Friday, November 25, 2022

Interviu: Alexandra Gold


Cum a aparut ideea albumului "15 Noiembrie 1987"?

Alexandra: Ideea albumului ilustrat a luat fiinta in urma discutiei cu Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, pe care am avut-o inca de la inceputul anului. La invitatia pe care an primit-o mi s-a dat libertatea de a concepe o lucrare de autor, care sa ilustreze tot demersul pe care l-a avut revolta anticomunista pornita la Brasov. Am gandit albumul cap-coada, ca fiind impartit pe cateva capitole, in asa fel incat sa cuprind mai mult din atmosfera perioadei precursoare revoltei, dar si ce s-a intamplat dupa '87, si aici ma refer la cateva evenimente importante care dau de gandit oricarui pasionat de istorie. 

Alexandra si Nicolae Pepene la lansarea din Brasov

Ce inseamna pentru tine momentul 15 noiembrie 1987?

Alexandra: 15 Noiembrie 1987 reprezinta o fila de calendar marcata cu rosu, deci o data foarte importanta. Daca ne gandim, acest eveniment s-a petrecut inainte de Revolutie si asta spune ceva despre curajul pe care l-au avut atunci romanii, chiar daca au izbandit doi ani mai tarziu. Tatal meu lucra la Sectia 440, locul de unde a inceput revolta, impreuna cu colegii sai, si-a exprimat nemultumirile legate de taierile de salariu si a marsaluit afara pe strada , iar pentru mine este un model de urmat. Am respect pentru toti acei oameni care au sfidat regimul comunist si care tin memoria vie prin amintirile lor. 

Grafica din "15 Noiembrie 1987"

Care a fost partea cea mai grea? Cum a mers documentarea si cat a durat lucrul la album?

Alexandra: La inceput a fost usor, pentru mine cel putin a fost clara directia spre care am vrut sa o iau, si structura interna a albumului a luat usor forma dorita, am avut destule materiale pentru documentare, insa pe parcurs, au inceput sa apara si unele obstacole. La un moment dat mi-am dat seama ca e mai greu sa scriu textele decat sa desenez scenele cu multimea revoltata :) . A trebuit sa iau o scurta pauza si sa ma gandesc cum ar fi mai bine sa incep a scrie mai pe intelesul tuturor si pana la urma am gasit o cale de mijloc pentru ca frazele sa fie usor de parcurs. Toata perioada de lucru la album a durat din februarie pana in octombrie cu mici pauze, dar aproape in fiecare zi am desenat cate ceva, chiar si in weekend-uri. 

Schita din "15 Noiembrie 1987"

Cum a fost primit albumul in Brasov si unde se gaseste?

Alexandra: Am avut o lansare frumoasa, dupa difuzarea filmului documentar 'Doi ani prea devreme', publicul a fost receptiv si interesat sa achizitioneze albumul. Acum poate fi gasit la Muzeul Judetean de Istorie si Bastionul Tesatorilor si poate fi comandat si la adresa marketing@brasovistorie.ro. 

Participanti la evenimentele din 15 noiembrie 1987

Ai publicat 2 albume anul acesta, cum ai reusit? Ai mai avut si alte proiecte?

Alexandra: Anul acesta, pe langa albumul 15 Noiembrie, am mai lucrat la Povesti din Lumi si Timpuri, o culegere de benzi desenate scurte impreuna cu colegul meu Alexandru Lamba care si-a reluat postura de scenarist, veti gasi benzi mai vechi publicate deja in Revista COMICS dar si cateva povesti mai noi. Alte proiecte mai de nisa etnografica. ar fi carticelele 3 si 4 din seria Povestile Florilor scrise de Ion Dragoslav , un autor mai putin cunoscut. Am colaborat impreuna cu doamna Antonela Lungu pentru varianta scrisa si cea audio, cartile se numesc Legenda Zorelelor si Povestea Florii Soarelui. Acestea din urma si albumul cu Alex Lamba  pot si achizitionate de pe site-ul editurii: [link

Spune-ne despre "Povesti din lumi si timpuri" - de unde a pornit proiectul, cum lucrezi cu scenaristul Alexandru Lamba?

Alexandra: Proiectul a pornit din dorinta de mai publica ceva nou, a trecut destul timp de cand am scos Ora 12 si i-am zis lui Alex ca ar fi fain sa ne mai unim fortele. Acum cativa ani am publicat povestea lui, care se intituleaza Focurile Lumii Noi adaptata in banda desenata la editura Geek Network, iar acum am reeditat-o intr-o culegere de peste 80 de pagini insotita de alte bd-uri de ale mele si povesti de-ale lui, care compun un colaj plin de lumi si istorii alternative, Alex se pricepe sa scrie scenarii inedite si nu numai proza, este versatil si are calitatea de a clarifica lucrurile acolo unde eu nu reusesc sa le dau de capat.

Schita din "15 Noiembrie 1987"

Care e povestea ta preferata din album si de ce?

Alexandra:  Pentru mine nu exista o poveste preferata, am totusi momente pe care mi le amintesc si ma minunez de ele, ma mir cum de mi-au venit in minte anumite intorsaturi de situatie.  Ca referinta pot totusi sa dau exemple fara spoilere. Suflu, Os pentru Os, Focurile Lumii Noi, Fum si Abur.

Schita din "15 Noiembrie 1987"

Cea mai recenta banda desenata citita care te-a impresionat?

Alexandra: Cea mai recenta banda care m-a impresionat... Getii lui Burebista si Lumea Lor de Radu Oltean :)) . Stiu, nu e bd dar asta pentru ca intre timp hobby-urile mele m-au purtat spre alte noi pasiuni, o sa revin candva si la benzi desenate, la anul sper.

Pe Alexandra o gasiti pe facebook [link] si pe instagram [link]

No comments:

Post a Comment