Monday, December 2, 2013

Lansarea revistelor de benzi desenate „Experimentul Pitesti”


Primele două numere din colecția de benzi desenate dedicată fenomenului Piteşti vor fi lansate în Bucureşti, joi, 5 decembrie 2013, de la ora 18:00. Evenimentul se va desfăşura la Biblioteca Națională a României, la Mezanin, în cadrul expoziției Arta Benzii Desenate. La eveniment vor participa: Alexandru Ciubotariu (coordonatorul proiectului Muzeului Benzii Desenate), graficienii Genţiana Iacob şi Bogdan Topîrceanu (realizatorii celor două numere) şi istoricul Alin Mureșan.
Drumul participanţilor către spaţiul de la Mezanin va fi însoţit de o serie de statui din cadrul unei instalații, realizată de către Asociația pentru Teatru și Carte. Conceptul instalaţiei îi aparţine Smarandei Găbudeanu, iar sculpturile au fost realizate de către Teodor Dalciu, în cadrul unui proiect de construire a identităţii vizuale a Bibliotecii Naționale a României.
Revistele de bandă desenate fac parte din unul cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate. Proiectul, intitulat „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, se desfăşoară cu sprijinul programului Europa pentru cetăţeni al Uniunii Europene. În afara revistelor, el presupune realizarea unui film documentar despre comunizarea României „În spatele cortinei”, un album foto-documentar despre rezistenţa armată anticomunistă, dar și organizarea unei dezbateri despre comunizarea României, lansate în săptămâna 2-5 decembrie 2013. După lansarea oficială din Bucureşti, proiectul va beneficia de un turneu de promovare în Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Berlin, Riga, Ljubljana, Bialystok şi Stockholm. Mai multe detalii pe www.cortinadefier.ro.

1 comment:

  1. https://www.facebook.com/events/242486672576903/?previousaction=join&source=1

    ReplyDelete