Saturday, June 29, 2024

Una suta ani de MATTY ASLAN


𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐔𝐍𝐀 𝐒𝐔𝐓𝐀̆ 𝐀𝐍𝐈 𝐝𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐭𝐲 𝐀𝐬𝐥𝐚𝐧
Vă invităm să vă alăturați în celebrarea centenarului Matty Aslan la Centrul Cultural Armean din București! Expoziția UNA SUTĂ ANI, organizată cu ocazia a 100 de ani de la nașterea acestui remarcabil caricaturist, grafician, ilustrator de carte, regizor și scenarist de filme de animație, va avea loc în perioada 27 iunie - 27 septembrie și va include ilustrații, caricaturi, cărți, manuscrise și proiecții ale unor scurtmetraje realizate de Matty Aslan, mese rotunde și alte evenimente conexe pe care le vom anunța ulterior.
𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣
• Data: Joi, 27 iunie, Centrul Cultural Armean (str. Armenească nr. 13)
• Ora: 19:00
• Vor vorbi: Alexandru Ciubotariu (artist și co-curator), Varujan Vosganian (președintele Uniunii Armenilor din România), Mihai Stepan Cazazian (redactor-șef al revistei Ararat) și directorul Asociației Muzeul Jucărillor, Cristian Dumitru.
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐭𝐲 𝐀𝐬𝐥𝐚𝐧
Matei (Matty) Aslan s-a născut la 7 mai 1924 în orașul Ismail (astăzi în Ucraina), într-o familie de etnie armeană. Matty a copilărit la Iași, Craiova și Pitești, liceul absolvindu-l la Iași. În 1948, a absolvit Academia de Arte Frumoase din București.
𝐂𝐚𝐫𝐢𝐞𝐫𝐚̆
Din 1946, Matty Aslan publică desene și caricaturi în presă și realizează ilustrații de carte. A debutat în animație în anii ‘50, alături de Ion Popescu-Gopo și tatăl său, cu scurtmetrajul de animație Punguța cu doi bani.
A fost un artist complet, participând din 1963 la saloane ale umoriștilor și anuale de grafică. În 1965, a expus la Salonul Internațional al Umoriștilor de la Bruxelles. A cultivat umorul-poantă, cu o incisivitate satirică potențată de replicile literare care îi însoțeau și explicau graficile.
Matty Aslan a fost de asemenea regizor și scenarist de filme de animație, lucrând la Studioul „Animafilm” din București. Printre filmele sale se numără O poveste cu ursuleți (1953), Formica (1973) și D-ale organigramei no.3 (1976). Seria „Formica” era destinată adulților, conținând fotograme ironice foarte concentrate.
Înainte de Revoluția din decembrie 1989, Matty Aslan era autorul unei rubrici permanente în ziarul România Liberă, intitulată „Una pe zi de Matty”, pe care a realizat-o zilnic timp de 17 ani. Caricaturile sale nu vizau viața politică, ci mai ales cotidianul, devenind extrem de popular datorită aplombului și conciziei satirei directe.
𝐂𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢
Expoziția este curatoriată de artistul vizual Alexandru Ciubotariu, împreună cu Cristian și Mihai Dumitru fondatorii Asociației Muzeul Jucăriilor.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐕𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞
• Perioada: 27 iunie - 27 septembrie. Vom actualiza programul de vizitare săptămânal.
În săptămâna 27-30 iunie, expoziția va putea fi vizitată după cum urmează:
27 iunie: 19:00-21:00 / 28 iunie: 16:00-20:00 / 30 iunie: 12:00-16:00
• Spațiu: Centrul Cultural Armean din București
Vă așteptăm să descoperiți opera impresionantă a unui artist care a reușit să păstreze caricatura ca formă de artă și să reflectați asupra moștenirii sale în grafica românească.
Pentru detalii suplimentare și actualizări despre evenimentele conexe din cadrul acestei expoziții, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a evenimentului și paginile Centrului Cultural Armean.
Intrarea este liberă.


 Mai multe detalii: [link]

No comments:

Post a Comment