Wednesday, November 9, 2011

"Elabuga - Cea mai importanta aparitie BD a anului 2011" - Dodo NIta

"Elabuga nu este doar o nouă apariţie pe mica piaţă a benzii desenate româneşti ci o adevărată capodoperă a celei de-a noua arte din ţara noastră.

Trăgându-şi seva artistică din Mike Mignola (Hellboy) şi suflul epic din Virgil Gheorghiu (a 25-a oră, Ard malurile Nistrului) tânărul autor Alex Tamba povesteşte, pentru prima oară în BD-ul românesc, drama celui de-al doilea război mondial, din perspectiva “duşmanului” : cea a unui soldat german, luat prizonier în timpul contraofensivei sovietice de la Stalingrad şi deţinut în teribilul lagăr rusesc Elabuga.

Păstrând proporţiile, Elabuga mă face să mă gândesc la Maus (singura BD care a luat vreodată premiul Pulitzer): chiar şi soldaţii glorioasei Wehrmacht vor fi fost până la urmă tot nişte victime.
Grafismul stilizat şi culorile stranii, împinse la limita expresionismului, decupajul modern al planşelor, toate concordă la recreerea magistrală a atmosferei sumbre, atât a războiului cât şi a vieţii din lagăr, servind de minune această poveste tragică.

Elabuga este o lectură recomandată pentru toţi cei care, ajunşi la o vârstă la care nu mai citesc Pif şi Mickey Mouse, îndrăgesc în continuare această modalitate de exprimare artistică. Şi nu numai pentru ei.

Elabuga, scenariu şi desene de Alex Tamba, texte de George Drăgan, este o ediţie 2011 a Casei de producţie Mandragora şi poate fi comandată la adresa: anca@mandragora.ro."

articol de Dodo Nita

10 comments:

  1. dap, ai zis tu bine! :)

    asteptam o recenzie a albumului si pe webcomics.ro

    ReplyDelete
  2. Ha? E ceva disonanță cognitivă aici, nu crezi?

    ReplyDelete
  3. aseara am citit-o si eu si vreau sa spun ca si povestea mi-a placut foarte foarte mult! incepe cu cea mai pura actiune de razboi si are un final foarte... psihologic!

    ReplyDelete
  4. Octav!!! Spoiler alert! :)) nu mai povesti ca nu am "vazut filmul"... Serios, abia astept si eu sa pun mana pe un exemplar! din ce imagini am vazut pana acum e superb!!! Felicitari! Merita promovare in toata lumea!

    ReplyDelete
  5. n-am divulgat prea multe detalii doar sper ca v-am trezit interesul si mai mult! :)

    ReplyDelete
  6. Stiu Octav ;) glumeam... anyway, eu de cum am vazut o singura imagine am zis ca e ceva care merita! Foarte mult imi place stilul si abia astept sa o rasfoiesc. Thank you again for that! ;)

    ReplyDelete
  7. arata super bine,dar...de unde se poate cumpara? si cat costa? pe carturesti online nu am vazut-o.

    ReplyDelete
  8. costa 39.90 RON si o gasesti deocamdata doar la galeria Saint Ink, unde poti vedea si expozitia pana pe 30 noiembrie http://www.modernism.ro/wp-content/uploads/2011/09/harta-Galeria-SAINT-INK-str-Doamnei-nr.jpg

    si in curand va mai fi la Carturesti (cel putin aia din Arthut Verona), libraria engleza Anthony Frost (langa biserica si galeriile Kretzulescu) si Libraria Jumatatea PLina... (care nu stiu unde va fi localizata dupa inchiderea Salonului) sau o poti comanda prin posta la anca@mandragora.ro

    ReplyDelete