Tuesday, June 20, 2023

Masterclass de Benzi Desenate Istorice - 2023

OPEN CALL dedicat tinerilor creatori de benzi desenate

În perioada 7 – 13 august 2023, Muzeul Județean de Istorie Brașov organizează a II-a ediție a Masterclass-ului de benzi desenate istorice, dedicat tinerilor creatori de benzi desenate (desenatori și scenariști). Sub îndrumarea coordonatorilor, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani vor avea oportunitatea aprofundării cunoștințelor și perfecționării în domeniul benzilor desenate istorice.

Termen limită pentru înscriere: 19 iulie 2023

Anunțarea participanților selectați: 21 iulie 2023

Cine poate participa?

·         Open Call-ul se adresează tuturor creatorilor de benzi desenate cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani;

·         Participanții trebuie să aibă disponibilitatea de a participa la activități la Brașov, în perioada 7 – 13 august 2023;

·         Participanții trebuie să aibă cunoștințe bune de limba engleză deoarece unele sesiuni se vor desfășura în limba engleză.

Prezentare Masterclass:

Masterclass-ul de benzi desenate își propune să ofere tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani oportunitatea aprofundării cunoștințelor și perfecționării în domeniul benzilor desenate istorice.

Masterclass-ul, cu o durată de 6 zile, va avea două sesiuni în fiecare zi, în care cursanții  vor acumula noi cunoștințe și își vor perfecționa abilitățile de documentare, pregătire și realizare a benzilor desenate istorice, vor participa la prezentări și vor face exerciții practice.

Pe durata masterclass-ului, fiecare participant va realiza o lucrare de bandă desenată cu tematica ISTORIA CONTRAFACTUALĂ, care va fi prezentată în expoziția Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, în perioada 11 – 13 august 2023. Lucrarea va fi publicată și în catalogul festivalului.

Coordonatori:

- Marko Stojanovic, autor de benzi desenate, scenarist, profesor și coordonator al Școlii de Benzi Desenate din Leskovac/Serbia și director al celui mai mare festival de benzi desenate dedicat tineretului din Balcani

- Victor Drujiniu, autor de benzi desenate, profesor universitar la Facultatea de Arte din Timișoara, coordonatorul singurului program de studii universitare de masterat de Bandă desenată şi desen animat din România

- Octav Ungureanu, autor de benzi desenate,  editor Revista Comics, organizator Bucuresti ComicsFest si autorul manualului ,,Cum să faci webcomics”.

Locul și perioada de desfășurare: Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov, în perioada 7  – 13 august 2023

Înscriere: Pentru a participa la selecție, candidații sunt rugați să trimită la adresa de email salonbdbrașov@gmail.com  următoarele documente:

Desenatori:

- scurtă biografie a participantului;

- minim 5 lucrări de portofoliu (jpeg, png, tiff sau pdf) atașate la email sau încărcate pe Dropbox.com sau Wetransfer.com. Se acceptă și link-uri către site-uri sau platforme de promovare (instagram, facebook, artstation etc)
- scrisoare de motivație

Scenariști:

- scurtă biografie a participantului;
- scrisoare de motivație;

- reprezintă un avantaj important în selecția finală trimiterea uneia sau mai multor lucrări cu scenarii scrise de participant (se acceptă și scenarii care nu au fost scrise pentru benzi desenate)

Procesul de selecție: Organizatorii vor selecta 10 artiști și 2 scenariști pentru a participa la Masterclass pe baza portofoliilor și a scrisorilor de motivație.

Costuri acoperite de organizatori:

- cazare în perioada 7 – 14 august 2023

- masă în perioada 7 - 14 august 2023

- materiale didactice necesare desfășurării activităților.

Participanții își vor asigura singuri cheltuielile de transport tur-retur până la Brașov.

Angajament: Participanții selectați se angajează să participe la toate activitățile.

𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗰𝘁: Pentru întrebări vă rugăm să ne contactați la salonbdbrasov@gmail.com Concursul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2023.

Producător: Muzeul Județean de Istorie Brașov; Parteneri: Asociația Forums, Coresi Shopping Resort, HISTORIA; Parteneri media naționali: AGERPRES, modernism.ro, revistacomics.ro, zilesinopti.ro; Proiect susținut de Consiliul Județean Brașov.

No comments:

Post a Comment