Thursday, September 12, 2013
Remainder Arta Benzii Desenate
Nu uitaţi de vernisajul de astăzi de la Biblioteca Naţională a României (spaţiul expoziţional Palimpsest – Mezanin) expoziţia Arta Benzii Desenate, în cadrul proiectului de autor Muzeul Benzii Desenate, de la ora 18.00. Intrarea este liberă.
Cu susţinerea Asociaţiei Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României.
Muzeul Benzii Desenate este un proiect de autor. Totul a început ca o joacă. O joacă serioasă, în care parteneri mi-au fost Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi clusterul EUNIC (European Union National Institutes for Culture), cu sprijinul extraordinar al Centrului Belgian al Benzii Desenate din Bruxelles.
Apoi, după patru luni de spaţiu fizic (oferit de Muzeul Naţional de Artă Contemporană), Muzeul Benzii Desenate s-a transformat în proiect de autor – un muzeu călător. Astfel, el a continuat să existe prin evenimente, prezentări, colaborări şi expoziţii punctuale, prin editarea de albume sau chiar prin „simpla” promovare a evenimentelor de tip BD, pe site-ul muzeulbd.ro.
Suntem încă într-o perioadă de acumulare şi, de ce nu, de identificare, de testare a gradului de receptivitate a mediului cultural bucureştean şi românesc la un muzeu de o asemenea factură.
Proiectul poposeşte astăzi într-unul dintre locurile cele mai predispuse la metamorfozare spaţială: Biblioteca Naţională a României.
Expoziţia pe care o propunem, Arta Benzii Desenate, încearcă să etaleze, atât în faţa unui public familiarizat, specializat, cât şi a unuia neavizat, faţetele celei de-a 9-a arte, aşa cum a fost numită, de specialişti, banda desenată.
Vom încerca, prin expoziţia de faţă, să arătăm cât de complexă este această artă şi ce presupune conceperea unei benzi desenate, de la scenariu şi până la rezultatul final, prin exemple concrete, prin lucrări semnate de cei mai importanţi autori de BD români – în jur de 70.
Este vorba, desigur, de o selecţie proprie şi de o viziune proprie, care nu se consideră nicidecum absolută.
O mică precizare necesară: în general, observaţiile şi adnotările pe marginea acestei expoziţii trimit la un set de reguli identificabile, validate în timp. Dar, ca orice reguli, ele există pentru a fi încălcate. Deci, aproape orice afirmaţie poate fi răsturnată.
Totuşi, expoziţia îşi păstrează atât valoarea documentară, cât şi valoarea didactică şi se poate constitui într-un argument pentru promovarea şi conştientizarea benzii desenate ca artă de sine stătătoare.
De la poveste la scenariu, de la schiţe la culoare, de la formate la genuri şi tematică, de la particularităţi tehnice la finalitate, Muzeul Benzii Desenate este găzduit acum într-un loc unde un astfel de proiect se poate institui, oricând, într-un spaţiu fizic, concret.
Alexandru Ciubotariu coordonator al proiectului Muzeul Benzii Desenate
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment