video sau alte produse oficiale intotdeauna a respectat character design-ul si directia data de creatori, simtindu-se doar eventuale limitari tehnice.
In tarile cu traditie in benzi desenate exista o intreaga piata dedicata figurinelor si statuetelor, de la jucarii de plastic pentru copii pana la adevarate statuete de colectie vandute pentru sute sau chiar mii de euro:
Uderzo admirand unul din cele 500 de exemplare produse in 2009
Recordul pentru cea mai bine vanduta lucrare originala este detinut de coperta albumului cu nr. 5 "Le Tour de Gaule d'Asterix" (1965), semnata de ambii autori, care s-a vandut in 2017 pentru 1.4 milioane de euro! [link]. Iar in 2021, recordul pentru cea mai scumpa plansa originala vanduta a fost stabilit la 430.000 de euro pentru o pagina din albumul nr 18 "Le devin"
In schimb, desenul original pentru coperta "Asterix et Cleopatra" nu s-a putut vinde anul trecut pentru suma asteptata de 500.000 de euro pentru ca licitatia a fost blocata de fiica lui Uderzo pe motiv ca lucrarea ar fi fost furata. [link]
In Romania, Asterix a fost publicat in anii '90 de Egmont Romania (6 albume) si acum de catre Grafic (6 albume pana la aceasta data)
Egmont Romania 1994 - 2000
Grafic 2017-2022
O mica comparatie intre albumele publicate de Egmont Romania intre 1994 si 2000 si albumele de la Grafic 2017-2022. Cele de la Egmont din anii '90 sunt necartonate, capsate (unele capse deja au ruginit) si pe o hartie poroasa de mai slaba calitate (probabil pentru a tine pretul de vanzare cat mai accesibil, chiar si asa pretul primelor 4 albume in doar 2 ani a fost: 1500 de lei, 2000, 3500 si 5000! - erau anii faimoasei "tranzitii de piata" cu inflatie galopanta). Albumele publicate de Grafic incepand cu 2017 sunt bineinteles la standarde moderne - coperti cartonate, print de calitate, lettering profesionist etc asa cum sta bine unei colectii de benzi desenate! plus ca cele de la Grafic sunt recolorate si diferenta e majora! Si unele coperti redesenate complet! Traducerea e cat se poate de ok la ambele edituri, poate la cele de la Egmont se simte putin limbajul mai de lemn al anilor '90.
Albumele cu Asterix in limba romana se gasesc in librarii sau se pot comanda de [aici] si mai nou la Carturesti Carusel se gasesc figurine cu personajele din universul Asterix:
Cu ocazia implinirii a 65 de ani s-a lansat si un ceas aniversar, cu cifre romane bineinteles (doar 500 de exemplare pentru 395EUR):
Si tot acum s-a lansat o editie aniversara a primului album, cu plansele originale si cu scenariul complet dupa care s-au facut! Doar 25 de euro intr-un tiraj limitat de 25.000 de exemplare. Se poate comanda [aici]
Iar in Paris pana pe 5 ianuarie 2025 poate fi vizitata expozitia: