"Who's never wrong but always right? Who'd never dream of starting a fight? Who gets stuck with all the bad luck? No one, but Donald Duck."
Nu e o istorie a personajului (desi inevitabil e SI asta) ci mai degraba o trecere in revista a modului in care designul si personalitatea personajului au evoluat si au fost adaptate in diverse medii de-a lungul timpului.
Prima si prima mentiune a numelui Donald Duck apare in cartea ilustrata "The adventures of Mickey Mouse" din 1931 iar pe coperta chiar apare o rata imbracata cu pantaloni(!) si palarie verde, dar personajul nu se regaseste reprezentat grafic si in paginile cartii, fiind doar unul din multele animale de la ferma. Nu se stie cine a ilustrat cartea, ea fiind creditata Walt Disney (asa cum se intampla cu TOATE creatiile studioului pana foarte tarziu)
Un moment cheie pentru inceputurile personajului pare sa fi fost cand Walt Disney, la sfarsitul unei intalniri de productie, a auzit la radio o reclama in care actorul Clarence Nash, devenit mai tarziu Clarence "Ducky" Nash, imita vocea unei rate. Walt a fost atat de amuzat de sunetul unei rate care vorbeste incat l-a chemat pe actor la o intalnire, urmand sa-i foloseasca talentul la momentul potrivit, moment care n-a intarziat sa apara.
Prima aparitie oficiala a celui care avea sa devina faimosul Donald Duck a fost in scurt metrajul Silly Symphony The wise little hen (scenariu bazat pe fabula ruseasca "Closca si bobul de grau") care a avut premiera pe 9 iunie 1934 - considerata in mod oficial data de nastere a personajului - (animat de Dick Huemer și Art Babbit) - unde era doar un personaj secundar alaturi de Peter Pig:
Sidenote: Aceeasi fabula a fost adaptata in desene animate in acelasi an si in seria ComicColor Cartoons, desenata si animata chiar de Ub Iwerks, creatorul lui Mickey Mouse, lansata pe 17 februarie 1934 (in perioada in care se despartise pentru un timp de studioul lui Walt Disney), pe cand varianta Disney a aparut de abia in iunie 1934:
Revenind la prima aparitie a lui Donald: designul lui e unul destul de clasic pentru o rata antropomorfizata (dar cu siguranta cu mai multa personalitate fata de rata fara nume care apare in varianta lui Ub Iwerks) si apartine animatorului elvetian Albert Hurter (pare sa fi plecat totusi de la prima reprezentare a lui Donald Duck din cartea "The adventures of Mickey Mouse"), dar cel care a dezvoltat mai departe personajul si e creditat ca si creator al lui lui Donald Duck e Dick Lundy(un animator cu o vasta cariera la studiorile de animatie Walt Disney, Hanna Barbera, MGM si multe altele pana in 1990!). Mai multe despre originile lui Donald Duck aici: [link]
"The wise little hen" a fost adaptat in 1935 si in banda desenata de Al Taliaferro care a respectat designul initial, doar ca i-a facut palaria albastra, nu alba: (multe din desenele animate Silly Symphony erau adaptate si in benzi desenate)
De abia a doua lui aparitie in desenul animat Orphans' Benefi avea sa-l faca intr-adevar cunoscut ca partener de aventuri al lui Mickey Mouse, portretizand toate trasaturile negative care nu i se potriveau deja faimosului soricel, el e neindemanatic, artagos si razbunator. Design-ul e in mare parte acelasi, Donald isi pastreaza formele alungite si pentru ca scurt metrajul e alb negru (Mickey Mouse inca nu trecuse la desene color asa cum erau cele din seria Silly Symphonies unde aparuse Donald prima data) el are picioarele negre, dar se va renunta la asta in desenele color. Ce e cam ciudat la el in aceasta etapa e marimea fata de Mickey:
Pe masura ce a aparut in mai multe scurt metraje, design-ul sau cat si personalitatea au fost dezvoltate si definitivate in "adevaratul" Donald Duck - cu forme mult mai rotunjite si prietenoase (datorita introducerii in animatie a tehnicii de squash&strech), cu costumatia si cromatica destul de bine stabilite (desi combinatia de culori va mai varia - palaria alba de marinar devine albastra si papionul rosu iar din cei 4 nasturi vor ramane doar 2) si bineinteles cu statura potrivita. Donald Duck in Moving Day 1936:
In 1938 Donald Duck incepe sa apara in peste 200 de ziare din SUA sub forma de comic strip-uri zilnice (3-4 cadre) si saptamanale (o pagina intreaga in editia de duminica), dar si in reviste de benzi desenate (incepand cu 1942) unde e ceva mai vorbaret ca in desenele animate dar designul si personalitatea sunt cam aceleasi, poate personalitatea ceva mai dezvoltata, Donald interactionand cu mai multe personaje si fiind protagonistul unor aventuri mai complexe si mai variate.
Primul comic strip intr-un ziar - februarie 1938
Prima revista - desenata chiar de Carl Barks si Jack Hanna - 1942: [link]
Din acest moment deja se poate spune ca personajul Donald Duck se cam imparte in 3 entitati cu radacini comune dar personalitati si design-uri subtil diferite in functie de publicul tinta si mediul in care se manifesta:
1. Donald Duck din desenele animate pentru copii - jucaus dar artagos, nerabdator si imatur, protagonist alaturi de Mickey, Goofy, Chip & Dale etc si mai ales cu macanitul specific care l-a facut faimos in toata lumea. Desi nu a fost primul care l-a animat, Dick Lundy e cel care a definitivat personalitatea lui Donald Duck, si dupa ce in 1943 a plecat de la Disney Studios, ceilalti reziori si animatori au preluat personajul asa cum l-a creat el. S-au produs 128 de scurt metraje clasice in care Donald e personajul principal (lista completa aici).
De mentionat ca in timpul WW2 Donald a fost protagonistul unor desene de propaganda comandate de guvernul american (pentru sustinerea efortului de razboi dar si anti-naziste - pentru unul dintre episoade primind si un premiu Oscar) si mai tarziu desene cu caracter educativ, dupa care a revenit la formatul obisnuit de aventuri "copilaroase".
2. Donald Duck in daily comic strips (alb negru) si sunday pages (color) sindicate de King Features intr-un stil grafic parca mai sobru dar amuzant, de cele mai multe ori fara dialog si fara legatura intre ele, in situatii de zi cu zi in care sa se identifice publicul tinta al ziarelor din toata SUA - "the working man", "average Joe", deci un public matur. Al Taliaferro creatorul seriei (desen si producator) si Bob Karp (scenarii) (+multi inkeri diferiti de-a lungul anilor) au creat stripurile zilnice cu Donald Duck din 1938 pana in 1967 si paginile saptamanale (sunday pages) pana in 1969 [link] (Taliaferro e cel care a creat masina lui Donald preluata apoi si in celelalte medii) dupa care seria de comic stripuri a fost dusa mai departe de alte echipe desenator+scenarist si produse pana in 1995! pastrand directia lui Al Taliaferro.
IDW Publishing a scos incepand cu 2015 5 volume "The Complete daily newspaper comics" a cate 750 episoade fiecare (deci peste 3750 de episoade) si 2 volume "The complete sunday comics" a cate 160 episoade fiecare.
3. Donald Duck din benzile desenate create deCarl Barks ("the good duck artist" 1901-2000, creatorul universului Duckburg, al lui Scrooge, Daisy si multe alte personaje - care au fost prelute si in celelalte medii), Don Rosa (cel care a dus totul mai departe, respectand mostenirea lui Carl Barks) si altii, unde personajul e cel mai expresiv, complex si are parte de cele mai variate aventuri, in continuare e la fel de artagos, prost dispus si ghinionist.
Diferenta notabila de design in comics fata de desenele animate e ca Donald are haina de culoare neagra - initial, pentru un mai bun contrast in benzile desenate alb negru din ziare, trasatura pe care o pastreaza pana in ziua de azi!
