Sunday, January 16, 2022

Character REdesign (partea a doua)

Am mai scris despre redesenarea unor personaje clasice [aici] si cum unele variante noi pastreaza personalitatea si calitatile desenului original iar altele nu, contribuind la succesul sau esecul relansarii respective. Fie ca vorbim de animatii, desene animate, benzi desenate sau altceva, character design-ul are intotdeauna un rol foarte important - personajul fiind primul lucru pe care publicul il adora sau il uraste!

De data asta relansarea/redesenarea care mi-a atras atentia este noul serial rusesc "Nu, pagadi!" lansat in 2021, multi trecuti de prima copilarie cunoscand seria clasica sovietica lansata in 1969, cea care a fost printre putinele desenele animate de la televizor inainte si imediat dupa '89, o serie chiar reusita, amuzanta, chiar cu o latura educativa valabila si azi, prin actiunile negative ale lupului care arunca gunoaie pe jos, fura si face alte prostii. Noul serial merge pe trendul deja obisnuit de a redesena 3d - modelezi personajele, faci cateva fundaluri apoi scoti pe banda rulanda episod dupa episod, unul mai rasuflat si plat decat altul, dar cu costuri mult mai mici. In primul rand, noua varianta de iepuras nu are NIMIC in comun cu design-ul clasic, dar ABSOLUT nimic! Nici macar un element din aspectul clasic nu se regaseste in varianta (re)inventata, singurul lucru in comun e ca amandoi sunt iepurasi. Atat. Ba mai mult, pare o copie fiedela a altui iepuras modern, unul mult mai reusit - Judy din Zootopia. Iar lupul e doar o amintire rasuflata a celui care a fost LUPUL cel rau din seria clasica! Iar daca in epoca sovietica, cele 2 personaje aveau o chimie complexa si autentica, noul serial pare aceeasi reciclare a relatiei de tip "Tom si Jerry". Seria clasica a mai avut un reboot in 2006, care a pastrat foarte-foarte fidel personajele si nu s-a incercat aceasta reinventare si modernizare complet neinspirata!



Dupa un exemplu atat de negativ, avem si un exemplu bun de character REdesign: noua animatie de lung metraj Garfield aflata acum in lucru. Cel mai cunoscut motan din lume a mai fost adaptat pentru 3D si chiar pentru film, cu un oarecare succes dar noul design pare foarte reusit! Nu doar ca pastreaza atitudinea si personalitatea care l-au facut faimos pe Garfield, dar vine si cu mici imbunatatiri si ajustari, facandu-l parca SI MAI simpatic! Chiar si mai reusita pare varianta din seria animata produsa in Franta in 2021 - niste animatii scurte si fara cuvinte facute in spiritul clasic Garfield dar cu o abordare moderna chiar foarte potrivita! Daca vreti sa aprofundati subiectul asupra personajului Garfield, trebuie neaparat vazut documentarul absolut fascinant "What the internet did to Garfield" - nu doar inca o istorie "boring" despre cum a aparut si devenit faimosul personajul, ci este despre multele interpretari, reinterpretari si interventii pe care "internetul" le-a avut asupra lui.



Alt exemplu de foarte bun character REdesign este relansarea personajelor Rocky & Bullwinkle - o serie de desene animate mai putin cunoscuta de prin anii '60 dar noua interpretare (2017) pastreaza personalitatile si character design-ul personajelor, doar imbunatatindu-le si readucandu-le la viata intr-un stil de animatie modern si fresh, pastrand si chiar parodiind stilul narativ al anilor 50-60 ("Is this the end of our heros?") cat si feeling-ul general al seriei, bucurandu-se de un raspuns foarte entuziast din partea fanilor seriei!


Si clasicul Captain Caveman (1977) a avut parte de un facelift foarte bine primit in animatia de lung metraj Scoob (2020), unde sunt readaptati si Blue Falcon & Dynomutt the Dog Wonder, cu totii pastrandu-si elementele de design (+imbunatatiri) dar si personalitatea.



O avalansa de personaje clasice Hanna-Barbera sunt redesenate in seria Jellystone lansata in 2021, produsa de C.H. Greenblatt (creatorul lui Chowder) un mare fan declarat al personajelor pe care acum le parodiaza DAR respectand design-ul si personalitatile lor, dezvoltate in anii 70-80. Seria e atat de reusita si amuzanta, dand un suflu nou universului Hanna-Barberra, incat fanii au trecut relativ usor si de schimbarea de sex a unora dintre personaje! Pentru ca cele mai multe personaje create de duo-ul Hanna-Barbera sunt masculine, Jellystone a vrut sa ofere publicului o gama echilibrata de personaje! De aceea o are printre personajele principale pe Cindy Bear iar unele personaje au devenit... fete, mai exact: Jabberjaw, Yakky Doodle, Squiddly Diddly, Augie Doggie si Loopy De Loop sunt acum personaje feminine! "We had to gender swap some of these. It's just not fair to the audience." a spus producatorul.




Daca la inceput spuneam ca multe dintre relansarile 3D ale personajelor clasice sunt cam rasuflate si plate, avem totusi si un exemplu de serie animata 3D reusita: noua serie The Smurfs (2021) unde se pastreaza aspectul si personalitatile personajelor doar ca sunt fidel adaptate noilor medii. Povestile sunt chiar reusite si amuzante iar Peyo cred ca ar fi mandru!


Inca un BUN character REdesign ar fi aparitia lui Fred Flintstone, chiar daca e doar personaj secundar, in seria Yabba Dabba Dinosaurs. De mentionat aici si lung-metrajul The Flintstones: On the Rocks (2001) al carui opening scene a absolut genial! Mai multe despre evolutia Familiei Flintstones puteti vedea [aici] - asta fiind de fapt prima serie de desene animate (si) cu public adult (targetul principal ramanand copiii) - cu mult timp inaintea The Simpsons! Fiind bazat pe foarte popularul sitcom din 1955 The Honeymooners, seria de desene animate (1960) s-a bucurat inevitabil si de un public adult, datorita in parte si comentariilor sociale si umorului legat de casnicie, probleme la serviciu etc

Si nu pot sa inchei fara a mentiona ca Spear, personajul principal din seria Primal de Genndy Tartakovsky (creatorul lui Dexter's Laboratory), a avut prima sa aparitie chiar intr-un episod din Dexter! Acea aparitie stand la baza animatiei care mai tarziu - 2019 - i-a fost dedicata omului primitiv care traieste si se lupta cot la cot cu dinozaurii, character design-ul fiind preluat si dezvoltat! Cele 10 episoade din primul sezon au fost foarte bine primite de public (atentie! public ADULT! pentru ca serialul are destul de mult sange!) si sezonul 2 e foarte foarte aproape de lansare, el fiind anuntat pentru toamna lui 2021. S-a depasit putin termenul dar Genndy Tartakovski spune ca e "his best work", deci fiti cu ochii in 4!



de Octav Ungureanu
autor comics si ilustrator
editor wanna-be RevistaCOMICS
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment