Saturday, February 22, 2020

A fost lansare "Istorii din 89 in benzi desenate" in Bucuresti

foto: Vlad Niculescu
Albumul "Istorii din '89 in benzi desenate" a ajuns oficial si in Bucuresti, mai exact, a fost lansat miercuri 19 februarie intr-o cladire plina de insemnatate istorica aflata in mijlocul evenimentelor din 1989 - Biblioteca Centrala Universitara "Carol I". La eveniment au participat: Nicolae Pepene (directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov si editorul albumului) si Ioana Schiopu (Asociatia Forums - coordonator) - oamenii care au facut posibil acest album! si o parte din autori (de la stanga la dreapta in poza de mai sus): Alin Ivan, Giorge Roman, Stefan Buturuga, Octav Ungureanu (coordonator), Vlad Forsea, Alexandru Ciubotariu (coordonator), Puiu Manu, Radu Carp, Robert Obert, Valentin Ionescu, Matei Branea si mai tarziu s-au alaturat si Cristian Darstar, Ionut Popescu si Anghel Serban; restul autorilor si autoarelor fiind raspanditi prin tara si prin lume! O reuniune a tuturor celor 39 de autori probabil nu va fi niciodata posibila...

Banda desenata a fost in mod traditional un mediu prietenos pentru istorie (vezi paginile de banda desenata istorica din revista Cutezatorii - distribuita in sute de mii de exemplare inainte de '89), dar acum pare sa asistam la o revigorare a acestei legaturi intre cele 2 domenii - mai ales prin prisma proiectelor Muzeului de Istorie Brasov: albumul "Brasov 1987, doi ani prea devreme" (2017), Festivalul de Benzi Desenate Istorice de la Brasov (unic in Europa, se pare!) si  cataloagele de banda desenata rezultate in urma celor 2 editii "Romania 100 in benze desenate" (2018, cu ocazia Centenarului) si "Europa 100 in benzi desenate" (2019), albumul "Istoria e cea mai frumoasa poveste" a maestrului Puiu Manu, atelierele si concursurile natinoale adresate elevilor si revista rezultata "Istorii in benzi desenate" si acum albumul "Istorii din '89 in benzi desenate". De mentionat ca au existat in ultimii ani si alte proiecte care imbina banda desenata cu istoria: "In gura Marelui Urs" de Ana Maria Lemnaru, "Legendele Dacilor" si "Pasunile de Aur" de Mihai Grajdeanu, revista BD Historia, aplicatia Vodafone Istori@, romanul grafic in lucru "Kid's citadel" si altele.

foto Alex Ungureanu
Daca inainte de '89 banda desenata istorica era mai degraba propagandistica, aprobata si rasaprobata de tot felul de forumuri de decizie, istorici comunisti, membrii de partid etc "Istorii din 89 in benzi desenate" a venit cu o abordare noua, dand mana libera autorilor sa deseneze amintiri, impresii si intamplari vii, fara nici un fel de cerinta sau cenzura din partea editorului. Foarte interesant a remarcat Matei Branea, in timpul lansarii, ca atat el, cat si alti autori au ilustrat in album evenimente si detalii culese de la parinti sau alte surse apropiate, pe cale orala, dar neconfirmate si "oficial" (cel putin nu si in manualele de istorie), mai exact in album se vorbeste si despre fenomenul "teroristi",  despre mecanismele din spatele "revoltei spontane" si despre adevaratii arhitecti ai crimelor revolutiei! Practic, toata lumea stie ce s-a intamplat, dar de fapt nimeni nu stie nimic, sau cel putin OFICIAL nimeni nu stie nimic! Tocmai in asta consta valoarea albumului, el pune pe hartie franturi de istorie vie si necenzurata, care puse cap la cap dau intr-o anumita masura o imagine de ansamblu asupra unui eveniment istoric ale carui consecinte inca le suportam ca tara si societate, la nu mai putin de 30 de ani distanta! Dar nuu, nu este un manual de istorie si nici nu s-a dorit a fi, sunt doar 39 de istorii din decembrie 89...

Timpul foarte scurt de realizare a albumului (mai putin de 2 luni de la momentul propunerii proiectului pana la iesirea din tipografie si lansarea din 22 decembrie de la Brasov) arata interesul mare pentru acest subiect iar daca timpul pus la dispozitie ar fi fost mai mare, cu siguranta mult mai multi dintre cei 60 de autori contactati ar fi raspuns afirmativ, cei mai multi fiind conditionati de proiecte deja in curs.


