|
Masterclass de Benzi Desenate Istorie - Promotia 2022
|
In perioada 26 iulie - 2 august a avut loc la Brasov primul Masterclass de Benzi Desenate Istorice din Romania (speram sa urmeze multe altele), si din cate stim, primul astfel de curs atat de concentrat dedicat benzilor desenate in general. Aceasta saptamana intensa de aprofundare a benzii desenate istorice, cu toate cheltuielile acoperite pentru studenti, a fost pusa la cale de Nicolae Pepene (Muzeul Judetean de Istorie Brasov) si Ioana Schiopu (Asociatia Forums) - organizatorii Festivalului de Benzi Desenate Istorice de la Brasov, respecand astfel promisiunea de a promova si investi in tinerii autori si in banda desenata istorica.
Programul a fost unul destul de intens: de la 10 la 12 curs (adica unul dintre cei 3 "profesori" tinea o prezentare pe un anumit subiect - scenariu, cercetare, character design, etc), dupa curs o ora de atelier, pauza de masa apoi iarasi curs de la 4 la 6, urmat de inca o ora de atelier si apoi cina, astfel incat in doar 6 zile de curs studentii sa capete cat mai multe informatii, sa le inteleaga si in acelasi timp sa le si aplice.
Am avut onoarea sa ma numar printre cei 3 "profesori" si facand parte din echipa de organizare a Festivalului de la Brasov, am facut si pe gazda si la nevoie si pe modelul pentru studentii obisnuiti sa lucreze dupa referinte foto. Le-am impartasit studentilor din experienta mea de ilustrator si autor de benzi desenate, dar si coordonator de proiecte de banda desenata. M-am axat pe lucruri si sfaturi foarte practice - de la cum imi organizez munca si comunicarea cu clientul pana la promovare si stabilirea costurilor corecte pentru un proiect.
|
Octav Ungureanu - autor |
Unul dintre cei mai buni si cunoscuti autori romani de benzi desenate, care intamplator sau nu, preda banda desenata la Facultatea de Arte si Design din Timisoara, Victor Drujiniu le-a divulgat studentilor cateva din "secretele meseriei", cum a debutat el si cum lucreaza pentru Marvel, DC Comics, Dark Horse sau Soleil, cea mai mare editura de benzi desenate din Franta. El le-a aratat studentilor diverse "bune practici" in domeniu, tipuri de incadrare si tehnici de a ghida ochiul cititorului pe pagina. Nepretios a fost si timpul petrecut de el cu fiecare student in parte analizand concret lucrarile lor si venind cu sfaturi si critica constructiva.
|
Victor Drujiniu - autor, profesor de benzi desenate |
Marko Stojanovic nu se ocupa doar de
Scoala de Benzi Desenate din Leskovac Serbia si de Festivalul de Benzi desenate din acelasi oras, dar este si un foarte bun si pasionat scenarist de banda desenata iar cel mai recent album al sau "
La Croix Sanglante", publicat de editura franceza Delcourt, a reprezentat un adevarat studiu de caz despre cum o banda desenata istorica poate spune povestea unor personaje obisnuite in mijlocul unor evenimente exceptionale, imbinand fictiunea cand vine vorba de conturarea personajelor si a dialogurilor cu o cercetare riguroasa si respectarea istoriei in materie de date, locatii, tipuri de arme, armuri etc
|
Marko Stojanovic - scenarist, profesor de benzi desenate |
Dar pasiunea lui Marko nu se limiteaza la orele de curs si vizita grupului la Muzeul Judetean de Istorie Brasov s-a transformat intr-o adevarata lectie de visual storytelling prin analiza cadru cu cadru a lucrarii foarte-foarte bune a lui Mihai Timoshenko despre Marele Incendiu care a mistuit Brasovul in 1689
|
In vizita la Muzeul Judetean de Istorie Brasov |
Experienta completata si de vizita la Bastionul Tesatorilor care gazduieste macheta Brasovului din timpul Incendiului:
Pasiunea pentru povesti si scenarii a lui Marko Stojanovic e depasita doar de dragostea pentru istorie a lui Nicolae Pepene, istoric si manager cultural, care a pariat ca banda desenata e un mediu foarte bun de a promova istoria si de a atrage tineri autori si nu numai sa ilustreze evenimente si personalitati istorice. De expertiza sa s-au putut bucura studentii in alegerea subiectului pentru banda desenata pe care sa o realizeze in cadrul Masterclass-ului si in indrumarea catre cele mai potrivite surse istorice.
