Wednesday, November 15, 2023

Amadora BD - festival Portugalia

In perioada 19-29 octombrie s-a desfasurat la Amadora cel mai important festival de benzi desenate din Portugalia - @Amadora BD, care anul acesta a insemnat 15 expozitii chiar impresionant puse in scena si peste 500 de autori (!!!) din toata lumea dar in special din Portugalia care au participat la activitatile festivalului. Evenimentul e organizat de primaria orasului Amadora aflat la doar 10 km de centrul Lisabonei, datorita acestui fapt organizatorii pot coordona activitati impreuna cu ministerul educatiei organizand vizita a foarte multor grupuri de copii din toata tara, ba mai mult, cartile premiate la festival devin lectura obligatorie in scoli!!!


Una dintre expozitiile-eveniment a fost "60 de ani de Monica" - un personaj de benzi desenate pentru copii foarte popular in Brazilia si Portugalia, creat de brazilianul Mauricio de Sousa. Dincolo de lucrarile originale si istoria de pe pereti, cireasa de pe tort a reprezentat-o CAMERA Monicai!

mai multe poze si filmari [aici]

Alta expozitie deosebita a fost cea dedicata lui Garfield de Jim Davis cu planse originale bineinteles:

mai multe poze si filmari [aici]

Dar, probabil cea mai impresionanta expozitie de la Amadora BD a fost 85 de ani de Superman cu lucrari si coperti originale incepand cu 1942, gauri in perete pe unde a zburat Superman si cabina telefonica cu tot cu ochelari de Clark Kent - o adevarata experienta!
mai multe poze si filmari [aici]

De la festival nu au lipsit un concurs pentru copii si tinerii autori de benzi desenate, zona cu vanzare si bineinteles programul plin de ateliere, lansari, dezbateri etc

mai multe poze si filmari [aici], [aici], [aici] si [aici]


Am ajuns la Lisabona impreuna cu expozitia "Istorii din '89 in benzi desenate" si la Amadora BD gratie d-lui director ICR Lisabona Dinu Gindu si d-lui Nicolae Pepene director al Muzeului Judetean de Istorie Brasov carora le multumesc din nou pe aceasta cale.


Mai multe despre Amdora BD pe paginile oficiale de facebook [aici], instagram [aici] si site [aici]

Octav Ungureanu
autor comics & ilustrator
editor Revista Comics
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment