Wednesday, July 17, 2013

Expo: Ileana Surducan

Un text lung ar fi nepotrivit pentru a prezenta această expoziție. O să spunem deci, scurt și simplu, că e o mare bucurie să găzduim, timp de șase săptămâni, lucrările Ilenei Surducan. Pe care o considerăm unul dintre cei mai valoroși desenatori și autori de benzi desenate de pe la noi (și nu numai). Și care e unul dintre cei mai speciali oameni pe care-i cunoaștem - un fel de Mic Prinț în variantă feminină. Vă invităm să veniți să o întâlniți sau să o descoperiți la vernisaj. Cât despre lucrări - sunt lumi "tăcute" în care vă poftim să plonjați cu proprii voștri ochi înainte. Și să decoperiți singuri cât de potrivită e uneori absența cuvintelor... într-o librărie.

"A citi - nu literele, ci imaginile. A călători stând pe loc. A porni într-o aventură de unul singur, înarmat doar cu imaginaţie. Asta este definiţia, darul şi provocarea benzii desenate fără cuvinte. Fiindcă firul narativ se ţese atât din succesiunea de imagini oferită de artist, cât şi de golurile dintre cadre, momentele lipsă pe care fiecare le umple, spunându-şi singur povestea. Dacă totul merge bine, privitorul-cititor va înţelege mesajul povestitorului-desenator. Dar, mai ales, se va amuza, se va bucura, va petrece un moment plăcut şi poate chiar se va regăsi pe sine într-o lume inedită, care nu explică, ci evocă.

În tăcerea benzilor desenate fără cuvinte, culorile şi liniile devin sunete, mirosuri, senzaţii, sentimente. Expoziţia Fără cuvinte… prezintă o serie de benzi desenate fără text, realizate în 2013 pentru revista Big Issue Taiwan, dorind să ilustreze diversitatea universului BD, al cărui spectru se întinde de la comercial la artistic, de la acţiune la poezie. Este prima dată când lucrările sunt înfăţişate în mod direct publicului clujean." (Ileana Surducan)

Ileana Surducan s-a născut în 1987 la Cluj, unde a terminat în 2011 Universitatea de Artă şi Design (M.A., Ceramică). A publicat până acum două albume de bandă desenată (Eduardo le renardeau şi Le Cirque – Journal d'un dompteur de chaises, Editura Makaka), a colaborat la antologii de bandă desenată românească şi este redactor al Glorioasei Fanzine.

No comments:

Post a Comment