|
Nicolae Pepene - istoric si directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov |
Iar studentii nu au intarziat sa aplice:
Studenti care au fost cea mai placuta surpriza a Masterclass-ului, cei mai multi dintre ei fiind absolventi de Arte, ba chiar cu lucrari de licenta in benzi desenate, foarte buni la desen dar surprinzator de disciplinati, atenti si mai ales dornici sa invete si sa-si aprofundeze pasiunea pentru benzi desenate. De aceea si grupul s-a legat destul de repede si studentii nu au invatat doar de la profesori dar si unul de la celalalt, comparand notite si cerand pareri si critici. Eu unul ma bucur foarte mult ca i-am cunoscut, tinem aproape si sunt sigur ca e doar o problema de timp pana vom colabora pe proiecte concrete.
|
Studentii plimbandu-se prin Brasov |
|
Lucrari de licenta in benzi desenate |
Special guest in cadrul Masterclass-ului a fost Tiberiu Beka, autor sarb cu origini romanesti care a lucrat traditional pe un lightbox improvizat la fata locului si ne-a impartasit si el din experienta lui de creator de benzi desenate.
|
Tiberiu Beka - autor |
O activitata extra-curs ce s-a dovedit foarte productiva a fost seara de film, unde am vizionat "
Capitanul Alatriste" (2006) - un film foarte bun care spune povestea unui soldat spaniol din sec al XVII-lea care isi pune spada in slujba oricui il plateste reusind totusi sa nu isi incalce onoarea sau promisiunile facute [
trailer]. Filmul este atat de bun si concentrat pentru ca este ecranizarea celor mai bune momente din nu mai putin de 9 volume scrise de Arturo Perez-Reverte iar faptul ca un asemenea film are doar nota 6.1 pe imdb spune foarte mult despre cultura cinematografica a celor mai multi "cinefili". Filmul a fost intors pe toate partile, analizand personajele si destinele lor care se intrepatrund in contextul istoric mai larg, analizand cadrele unde nimic nu e intamplator - asezarea si postura personajelor, lumina, elemente de decor etc si nu in ultimul rand analizand detalii istorice - cum traiau oamenii simpli pe vremea aia, ce mancau, cum luptau...
|
Seara de film - Capitanul Alatriste |
Intreaga experienta a fost foarte interesanta, a depasit asteptarile celor implicati si chiar daca programul a fost foarte incarcat studentii au tinut pasul pentru ca nu voiau sa rateze nimic. Ceva imi spune ca veti mai auzi de tinerii autori care au participat. Cel mai frumos feedback legat de toata aceasta initiativa ni l-a dat o studenta care a spus ca
intr-o saptamana de Masterclass a invatat mai multe despre benzi desenate decat in 3 ani de cursuri de banda desenata la facultate!
Locatia de curs cum nu se poate mai potrivita a fost asigurata de Agentia Metropolitana Brasov iar hostelul si restaurantul au fost perfecte. De toate astea plus multe alte detalii organizatorice, care de multe ori nu se vad dar fara ele nu ar iesi cum trebuie, a avut grija ca intotdeauna Ioana Schiopu (Asociatia Forums) care face o echipa foarte buna cu Nicolae Pepene (care, sincer nu stiu cum jongleaza cu atatea proiecte si evenimente culturale in acelasi timp), echipa din care chiar ma bucur sa fac si eu parte.
Masterclass-ul de Benzi Desenate Istorice oficial s-a incheiat dar studentii continua lucrul si urmeaza sa vedeti rezultatele, asa ca tineti aproape!
Masterclass organizat de Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2022.
Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov
Parteneri principali: Coresi Shopping Resort, HISTORIA
Partener logistic: Agenția Metropolitană Brașov
Partener strategic: Postmodernism Museum
Parteneri media: AGERPRES, modernism.ro, revistacomics.ro
Proiect cultural cofinanțat de Consiliul Județean Brașov
Octav Ungureanu
ilustrator si autor de benzi desenate
editor RevistaCOMICS
organizator Bucuresti ComicsFest
No comments:
Post a Comment