Sunday, November 14, 2021

Saloane si festivaluri de benzi desenate in Romania

Am strans la un loc toate evenimentele mari (saloane si festivaluri, comicsfest-uri si comiccon-uri) dedicate benzilor desenate in Romania din 2006 incoace (deci fara expozitii punctuale, fie ele si expozitii de grup). Gasiti toate afisele [aici]

Evenimentul BD cu cea mai lunga traditie si cele mai multe editii este cu siguranta Salonul International al Benzii Desenate de la Constanta, organizat de Dodo Nita, cel mai vechi promotor al benzii desenate in Romania. Salonul a avut editii si in alte orase ca Bucuresti, Craiova, Brasov si altele, cel mai mare fiind cel din 2006 de la Sala Dalles din Bucuresti, altfel, locul traditional de desfasurare a evenimentului a fost Muzeul de Arta din Constanta, unde, prin intermediul Aliantei Franceze din Constanta, organizatorii au reusit de-a lungul timpului sa invite multi autori din spatiul franco-belgian dar si cei mai multi autori romani din "vechea garda". Salonul si-a intrerupt deocamdata activitatea si nu se stie cand si daca va mai fi reluata...

In 2010, a avut loc prima editie a Salonului European de Banda Desenata, organizat de centrele culturale europene din Bucuresti sub umbrela ICR si EUNIC, au fost 5 editii in 7 ani, gazduite de Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana, FotoAnexa (un alt spatiu al MNAC) sau Rezidenta Scena9, fiecare tara participanta organizand expozitii, lansari si aducand autori de benzi desenate. Prima editie a salonului a gazduit si lansarea Istoriei Benzii Desenate Romanesti (Dodo Nita, ed. Vellant) si decernarea premiilor Sandu Florea, atragand un public foarte numeros si marcand relansarea benzilor desenate romanesti! Nu se stie daca va mai fi reluata aceasta serie de evenimente.


In 2012, profitand de coagularea unui grup de autori in jurul Revistei COMICS, are loc prima editie a Bucuresti ComicsFest, numarand 6 editii pana acum, evenimentul a crescut de la an la an: primele 3 la Galeria SaintINK din centrul istoric si cea mai recenta si mai mare la ComicsClub. Organizat de Octav Ungureanu, Bucuresti ComicsFest ar putea fi apreciat ca fiind cel mai variat si bogat ca activitati, avand pe langa obisnuitele expozitii, lansari si ateliere si standuri de autori si edituri, sesiuni de live drawing, animatii, cosplay si mai nou Premiile Bucuresti ComicsFest, iar organizatorul promite sa continue seria evenimentelor si dezvoltarea conceptului de comicsfest, care, apropo, s-a plimbat si la Iasi, cu denumirea de Iasi ComicsFest


In 2013 a avut loc prima editie de East European Comic Con, destul de timid intr-o locatie nu foarte ofertanta: Palatul Copiilor... dar EECC a devnit rapid si incontestabil cel mai mare eveniment de geek culture din Romania, mai ales o data cu mutarea intr-o locatie foarte mare ca Romexpo si atragerea unor sponsori de calibru. La ComicCon se gasesc an de an si Aleea Artistilor, standuri ale editurilor si magazinelor de benzi desenate cat si panel-uri cu tema benzilor desenate chiar daca marea majoritate a vizitatorilor e mult mai interesata de actorii invitati si competitiile de cosplay sau videogames decat de scena locala de benzi desenate. Au fost si alte editii ca Ice ComicCon sau Transilvania ComicCon si se pare ca de acum incolo organizatorii isi vor indrepta atentia catre Cluj, in detrimentul Bucurestiului, Romexpo practicand costuri nejustificat de mari.


Incepand cu 2013 au avut loc 7 editii ale Salonului International de Benzi Desenate Sibiu, organizate de Asociaţia de prietenie "Ille et Vilaine - Sibiu", Muzeul Astra si Francois Montier (care a introdus pe scena locala concepte ca meciul de benzi desenate). Locatia din centrul Sibiului a fost un avantaj al salonului, atragand multi vizitatori dar si autori din tara si cativa din strainatate. Nu se stie daca se vor mai tine noi editii.


Pe modelul saloanelor de la Constanta si Sibiu, in 2015 a avut loc Salonul Benzii Desenate de la Craiova, organizat de entuziastul editor al revistei Abatia - Bogdan Ciocanea. Din pacate a fost o singura editie. Tot o singura editie a avut si festivalul de benzi desenate de la Targu Mures (2012), despre care nu prea se gasesc informatii...



Palatul Sutu si Casa Cesianu din Bucuresti au gazduit incepand cu 2014 mai multe editii a Salonului BD "Povesti din Bucuresti in benzi desenate" a carui editie din 2020 a fost atat in Bucuresti cat si in Targoviste si Sighisoara, ocazii cu care organizatorul Mihai Grajdeanu tine si ateliere pentru copii si diverse concursuri. Editia din 2021 s-a transformat in Festivalul Povestiri Istorice in Benzi Desenate la Muzeul de Istorie din Bucuresti.


In 2018 Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, a mers la risc si a organizat prima editie a unui eveniment bd dedicat exclusiv benzilor desenate istorice - Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brasov - din cate se stie singurul de acest gen din Europa! Organizat in parteneriat cu Asociatia Forums (coordonator Ioana Schiopu) si cofinantat de Consiliul Judetean Brasov, evenimentul a crescut an de an, culminand cu editia 2021 devenita internationala, tema de anul acesta "Frica in istorie" atragand 42 de autori din 6 tari in cadrul concursului international adresat autorilor profesionisti dar si sute de tineri 12-17 ani in cadrul concursurilor national si judetean. In fiecare an, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brasov organizeaza si ateliere de benzi desenate iar expozitiile outdoor raman pe pozitii cateva luni in locatii centrale din Brasov - Piata Sfatului si Parcul Eroilor, dupa care sunt itinerate prin tara - expozitia "Eroii care au facut istorie" a editiei din 2020 plimbandu-se la Bucuresti, Baia Mare, Cluj, Craiova si alte orase, fiind foarte probabil expozitia ce s-a bucurat de cel mai numeros public din Romania.
 

Un lucru inedit este faptul ca in urma fiecarei editii se tipareste un catalog cu toate lucrarile de la concurs - adevarate albume de benzi desenate istorice:

In concluzie, avem saloane, festivaluri, comic con-uri si comicsfest-uri, fiecare cu specificul lui in functie de buget si viziunea organizatorilor, dar si de autorii care participa iar an de an "capitala benzii desenate" s-a mutat la Constanta, Bucuresti, Sibiu sau Brasov.

No comments:

Post a Comment