Monday, May 16, 2022

a fost odata Egmont Romania

 A fost odata ca niciodata Egmont Romania, care intr-o perioada era sinonim cu banda desenata! 

Uriasul numit astazi "The Egmont Group" (cu 6.300 de angajati in 2014; Egmont activeaza in presa scrisa, piata de carte, film si televiziune in 30 de tari) a fost fondat in 1878 in Copenhaga, Danemarca de catre Egmont Harald Petersen, s-a numit initial P. Petersen Printers si mai tarziu Gutenberghus Group, nume pe care l-a pastrat pana in 1992. 

Egmont Harald Peterson si tipografia sa in 1911

In 1948-1949 editura cumpara licenta de la Disney si incepe sa publice benzi desenate cu Donald Duck (tradus Kalle Anka) in Suedia, Norvegia si Danemarca iar in anii '80 se extinde pe piata din Europa si chiar China! iar in 1991 ajunge si pe meleaguri mioritice cu denumirea de EGMONT ROMANIA, "laudandu-se" cu prezenta in 13 tari europene si vanzarea a 1.500.000 de reviste pe saptamana:

coperta 2 din revista Mickey Mouse nr.1/1991

Romania era de abia la inceputul unei lungi "perioade de tranzitie" de la regimul comunist la economia de piata damboviteana, se confrunta cu miscari sociale semnificative si inflatie galopanta, cu toate astea societatea era avida sa consume orice venea "din Occident" si ce poate fi mai "occidental" decat Mickey Mouse! (mai multe in "Walt Disney fabricat in Romania comunista" Alin Ciupala, Alexandru Ciubotariu, 2022). Pana in decembrie 1989, banda desenata de larg consum a insemnat cateva pagini (de multe ori propagandistice) in reviste cum ar fi Cutezatorii, Luminita, Cravata Rosie, Soimii Patriei etc dar si in almanahuri; pe langa perioadice mai existau bineinteles si albume de autori romani ca Puiu Manu, Livia Rusz, Sandu Florea, Nicolae Nobilescu si altii (mai multe in "Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010", Dodo Nita, ed. Vellant 2010 si "155 de ani de benzi desenate in Romania 1860 - 2015, Alexandru Ciubotariu, 2021). Si mai erau si cativa norocosi care aveau acces la revista Pif. Toate astea s-au schimbat insa cand Egmont Romania a invadat piata cu benzi desenate si personaje foarte cunoscute, si mai ales cu distributie nationala constanta, si a colorat viata inca destul de gri a copiilor din Romania postdecembrista.

Prima serie prin care Egmont Romania a cucerit publicul din Romania a fost Mickey Mouse care a aparut lunar in perioada 1991- 2004 (vedeti toate 200 numerele aici) dupa care si-a schimbat numele in Donald Duck si a continuat pana in 2013 cu 2 aparitii pe luna (alte aproape 200 de numere aici)

Primele 50 de numere din revista Mickey Mouse 1991 -1996
Dupa numarul 50 apare si Donald Duck in sigla revistei

Interesant este ca primele 3 numere pe 1991 din revista Mickey Mouse nu sunt numerotate sau datate, de abia prima editie din 1992 indica atat numarul pe acel an, cat si numarul din colectie:

De-a lungul timpului revista si-a schimbat si denumirea, si formatul, tipul de hartie si genul de povesti publicate. Vedeti aici primul si ultimul numar al revistei fanion a editurii Egmont Romania - Mickey Mouse nr.1/1991 redenumita Donlad Duck nr.6/noiembrie 2013


Urmatoarea serie introdusa de Egmont in Romania, targetata catre cei mai mici cititori, a fost Bamse - simpaticul ursulet mancator de miere foarte popular in Suedia. Au aparut 16 numere in perioada 1992 - 1996 (cate 1, 4 sau 5 numere pe an). Toate numerele [aici]
seria Bamse - completa

Later edit: Tot in 1992 au aparut si doar 2 numere Testoasele Ninja:
poza via okazii.ro

Judecand dupa pretul de pe coperta (240 lei) urmatoarea revista a fost "Inspectorul Danger - Crima la piscina" (revista nu e datata). Enigme in benzi desenate ale danezului Werner Wejp-Olsen care le-a gandit si desenat in perioada 1974-2018, pana la moartea sa. Singura editie aparuta la Egmont Romania poate fi citita [aici]. Mai multe episoade in engleza [aici]