Ca si "produs" de banda desenata, "Istorii din 89 in benzi desenate" este primul astfel de album dedicat acestui subiect - aratand publicului larg neinitiat ca banda desenata nu este doar pentru copii si poate trata chiar subiecte atat de serioase ca Decembrie 1989. Pe unii cititori poate ii atrage subiectul si asa vor pune mana prima data pe o banda desenata iar altii, deja pasionati de benzi desenate, poate acum vor deveni mai interesati de istorie.

Stilistic vorbind, albumul acopera un spectru foarte larg, devenind un fel de oglinda a ofertei de pe "piata" benzii desenate romanesti (coperta fiind foarte elocventa la acest capitol; ideea apartinand editorului iar de realizare s-a ocupat Alexandru Ciubotariu) - avem de la stilul realist pana la naiv, de la clasic la underground sau experimental (in paginile albumului sunt si o poveste fara nici un personaj dar si o poveste in care fiecare cadru e realizat in alt stil), de la "american comics" pana la manga sau "cartoony", fiecare autor punandu-si amprenta (apropo, unul dintre autori chiar si-a lasat fizic amprentele pe paginile sale, integrandu-le in grafica! va lasam sa descoperiti singuri despre cine e vorba)S-a mai spus, dar merita subliniat din nou: "Istorii din '89 in benzi desenate" este cel mai mare album colectiv (39 autori, 42 daca luam in calcul si scenaristii) si cel mai voluminos (212 pag) album de benzi desenate publicat vreodata in Romania - recorduri care speram totusi sa fie doborate cat de curand posibil. De mentionat si faptul ca intr-o piata de carte unde marea majoritate a editurilor prefera sa plateasca cativa centi pe imagini stock sau sa plateasca in nasturi ilustratori amatori care sa le ilustreze cartile (si apoi se intreaba de ce nu se vand), acest album ar fi fost aproape imposibil de realizat de catre o editura clasica, in conditiile in care chiar au fost platiti 39 de autori sa creeze continut original si de calitate! Daca mai adaugi si costul tiparirii in cele mai bune conditii grafice, format mare, coperti cartonate etc atunci poate incepem sa realizam eforturile pe care le-a depus Muzeul de Istorie Brasov pentru a aduce publicului acest album de exceptie! iar primirea albumului a fost cel putin BUNA! La nici 2 luni de la lansarea pe piata, tirajul de 1.000 de exemplare este pe terminate, editorii luand deja in calcul un nou tiraj! Deci ESTE POSIBIL sa se produca si sa se cumpere in Romania un album de cea mai buna calitate cu benzi desenate romanesti, DACA are ingredientele necesare. Acest album cu siguranta contribuie la extinderea publicului si dezvoltarea pietei de benzi desenate din Romania. Speram ca Muzeul de Istorie Brasov sa continue acest drum si alte institutii sau edituri sa invete cate ceva si sa se convinga de faptul ca merita sa investeasca in autorii si ilustratorii romani si nu in ultimul rand in subiecte autohtone.

foto Daniel Secarescu
Albumul se gaseste la Carturesti, Carturesti & friends, Bookoteca, Red Goblin, Asteroidul B612, Muzeul de Istorie din Brasov si in curand centre Inmedio din toata tara iar de [aici] se poate comanda oriunde.

De mentionat si faptul ca pe coperta albumului este o bulina rosie 12+, nu pentru ca ar contine limbaj sau scene explicite (inafara de impuscaturi si putin sange), ci datorita subiectului totusi destinat unui public trecut de prima copilarie si ramane la latitudinea fiecarui parinte cand isi poate expune copilul la un astfel de album.

mai multe poze de la lansarea din Bucuresti [aici]
si un scurt material video realizat de Stirile TVR [aici]


si ca o nota personala: subiectul decembrie '89 mi s-a parut intotdeauna interesant si cu potential pentru un album de banda desenata cu succes la public (atat ca popularizare a subiectului in randul tinerilor cat si ca extindere public consumator de bd) si ma bucur ca dl. Pepene a fost convins pe loc de propunerea noastra si a gasit resursele necesare unui astfel de demers, dar, sincer, cand ne-a spus ca vrea ca albumul sa aiba minim 200 de pagini (in mai putin de 2 luni), mie unul mi s-a parut irealizabil... entuziasmul autorilor mi-a depasit insa asteptarile! la fel si determinarea celorlalti coordonatori - Alexandru Ciubotariu si Ioana Schiopu, dar si a editorului de a face totul sa iasa cat mai bine; si toate astea se vad in calitatea albumului!


de Octav Ungureanu 
autor comics & ilustrator 
editor wannabe RevistaComics
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment