In sptembrie 2012 aparea prima revista 100% romaneasca de benzi desenate din noul val! "Harap Alb continua..." aparea dupa un an intreg de pregatire a primului numar si cu o intreaga echipa in spate, era (si in continuare este) prima banda desenata romaneasca la care se lucra ca la marile edituri americane: scenarist, storyboard artist, desenator, colorist, lettering, editor; fiecare concentrandu-se pe bucata sa astfel incat produsul finit sa fie cat mai bun. La toate acestea se adauga participarea la cat mai multe evenimente de profil (saloane de benzi desenate, de manga, lansari, expozitii) si nu numai (Street Delivery, Gaudeamus) si o promovare masiva pe facebook (acum pagina HAC!BD are 143.000 de like-uri!) parteneriate, articole in presa scrisa, aparitii la TV. Astfel, a reusit Harap Alb continua... sa atraga mai toti pasionatii de bd, nostalgicii si cel mai important a reusit sa atraga un public NOU! oameni care nu pusesera niciodata mana pe o banda desenata citeau acum aventurile readaptate a binecunoscutului Harap Alb si ale prietenilor sai.
In noiembrie 2014, apare revista The Walking Dead de la Image Comics, tradusa in limba romana de EAT Comics. Editura de la Cluj s-a bazat foarte mult pe popularitatea serialului in Romania si la inceput a parut sa functioneze. Ba mai mult, la inceputul anului 2016 aceeasi editura lanseaza 2 noi publicatii periodice: Alien versus Predator si Prometheus.
later edit: Tot in noiembrie 2014 a aparut si revista "Legendele Dacilor" cu un numar finit de 5 aparitii pentru care a avut finantare. Revista spera sa isi reia in curand activitatea.
In aprilie 2015, apare o noua revista 100% romaneasca - Abatia, o adaptare in benzi desenate a unui foarte apreciat roman SF scris de Dan Dobos. Revista cu aparitie o data la 2 luni, la fel ca HAC, a fost asteptata cu mare entuziasm dar... se pare ca acesta a fost mai mare decat experienta editorilor de la Craiova si mai ales decat cea a desenatorului.
In mai 2015, apare a doua publicatie periodica a HAC!BD, devenita intre timp editura in toata regula, cu mai multe titluri de albume si reviste in portofoliu. "Tinerete fara batranete", mergea pe aceeasi formula: personaje de basm ultra cunoscute (public garantat!), reinventate si adaptate in benzi desenate. De la bun inceput revista a fost gandita cu un numar limitat de 6 aparitii o data la 2 luni.
Iunie 2015 a reprezentat un adevarat bum pentru ce deja devenea un domeniu serios! Lex Comics din Iasi, dupa o experienta de ani buni in traducerea de boardgames, a decis sa traduca si benzi desenate Marvel - nu mai putin de 3 titluri cu aparitii lunare: Thor, IronMan si Deadpool suplimentate in decembrie al aceluiasi an cu Spiderman.
2014 - 2016 a fost o perioada foarte buna pentru banda desenata! Au fost perioade cand la Inmedio si Carturesti se gaseau nu mai putin de 5-6 reviste de benzi desenate! Ba chiar Inmedio avea raft special pe care scria mare "Benzi desenate". Cititorii aveau deja de unde sa aleaga, ramanand putini care isi cumparau totusi toate titlurile. Lucrurile pareau sa mearga si puteam vorbi in sfarsit de o "piata a benzii desenate"...
DAR lucrurile nu merg intotdeauna asa cum speri!... prima revista care isi inceteaza aparitia este Abatia... desenul slabut din primele numere a facut sa scada foarte mult vanzarile dupa lansare, revista supravietuind pana la numarul 4. Greseala cea mai mare a fost faptul ca au facut un tiraj initial de 10.000 de exemplare (dupa modelul HAC) iar promovarea oricum insuficienta (nu ca ar fi vreodata suficienta) a inceput putin inainte de lansarea primului numar (spre deosebire de HAC care a avut cel putin 6 luni de promovare inainte de aparitia PRIMULUI numar). A doua revista care scartie este The Walking Dead editata de EAT Comics, care dupa 26 de numere si vreo 2 intreruperi (care a facut sa scada masiv increderea cititorilor) si experimentele editoriale nereusite cu celelalte titluri, in octombrie 2016 anunta falimentul. Se pare ca legiunile de fani ai serialului The Walking Dead nu erau pregatiti/interesati sa citeasca si benzile desenate cu acelasi titlu. Adevarata lovitura pentru "industria benzilor desenate romanesti" vine in noiembrie 2016, cand Lex Comics anunta incetarea aparitiei celor 4 titluri ale sale: Thor, Deadpool si IronMan se opresc dupa 16 numere iar Spiderman dupa 11, pe motiv ca vanzarile pur si simplu nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile cu licenta Marvel, traducerea si tiparirea revistelor. Daca nici IronMan, Spiderman sau Deadpool nu reusesc sa vanda suficient atunci ceva e putred in Danemarca! Singura revista ramasa cu succes pe baricade este HAC! care a si trecut la aparitii lunare!
Asta e doar o scurta trecere in revista (ca sa zic asa) a revistelor de benzi desenate din noul val si a evolutiei lor... poate viitorii editori de benzi desenate, care speram cu totii sa mai apara, sa traga niste concluzii astfel incat sa-si adapteze strategiile mai bine pentru publicul si conditiile pietei de la noi. Urmeaza noi articole pe aceasta tema.
PS: daca aveti corecturi sau completari sunteti invitati sa o faceti.
de Octav Ungureanu
Trebuie mentionata si o alta revista romaneasca de benzi desenate: "LEGENDELE DACILOR", prima revista de benzi desenate din Romania cu subiect istoric. Primul numar a aparut in noiembrie 2014. In 2015 au urmat alte 4 numere care au finalizat cele 5 episoade ale fiecarei dintre cele 2 povesti ale revistei. In 2016 cei doi autori au publicat albumele ce cuprindeau cele 5 episoade: "Legenda lui Zalmoxis" de Mihai I. Grajdeanu varianta in limba romana lansata la ComicCon 2016 si varianta in limba engleza lansata in septembrie 2016 la Fête de la BD in Bruxelles, si albumul "Aventurile lui Duras" autor Gabriel Tora aparut in noiembrie 2016. Cele 5 numere ale revistei de benzi desenate "LEGENDELE DACILOR" au fost distribuite in toata tara prin reteaua revistelor de integrame si rebusuri Maxim (cu vinzare la chioscurile de ziare din tara). Proiectul continua si speram ca in curind revista sa-si reia activitatea.
ReplyDelete