De-a lungul timpului, benzile desenate cu Donald au fost semnate de foarte multi autori, mai ales in Franta, Italia si tarile nordice dar si in America de Sud (unde acestea sunt foarte populare!), fiecare punandu-si amprenta personala, dar per total Donald pare sa fi intinerit putin si domina design-uri mai stilizate si mai prietenoase.
De mentionat ca incepand cu numarul 51 al revistei Mickey Mouse editata de Egmont Romania in anii '90, Donald Duck a aparut si in sigla de pe coperta, doar ca era desenat foarte ciudat, off-model, o alegere indoielnica a editorilor, aproape inexplicabila! semana mai degraba cu o incercare de copiere a unui desenator incepator. In schimb, cand revista Mickey Mouse s-a transformat in Donald Duck, personajul din sigla era un Donald Duck corect!
In 1996, Donald primeste un makeover "modern", specific anilor '90 - era perioada Flintstones Kids, A Pup Named Scooby Doo, Tom & Jerry kids cand personaje clasice de desene animate erau transformate in cool 90's kids care se dadeau cu skateboard-ul si ascultau MTV. In serialul Quack Pack, Donald scapa de aceasta intinerire pentru ca rolul asta e jucat de Huey, Dewey si Louie, in schimb el doar primeste o costumatie noua, o cariera noua - este... cameraman si impreuna cu nepotii sai acum adolescenti (pentru care e mai degraba tata decat unchi), se plimba prin lume, avand tot felul de aventuri intr-un singur sezon de 39 de episoade a cate 22 de minute.
Mai tarziu (2006) Donald Duck a fost adaptat si in 3D pentru seria animata pentru copii Mickey Mouse Clubhouse de pe Disney Junior, unde personajul respecta designul din desenele clasice, dar nimanui peste 6 ani nu-i pasa de seria asta.
O adaptare mult mai interesanta are loc odata cu lansarea Mickey Mouse shorts in 2013 (animatii foarte foarte bune, adaptate si in banda desenata), cand Donald Duck merge tot pe designul din desenele animate clasice (costum si palarie albastre, papion rosu si 4 nasturi, nu 2 ca in comics), desi mult mai stilizat dar in acelasi timp fidel primelor aparitii, interesant e ca are ochii culoare albastra - trasatura pe care Donald a avut-o doar in cateva din primele sale aparitii in desene animate. O alta trimitere la "epoca de aur" a desenelor animate e faptul ca atat Donald, cat si celelalte personaje principale, au ochii segmentati ("pie cut" eyes) caracteristica a desenelor animate din anii '20-'30 pe care nici macar Donald nu a prins-o, renuntandu-se la acest design cu ceva timp inainte de "nasterea" lui Donald (dar caracteristica ce se gaseste in designul lui Donald in comics). Si personalitatea lui e dusa la extrem, Donald fiind foarte irascibil si bataios, nu doar design-ul e stilizat ci si personalitatea sa e caricaturizata.
Merita mentionata si adaptarea lui in jocul video Disney Infinity, mai ales ca s-a facut si o figurina foarte stilizata, de care ai nevoie pentru a activa personajul in joc (figurina chiar se gaseste si la Antic Ex Libris [link]). Tot aici merita prezentata si mascota de la Disneyland, deci e clar ca varianta "cea mai oficiala" si cea mai cunoscuta e Donald Duck din desenele animate - adica imbracat complet in albastru si papion rosu.
La final, vine cea mai noua adaptare animata (dar si una dintre cele mai putin reusite) a lui Donald Duck in seria animata Duck Talesdin 2017, unde, ca design, apare ca o combinatie intre versiunea din primele desene animate (palaria alba, patru nasturi) si versiunea din benzi desenate (haina neagra), dar ii lipseste papionul. Aici Donald e ceva mai matur, chiar responsabil, se enerveaza mult mai rar si e foarte protector cu nepotii lui, care de obicei il enervau si faceau deliciul desenelor clasice. Practic e o versiune mai soft si politically correct a personajului original iar designul lasa de dorit... desi animatia per total e chiar reusita!
