Wednesday, September 29, 2021

"Epoca mea de aur" de Daniel Horia


 „Copilăria supraviețuiește în memorie. Fluiditatea memoriei și filtrele prin care absoarbe și reține realitatea deformează amintirile, estompându-le sau aureolându-le subiectiv. Dar «amintirile din copilărie» ale lui Daniel Horia beneficiază de obiectivitatea unui suport grafic care le confer credibilitate dincolo de granițele poroase ale memoriei.” Florin Bican


comenzi: [aici]

Tuesday, September 28, 2021

"Miskati intervine" de Livia Rusz

 

28 septembrie este o zi foarte importantă în calendarul pasionaților de benzi desenate: atunci s-a născut Marea Doamnă a graficii românești, Livia Rusz. De anul trecut domnia sa nu mai trăiește printre noi, dar opera sa grafică este nemuritoare, zeci de mii de români, dar și unguri, germani, englezi și chiar cubanezi, având în biblioteca lor cel puțin o carte ilustrată de Livia Rusz. Cu această ocazie editura pionier press ne-a trimis un pachet cu cel mai nou album al Liviei Rusz, "Miskati intervine". http://benzidesenateromanesti.blogspot.com/.../albumul... Cei interesați de acest album (care se vinde la prețul promoțional de 40 lei) pot să ne scrie la adresa bdargonaut@yahoo.com.

preluare: benzidesenateromanesti.blogspot.com

Sunday, September 26, 2021

Goodbye Ceausescu


Pe 30 septembrie se lanseaza la Paris: GOODBYE CEAUSESCU A documentary road trip on the tracks of communist Romania from yesterday and today's discovery of Romania.

Mai multe [aici]

Saturday, September 25, 2021

Digital - kickstarter


DIGITAL e o serie de benzi desenate de Flaviu Pop (pencils, inks and colours), Rich Watkin (writer), Zaky Hnana (writer) despre ultimii 3 oameni de pe Pamant. Mai sunt cateva zile in care puteti sustine proiectul pe kickstarter: [link]

Tuesday, September 21, 2021

Concurs de benzi desenate!


Concurs național de benzi desenate pentru tineri 12-17 ani

 

Până pe data de 8 octombrie 2021 așteptăm lucrarea ta de bandă desenată având ca subiect FRICA ÎN ISTORIE

 

Cum îți alegi subiectul ?

Pentru lucrarea ta poți să te documentezi din cărțile de istorie dar ai și varianta ca scenariul tău să se inspire din povestea unei persoane apropiate, poate chiar un membru al familiei tale!

Ce s-a întâmplat cu străbunicii tăi în Al Doilea Război Mondial, teama bunicilor tăi de Securitatea comunistă, cum au trăit părinții tăi marele cutremur din 1977, amintirile vecinilor tăi despre ,,Epoca de Aur” sau povestea unchiului tău, militar pe teatrul de operațiuni din Afganistan, iată câteva subiecte interesante !

 

Dacă ai între 12 și 17 ani, faci bandă desenată și ești interesat de istorie, desenează cel puțin o planșă pe subiectul ,,Frica în istorie” și apoi trimite fotografia planșei, alături de numele tău întreg, vârsta și un număr de telefon mobil, la adresa <salonbdbrasov@gmail.com>, până cel mai târziu pe 08 octombrie 2021.

 

Un juriu format din artiști de bandă desenată va juriza lucrările primite. Dacă te anunțăm că ești selectat/ă, trimiți, tu sau un adult apropiat ție, planșa scanată la o rezoluție de minim 300 dpi și o vei regăsi în expoziția din cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021.

 

În plus, poți fi unul dintre cîștigătorii următoarelor premii:

Premiul I  în valoare de 400 lei.

Premiul II în valoare de 300 lei.

Premiul III în valoare de 200 lei.

Una dintre cele 4 mențiuni în valoare de 150 lei fiecare.

 

Așteptăm aplicația ta!

 

Concursul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021.

Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov

Parteneri principali: Coresi Shopping Resort, HISTORIA

Partener strategic: Postmodernism Museum

Partener logistic: Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov

Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

 


 

Monday, September 20, 2021

Expozitia "Eroii care au facut istorie" in Bucuresti


Expozitia editiei 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice de la Brasov, intitulata "Eroii care au facut istorie" ajunge si la Bucuresti pe 23-26 septembrie in cadrul evenimentului Strada de C'Arte de la Biblioteca Centrala Universitara: stradadecarte.ro

RevistaComics.ro


Ar fi aratat bine si in print dar Revista Comics ramane online cu scopul de a promova autori si proiecte de benzi desenate romanesti si nu numai. Revista se poate citi integral si gratuit aici: www.revistacomics.ro. Multumim Sergiu V. Vasile pentru coperta si interviu! Multumim autorilor si scenaristilor care au contribuit la acest numar! Multumim cititorilor si fanilor acestui gen. Urmeaza doua numere speciale dar asteptam oricand creatiile voastre la comics[arond]revistacomics.ro

Friday, September 17, 2021

Concurs scolar judetean de benzi desenate


𝗟𝗮𝗻𝘀𝗮𝗺 𝗖𝗼𝗻𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹 𝘀𝗰𝗼𝗹𝗮𝗿 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗲𝗻𝘇𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗲𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭! 

Dacă ești elev în clasele V-VIII la o școală din județul Brașov te așteptăm să ne trimiți lucrarea ta de bandă desenată având ca subiect FRICA ÎN ISTORIE până în data de 8 octombrie 2021, pe adresa salonbdbrasov@gmail.com. 

𝗖𝘂𝗺 𝗶𝘁𝗶 𝗮𝗹𝗲𝗴𝗶 𝘀𝘂𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹? Pentru lucrarea ta poți să te documentezi din cărțile de istorie dar ai și varianta ca scenariul tău să se inspire din povestea unei persoane apropiate, poate chiar un membru al familiei tale! Ce s-a întâmplat cu străbunicii tăi în Al Doilea Război Mondial, teama bunicilor tăi de Securitatea comunistă, cum au trăit părinții tăi marele cutremur din 1977, amintirile vecinilor tăi despre ,,Epoca de Aur” sau povestea unchiului tău, militar pe teatrul de operațiuni din Afganistan, iată câteva subiecte interesante ! Pentru a veni în ajutorul elevilor interesați organizăm cursuri online de bandă desenată în cadrul a 6 școli din județul Brașov. Invităm școlile care doresc să participe la cursuri să ne trimită un email de înscriere, pe adresa: salonbdbrasov@gmail.com , până în data de 22 septembrie 2021,  care trebuie să conțină: numărul de elevi participanți și datele disponibile pentru organizarea celor două cursuri. Selecția se va realiza în ordinea primirii email-ului de înscriere. Atelierele de benzi desenate se vor desfășura online, cu grupe de maxim 30 elevi de la o singură școală Durată atelier: 60 minute Număr de ateliere/școală: se vor organiza 2 ateliere pentru fiecare grupă de elevi Perioadă de desfășurare ateliere: 27 septembrie – 8 octombrie 2021 Expunere lucrări: 14 – 17 octombrie 2021, Casa Sfatului din Brașov Jurizare lucrări: În perioada 14 – 17 octombrie 2021 lucrările primite, vor fi expuse în expoziția dedicată elevilor din cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021. Totodată lucrările vor fi publicate pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/festivalbdbrasov  iar publicul va fi invitat să voteze pe perioada festivalului. Votul se acordă prin atribuirea unui like pentru lucrarea preferată pe pagina de Facebook a festivalului. Pentru desemnarea câștigătorilor se va ține cont de voturile primite în proporție de 50% de votul juriului format din 5 artiști de bandă desenată prezenți în cadrul festivalului și în proporție de 50% de votul publicului. 

𝗣𝗥𝗘𝗠𝗜𝗜 𝗖𝗢𝗡𝗖𝗨𝗥𝗦 
Premiul I – 300 lei 
Premiul al II-lea – 250 lei 
Premiul al III-lea – 200 lei 
Mențiuni – 6 mențiuni în valoare de 125 lei fiecare 

Redactare lucrare: 
- lucrările pot fi individuale sau colective 
- minim o planșă 
- maxim 4 planșe 
- format vertical A3 
- se va scrie pe fața primei planșe: numele elevului, clasa și școala. 

