Sunday, February 12, 2012

"Tintin in Congo" a scapat de cenzura

Vineri, un tribunal belgian a refuzat să interzică vânzarea desenelor animate „Tintin în Congo”, respingând argumentele unui individ congolez care pretinde că în cartea respectivă abundă stereotipurile rasiste despre africani.

Tribunalul din Bruxelles a motivat în decizie că legea anti-rasism se aplică numai în cazul în care există intenția de a discrimina pe cineva, a declarat Ahmed L'Hedim, avocatul lui Bienvenu Mbutu Mondondo - congolezul care s-a străduit să îl scoată pe Tintin de pe rafturile librăriilor belgiene.

"Este o carte de benzi desenate rasiste, care celebrează colonialismul şi supremaţia rasei albe asupra rasei neagre", a spus Mbutu anul trecut.
Procesul durează din anul 2007, timp în care Bienvenu Mbutu Mondondo a încercat să obțină cenzurarea cărții sau „măcar” o notă de avertisment pe coperta cărții de desene animate care să precizeze că a fost scrisă în altă epocă și conține stereotipuri rasiste, fiind catalogată ca „literatură pentru adulți” și interzisă cititorilor sub 16 ani. Ambele cereri au fost respinse, dar Mbutu nu se lasă. Avocații săi au declarat că vor face recurs chiar luni.

Reprezentanții editurii franceze Casterman și ai firmei belgiene Moulinsart, cea care deține drepturile asupra francizei Tintin au declarat că au primit decizia „cu mare satisfacție”. Alături de ei sărbătoresc milioane de fani ai jurnalistului Tintin și ai cățelului Milou, parteneri în seria de benzi desenate de Hergé, pe numele său adevărat Georges Remi (1907-1983).

articol preluat de pe: lupta-ns.blogspot.com

4 comments:

  1. Ascăpat doar temporar. Congolezul a declarat că astăzi va face recurs. Iar în alte țări Tintin este deja cenzurat...

    ReplyDelete
  2. In Romania nu a aparut acest numar din Tintin?

    ReplyDelete
  3. http://chinamieville.net/post/18314521552/stand-down-literature-has-defeated-the-thought

    ReplyDelete