De mentionat ca in serialul original Duck Tales din 1987, Donald lipseste cu desavarsire (apare doar in primul episoad cand pleaca pe mare si isi incredinteaza nepotii unchiului sau), personajele principale fiind Scrooge McDuck si tripletii Huey, Dewey si Louie, pentru ca producatorii de atunci credeau ca vocea personajului ar fi fost prea obositoare intr-un format de episoade lungi de 30 de minute, deci este totusi laudabila readucerea lui Donald pe "micul ecran" cu ocazia acestui reboot Duck Tales. Mai multe aici despre aceasta adaptare a lui Donald Duck: [link]
Si noua serie Duck Tales a fost adaptata si intr-o serie de benzi desenate. Practic... s-au suprapus 3 variante ale personajului in benzi desenate moderne: Donald Duck din Mickey Mouse shorts (2013-2019), Donald Duck din noul Duck Tales (2017 - 2021) (ambele serii animate adaptate fidel in benzi desenate) si Donald Duck varianta deja clasica din benzi desenate (1942- ):
Mai trebuie mentionat si alter-ego-ul lui Donald - Duck Avenger (SUA), Fantomiald (Franta), Phantomias (Germania), Fantonald (Norvegia) sau cel mai potrivit Paperinik (Italia) pentru ca el a fost creat in 1969 de Elisa Penna pentru publicatia Topolino (Mickey Mouse) din Italia, pe motiv de "mai multa actiune" si prezinta o latura cu totul noua a lui Donald Duck, bazata pe acelasi personaj (pe versiunea din benzile desenate, nu cea din desenele animate) dar dusa in cu totul alta directie - aceea de supererou care apara orasul Duckburg de raufacatori:
Serie care a aparut si la noi prin 2011 dar fara succes pentru ca seria s-a oprit dupa doar 4 aparitii
Cea mai noua extensie a personajului este Young Donald Duck romanul grafic din 2019, unde Donald merge la liceu si traieste intr-o lume cu smartphone-uri si social media...
Dar exista tot in benzi desenate o intoarcere la radacini in albumul "Les vacances de Donald" de Frédéric Brrémaud (scenariu) si Federico Bertolucci (desen si culoare), publicat de editura Glenat din Franta in 2021, unde Donald Duck este versiunea lui din desenele animate clasice, atat ca design cat si personalitate (si lipseste dialogul):
E fascinant cum in toate aceste variante de Donald Duck se pastreaza o esenta comuna dar fiecare are particularitati de design si comportament, era si inevitabil pentru un personaj cu o viata atat de lunga (88 de ani) si animat si desenat de atat de multi autori diferinti de-a lungul timpului si interesant cum a reusit sa se adapteze si sa castige mereu public nou.
Octav Ungureanu
ilustrator si autor de benzi desenate
editor RevistaCOMICS
organizator Bucuresti ComicsFest
Colectia Mickey Parade "Ca c'est Donald" din 1997
fanart
Bonus:
Donald Duck desenat chiar de Walt Disney candva in perioada de inceput a personajului. Desen original scos la licitatie in 2018 pentru 9.000 de lire (nu se stie cu cat s-a vandut):
Exquisiteduck- un proiect colaborativ lansat de fanzinul "Picsou Soir" unde 50 de autori au creat unul dupa altul fara scenariu prestabilit cate un comic strip cu Donald si Scrooge:
benzi-desenate.ro - aici puteti citi multe numere din revista Donald Duck (si nu numai) publicata de Egmont Romania
inducks.org - arhiva unde gasiti toate benzile desenate cu Donald Duck in toate limbile publicate vreodata!
episod din Quack Pack unde Donald e transformat in prima lui varianta - asa cum apare in "The Wise Little Hen":
Super-extra-bonus:
Donald Duck varianta romaneasca pe care o gasiti si in expozitia "Walt Disney fabricat in Romania comunista" a Muzeului Jucariilor de la Muzeul National de Istorie [link]
No comments:
Post a Comment