Cursurile de benzi desenate vor fi susținute de Octav Ungureanu, ilustrator și autor de benzi desenate cu experiență în ateliere și cursuri pentru copii și adolescenți. De curând el a pregătit și un manual ,,Cum să faci webcomics" care este prima publicație de acest gen din lumea benzilor desenate românești. În cadrul cursurilor elevii vor învăța elementele care fac o bandă desenată să fie bandă desenată, de la tipuri de cadre și bule de text până la crearea unui personaj și etapele prin care trece o pagină de bandă desenată de la schiță la final.
mai multe aici: [link]


J.O.C.#1


J.O.C. #1 - Journal of Cards (Bizau/Herdiant) - Biz & Friends 2021 O istorie a cărților de joc, spusă în forma unei benzi desenate. O "joacă" foarte bine documentată și excelent expusă. Se citește ușor, deși reușește să cuprindă mai bine de un mileniu în doar... 30 de pagini 🙂 (nu, nu e toată istoria cărților de joc - e doar începutul...) O lectură interesantă, chiar dacă nu vă pasionează magia sau jocurile de cărți - pentru că arată cum circumstanțele istorice influențează și lucruri atât de ușor de trecut cu vederea cum ar fi... un pachet de cărți. Și pentru că e desenată foarte îngrijit - desenul e ilustrativ, e adevărat, dar depășește adesea limitările formatului ales, sunt secvențe în care și imaginile spun o poveste, nu doar însoțesc cuvintele. Din punctul meu de vedere, e o reușită surprinzătoare - nu mă așteptam să fie o lectură atât de captivantă încât s-o citesc cap-coadă la ora asta din noapte 🙂 Dar detalii precum un pachet de cărți din secolul al 15lea găsit în coperta unui ceaslov din 1519, sau echipajul din Star Trek jucând poker nu sunt doar amuzante, ci mă fac să-mi imaginez alte povești și să caut și mai multă informație. Ceea ce e o victorie - ce poți cere mai mult de la un manual decât să fie un punct de plecare?  [mai multe poze]


recenzie de Eduard Pandele

Wednesday, September 15, 2021

Festivalul International de Benzi Desenate Istorice Brasov 2021


Ilustratia afisului pentru editia a IV-a a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brasov este semnata Gabi Rusu, unul dintre castigatorii concursului de anul trecut! Ne vedem pe 14-17 octombrie la Casa Sfatului, Piata Sfatului si Parcul Eroilor din Brasov cu multe benzi desenate in expozitie, invitati internationali dar si multi autori romani, lansari, dezbateri, ateliere de benzi desenate, premii si alte surprize! Tema editiei de anul acesta e FRICA IN ISTORIE si autori de pretutindeni sunt invitati sa trimita lucrarile lor pe aceasta tema pana pe 30 septembrie la adresa salonbdbrasov@gmail.com

Revista COMICS nr. 42 (septembrie 2021)


Revista COMICS nr. 42 reuneste lucrarile a 21 de autori: Sergiu Vasile (Utopia Balcanica), Octav Ungureanu cu webcomicul Auzite in RATB, Gabriel Rusu, Emanuel Pavel, George Cretu, Alexandru Ciubotariu cu un fragment din Luceafarul, Marko Stojanovic (scenariu), Marko Nikolic (desen) si Dejan Nenadov (desen) cu seria de benzi desenate Vesnicii, tradusa in romana de Marian Mirescu, Eduart Buruiana, Lucian Barbu, Paul Gradinaru, Gheo Comics, Ionut Popescu, Mary Comics, Elly Color, Maria Surducan si Anna Benczedi cu un fragment din  "Fata Stimei Apelor", Diana Tivu, Traian Ionescu, Borbely Szilvia si Adrian Serghie.

Revista poate fi citita integral si gratuit pe www.revistacomics.ro