A urmat apoi Familia Flintstone, din care au aparut 14 numere intre 1993 si 1996. Era cam aceeasi perioada cand copiii din Romania puteau urmari (prin antene) desenele animate Familia Flintstone pe postul german ProSieben. Toate numerele pot fi citite [aici] si [aici]. Ultimul numar din serie 4/1996, desi anuntat pe ultima coperta a numarului precedent, se pare totusi ca nu a mai fost tiparit.  
seria Familia Flintstone (completa)

In 1994 Egmont Romania a inceput sa publice si seria revistelor Bugs Bunny din care au aparut 17 numere timp de 2 ani. Toate numerele pot fi citite online [aici] si [aici]

seria Bugs Bunny (incompleta)

Tot in 1994, Egmont Romania a inceput sa publice seria Asterix, din care au aparut doar 6 titluri pana in 2000. Seria este acum publicata din nou de editura Grafic, ajungand deocamdata la 3 titluri [link] si dedicandu-i un concurs de fanart [aici]

seria Asterix (completa)

Asterix Eroul Galilor - Egmont Romania 1994 vs Asterix Viteazul Gal Grafic 2017

In 1995 apar doar 4 numere din revista Duck Tales. Nesansa revistei a fost ca de abia in 1996 TVR a inceput difuzarea serialul de desene animate cu acelasi nume lansat in 1990 si tradus la noi "Povesti cu Mac-Mac". 
seria Duck Tales (completa)

Toate seriile de reviste din perioada de inceput a Egmont Romania aveau taloane de concurs (cel mai mare premiu fiind o excursie la Disneyland) si diverse inserturi tiparite prinse la mijlocul revistei (mai ales in revista Mickey Mouse) cum ar fi harta orasului Ratburg, harta parcului Disneyland Paris, Carnet de Fan Mickey & Co., Zodiac, Calendar si altele, dar probabil cel mai apreciat de micii cititori si imaginea care a ramas intiparita in mintea multora este Arborele Genealogic al lui Donald Duck, creat de Don Rosa in iulie 1993 [link]
alte inserturi din revista Mickey Mouse

De mentionat si revistele de jocuri si activitati tiparite alb negru care contineau si multe benzi desenate:

colectia Sa radem cu Donald (completa)

Tot in benzi desenate a fost si dictionarul ilustrat de 110 pagini "Sa invatam limba engleza cu Walt Disney" - publicat de Egmont Romania in 1996:

Chiar daca nu sunt benzi desenate, merita mentionata si seria Mini aparuta in perioada 1993-1998...

colectia Mini - incompleta

...dar si alte serii de carti ilustrate cu un numar limitat si neregulat de aparitii in perioada 1992-1997: colecia Maxi, Junior, Looney Tunes, Hanna-Barbera, Tiny Toons, Sa cunoastem lumea, Mini-mini sau Manualul Castorilor Juniori (singura serie din cele mentionate care apare tocmai in 2002)
colectia Junior 1993-1995 (completa) 
colectia Maxi 1992-1995 (completa)
colectia Hanna Barbera & Tiny Toons (incompleta)
colectia Looney Tunes 1994-1995 (completa)
colectia Atelier (incompleta)

Later edit: In 1998, celebrand 60 de la prima aparitie a lui Superman, a fost lansata si aceasta singura editie:

Dupa anii 2000 Egmont Romania a mai publicat si seriile lunare de benzi desenate WITCH , Spiderman, Tom & Jerry, fara prea multe alte incercari editoriale, cel putin nu in materie de banda desenata. De remarcat faptul ca in aceasta perioada pe coperta nu mai apare "Egmont Romania" ci doar "Egmont" (desi pe coperta interioara se pastreaza denumirea completa) 

In 2005 Egmont Romania publica si un autor roman: Vali Ivan si al sau "Cinci saptamani in balon" dupa Jules Verne:

De mentionat si colectiile de carti ilustrate clasice Disney scoase de Egmont Romania impreuna cu Adevarul in 2009 si 2010, un ultim succes editorial inainte de retragerea de pe piata din Romania:

In 2011 a mai existat o tentativa de intrare pe piata benzii desenate cu seria Donald Duck de buzunar, format foarte popular in Italia (sub denumirea Peperinik), unde domina Panini, dar se pare ca nici acest demers editorial nu a atras suficienti cumparatori iar seria s-a limitat doar la primele 5 editii anuntate. Oricum se pare ca au fost si ceva probleme cu distributia pentru ca unele numere s-au gasit foarte greu, destui colectionari incercand si azi sa-si completeze seria:

Singura publicatie constanta a Egmont Romania a ramas revista Donald Duck (fosta Mickey Mouse) care a aparut fara intrerupere 22 de ani, revista a carei prezentare in ultima perioada de aparitie lasa mult de dorit - tiparita pe hartie lucioasa subtire (prin care de multe ori se vedea grafica de pe partea cealalta), ambalata in folie de plastic ieftina (cum devenise si se pastreaza trendul revistelor pentru copii) si cu tot felul de inserturi si jucarii de proasta calitate. Mai jos este chiar o revista cumparata de la chiosc! Sigur, se mai strecoara erori si pot pleca din tipografie exemplare gresite dar asta arata totusi atentia scazuta a celor implicati si bugetul scazut.

Egmont Romania isi inchide portile in 2013, dar perioada de glorie ramane intre anii '91-'96, cand micii cititori s-au putut bucura de atatea si atatea titluri, fara de care probabil foarte multi nu si-ar fi descoperit pasiunea pentru citit benzi desenate. De mentionat ca Egmont Romania s-a luptat in anii de inceput nu numai cu inflatia si puterea scazuta de cumparare a romanului de rand, dar si cu sistemul prafuit si corupt de distributie (existand o practica a falimetului marilor distribuitori pentru a nu-si mai plati datoriile catre furnizori mai ales in Vestul Salbatic care a urmat dupa Revolutia din 1989) - toate acestea, in combinatie cu popularitatea totusi scazuta a benzilor desenate in Romania, cu dezvoltarea altor zone de interes de catre copii cum ar fi jocurile PC sau internetul si cu scaderea constanta a consumului de carti si reviste au facut probabil ca mai marii editurii-mama Egmont sa traga linie si sa vada ca pur si simplu profiturile aduse de piata din Romania nu merita efortul si bataia de cap. Alta problema fiind si faptul ca dupa ce Egmont Romania a crescut un public de mici cititori, cand acestia au devenit adolescenti, nu a reusit sa-i pastreze oferindu-le benzi desenate mai potrivite varstei. S-a incercat cu Witch si Spiderman dar se pare ca nu a fost sufiecient.

Una peste alta, Egmont Romania a avut o activitate editoriala chiar impresionanta, mai ales in prima perioada, si a incantat generatii intregi de copii oferindu-le benzi desenate la preturi foarte accesibile in zeci de mii de exemplare, daca nu sute de mii! distribuite la toate chioscurile de ziare din tara! Egmont Romania a insemnat foarte mult pentru banda desenata de la noi si a crescut considerabil numarul de pasionati ai celei de a noua arta, stafeta dusa azi mai departe de editura Grafic dar si de eforturile fiecarei edituri mai mici, institutii sau autor care publica benzi desenate in Romania. 

Octav Ungureanu
ilustrator & autor comics
editor RevistaCOMICS
organizator Bucuresti ComicsFest


Toate revistele, cartile, inserturile si insigna sunt din colectia personala


resurse:
donald-duck.ro (se pot citi benzi desenate online)
benzi-desenate.ro (se pot citi benzi desenate online)
issuu.com/mac85/stacks (se pot citi benzi desenate online)
inducks.org (povestile Disney dupa cod, autor si tarile unde au aparut)
duck.neamar.fr (arata locurile unde Don Rosa a ascuns initialele D.U.C.K. in povestile lui)

9 comments:

  1. Foarte interesant si detaliat! Multumim!

    ReplyDelete
  2. Foarte fain articolul. Am avut toate numerele din 1991 pana in 1998, insa au "disparut" din casa bunicii unde le lasasem dupa o vacanta de vara. Acum incerc sa refac ce mai pot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mare pacat... probabil foarte multe colectii au ramas aruncate prin poduri sau boxe de bloc... dar daca nu s-au deteriorat/udat poate vor mai iesi la lumina pe viitor :)

      Delete
  3. Am pus si un anunt cu cateva dubluri pe care vreau sa le dau la schimb tot cu Mickey:

    https://www.olx.ro/d/oferta/schimb-reviste-mickey-mouse-egmont-romania-IDgj0Xa.html?bs=olx_pro_listing

    ReplyDelete
  4. Foarte frumos! Ce interesant ar fi sa găsim pe cineva care a lucrat la Egmont România sa îl aducem la un podcast…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Eu fac rost de persoana. Cand, unde si cum... :)

      Delete
  5. Ca să ai parte de multe delicii vizuale ale celei de a noua arte trebuie să înveți engleză, franceză, italiană, germană și olandeză mai nou, pentru că în limba română în câteva zile poți citi cam tot ce există mai bun, foarte puține reviste și cărți apărute de-a lungul timpului, acum editura Grafic Art scoate produse de calitate mai puțin atractivă pentru micii cititori, cu câteva excepții !

    ReplyDelete