Sunday, July 19, 2015

Reviste de benzi desenate

A fost odata ca niciodata in Romania o piata a benzilor desenate foarte saraca, cu doar cateva titluri pe an, nu mai mult de 10 albume si romane grafice... In februarie 2011 si-a facut aparitia o revista online de benzi desenate, denumita chiar "Comics" pentru a populariza termenul in randul celor care habar n-aveau ce-s alea! RevistaCOMICS.ro s-a remarcat prin faptul ca promoveaza atat tinerii autori cat si pe cei deja consacrati iar numar de numar publica mai tot ce inseamna actualitatea benzii desenate romanesti - cei mai noi autori, albume, webcomicuri sau evenimente. Cel mai bun numar al revistei online gratuite a depasit 70.000 de vizualizari, o audienta inca nedepasita de tirajele revistelor tiparite.

In septembrie 2012 apare prima revista serioasa de benzi desenate "Harap Alb continua", care vine atat cu un concept cu priza la public cat si cu o echipa profesionista in spate si o strategie de marketing care o face sa supravietuiasca pe piata deloc primitoare a presei scrise din Romania. Revista ce duce mai departe povestea lui Harap Alb a reusit sa-i atraga si pe cei cativa "pasionati" de benzi desenate, si pe nostalgicii care au crescut cu Pif sau Mickey Mouse dar mai ales reuseste sa cultive un public care de abia acum pune mana pentru prima oara pe o revista de benzi desenate. Revista se mai remarca printr-un tiraj foarte mare si mai ales curajos pentru conditiile anului 2012 - 10.000 de exemplare distribuite in toata tara la chioscurile de ziare, hypermarketuri, librarii si chiar benzinarii. Costa doar 6.9 lei si apare o data la 2 luni.

In septembrie 2013 apare la Timisoara o alta revista ce se alimenteaza din mitologia si basmele romanesti - Terapie de Basm. Conceptul si grafismul deosebit, sustinute si de entuziasmul celor din spate, atrag ceva cititori insa aparitiile neregulate, tirajul micut si distributia mai mult la nivel local, fac revista sa nu isi atinga inca potentialul.

De abia in noiembrie 2014, isi face aparitia a doua revista profesionista de benzi desenate, EAT Comics din Cluj cumpara licenta si traduce in limba romana benzile desenate The Walking Dead, profitand de popularitatea pe care serialul o are deja in Romania. Revista apare de 2 ori pe luna, costa 7.5 lei si se bucura de o retea de distributie intr-o continua crestere.

In mai 2015, deja consacrata editura HAC!BD, lanseaza al doilea titlu periodic, inspirat tot dintr-un basm romanesc - Tinerete fara batranete sau pe scurt TFB. Revista are succes in randul fanilor HAC! ba mai mult atrage noi cititori din randul fanilor SF. Tot in mai 2015, apare o alta revista inspirata dintr-un roman SF de aceasta data, si nu chiar orice roman - Abatia de Dan Dobos, desemnat unul din cele mai de succes romane SF romanesti. Primul numar al revistei Abatia are mici scapari, cum ar fi desenul pe alocuri grabit si atentia prea mica acordata bulelor de text dar este bine primita de fanii genului iar editorii din Craiova promit ca entuziasmul lor se va transforma in profesionalism odata cu aparitia numarului 2.

De abia din iulie 2015, putem vorbi cu adevarat de o piata a benzilor desenate, odata cu lansarea celor 3 titluri noi de la Marvel: Thor, Deadpool si IronMan traduse lunar de LexComics din Iasi, care promite sa nu se opreasca aici!

Oferta de benzi desenate a crescut odata cu publicul si invers. Acum, puteti intra in orice centru Inmedio din tara, de exemplu, si veti gasi nu mai putin de 7 reviste periodice de benzi desenate!

de Octav Ungureanu

No comments:

Post a Comment