Saturday, December 23, 2023

Europa Libera despre "Istorii din '89 in benzi desenate"


E frig în curtea Bastionului Țesătorilor, unde echipa Europa Liberă filmează acest material. Decembrie își cere drepturile, dar Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov, se încălzește tot mai mult, pe măsură ce-și amintește cum a pornit proiectul de benzi desenate istorice.

Declicul a avut loc în 2017, când conducerea muzeului a decis să marcheze printr-un film documentar 30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987, de la Brașov. Pentru a ilustra evenimentul, regizorul a recurs și la bandă desenată.


„Recunosc că nu știam prea multe despre banda desenată istorică, dar mi-a plăcut foarte mult această formă de prezentare a istoriei”, își amintește Nicolae Pepene.

Pasul mare a fost făcut în 2018. Muzeul de Istorie Brașov a decis atunci să marcheze Centenarul și printr-o expoziție „România 100 în benzi desenate”, unde a prezentat lucrările a 20 de autori. Este anul din care a găzduit și prima ediție a unui Festival al Benzii Desenate Istorice.

„Încercăm să prezentăm istoria sub o altă formă, mult mai atractivă, fără să facem compromisuri în privința informațiilor științifice”, explică Pepene.

Pasul spre albumul „Istorii din '89 în benzi desenate” părea astfel, în 2019, unul natural. Dintre cei 39 de artiști români care au răspuns apelului, 21 aveau sub 14 ani la Revoluție. Șase sunt născuți după 1990.

„Jumătate din temele de aici sunt ale unor artiști care au vorbit cu părinții, cu bunicii, cu vecinii, unii cu ocazia asta au descoperit că au între vecini ofițeri de securitate sau oameni care au participat și au scăpat ca prin minune cu viață din încleștările acelui sfârșit de an”, spune directorul Muzeului de Istorie din Brașov.


Un material de Mihai Nica si Cezar Amariei

No comments:

Post a Comment