Wednesday, November 23, 2011

Salonul European de Banda Desenata 2011


 S-a incheiat si cel de al doilea Salon European de Banda Desenata. Au fost aproape 3 saptamani pline de expozitii interesante, lansari, workshop-uri si ateliere. Cele mai deosebite expozitii au fost pe departe "Semne si desemne" de Sandu Florea dupa versurile lui Nichita Stanescu si expozitia Livia Rusz, ce a inclus si lucrari originale de o executie remarcabila. Cea mai importanta lansare a fost a fost cu siguranta cea a albumului Elabuga, semnat Alex Tamba, o aparitie inedita si total neasteptata pentru publicul roman, care muta banda desenata dintr-un spectru adresat primordial copiilor intr-unul care se adreseaza exclusiv adultilor (suprinzator nu prin continut pornografic ci prin introspectie si drama psihologica, deci se poate!). Au mai fost lansate: versiunea in romana a Book of George, controversatul roman grafic Travesti de Mircea Cartarescu si Edmund Baudoin cat si Catalogul Muzeului Benzii Desenate, care rezuma activitatea acestui deja brand si acum se observa amploarea pe care a avut-o. Bineinteles nu a putut lipsi Revista COMICS, care a lansat numarul 6, avandu-l ca si coverstory pe Matei Branea.

Germanul Sascha Homer a tinut un workshop interesant, mai ales prin exercitiile practice, despre character design, Matei Branea a impartasit cate ceva despre cum se face o animatie de tip flipbook, Eugen Erhan si Tudor Muscalu de la Fredo&Pidjin impreuna cu Jean Lorin Sterian ne-au introdus in lumea scenariului de banda desenata iar desenatorii de la Revista COMICS au supravietuit cu succes unui atelier de benzi desenate adresat celor mici. De mentionat ca Revista COMICS a fost prezenta si cu cea mai mare expozitie colectiva de autori romani cat si cu 2 reviste tiparite in format mare.

N-au lipsit nici libraria Jumatatea Plina, Carturesti cu selectia lor in limba franceza si editura M&M Europe care de cativa ani buni il aduc in Romania pe Tin Tin.

Una peste alta a fost un eveniment reusit si foarte binevenit pe "piata" saraca a benzilor desenate din Romania si sa speram cu urmatorul va fi de 3 ori mai frumos si mai bogat ca acesta, mai ales avand in vedere ca urmeaza editia cu nr.3, care trebuie sa se apropie macar la jumatate din grandoarea pe care a avut-o prima editie!

Mai multe poze: [aici]

No comments:

Post a Comment