Monday, May 8, 2023

Etape creare benzi desenate

Exista bineinteles abordari diferite atunci cand vorbim de crearea unei pagini de banda desenata, aici avem ca exemplu o pagina din revista pentru copii Amintiri din copilarie:


1. Schita paginii (thumnail sketch)
Primul pas e traducerea scenariului, impartirea actiunii pe cadre. Trebuie sa tin cont de spatiul pe care il am la dispozitie - trebuie sa fac povestea in 3 pagini, in 20 de pagini sau intr-o singura pagina? Si sa impart actiunea in cadre si pagini tinand cont de asta. Apoi: ce fel de cadre folosesc (cadru departat? close-up? etc), in cate cadre impart pagina? ce personaje apar in fiecare cadru, care personaj vorbeste primul (pentru a se citi in ordine textele), cate replici am? etc Practic in aceasta prima etapa trebuie sa fac scheletul paginii. De obicei aceasta schita a paginii e destul de mica si mai ales rapida, foarte schitata - personajele pot fi stickmen sau niste guguloaie. Ideea e sa pot sterge, sa refac, sa renunt cu totul la o abordare si sa incerc o impartire cu totul diferita fara sa pierd prea mult timp cu desenul. 


2. Desen
Dupa ce am terminat partea de "gandit" a paginii, trec la desenul propriu-zis unde redesenez totul dar de data asta in detaliu, caut referintele etc. Am grija sa las loc suficient pentru text! Aici deja ar trebui trecute in pagina textele, chiar daca nu sunt 100% finale si corectate - important e sa stiu ce CANTITATE de text am in fiecare cadru si cat loc imi mai ramane pentru desen.


3. Pagina finala
Acum e partea cea mai "usoara" dar si cea care ia cel mai mult timp, partea de executie: contur, culoare, lettering - bineinteles fiecare dintre ele cu cerintele si regulile lor - conturul poate varia in grosime, culorile se aleg si se combina dupa multe principii iar textele, efectele sonore si designul bulelor au si ele niste reguli si sunt aproape la fel de importante in designul general paginii ca si celelalte elemente. 


Octav Ungureanu
ilustrator & autor de benzi desenate
editor Revista Comics
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment