Friday, May 13, 2022

„Viața părinților mei. O istorie a Spaniei în secolul XX”

Viața părinților mei. O istorie a Spaniei în secolul XX” / „Vida de mis padres. Una historia de España en el siglo XX” – sub acest titlu, vor fi expuse la sediul Institutului Cervantes din București timp de peste o lună (18 mai – 28 iunie) fragmente din romanele grafice „El arte de volar” / „Arta de a zbura” și „El ala rota” / „Aripa ruptă” semnate descriitorulAntonio Altarriba și desenatorul Joaquin Aubert Puigarnau (cunoscut mai ales sub pseudonimul Kim), doi adevărați clasici ai acestei arte.

Arta de a zbura, prima parte a dipticului, îi este dedicată tatălui lui Antonio Altarriba, după sinuciderea acestuia, însă nu e o biografie, ci un roman în care realitatea și ficțiunea se amestecă pentru a crea un fond imaginativ pe care Kim l-a transpus într-o serie de desene ce reunește realismul și satira. „O operă dramatică, scrie criticul Antonio Martin, care se structurează organic în jurul memoriei unui om.”

 Aripa ruptă este povestea mamei, a unei mame aparținând altei Spanii decât cea a fiului sau a tatălui. „În vreme ce Arta de a zbura  avea în vedere o Spanie mai degrabă socială,  Aripa ruptă  contura o Spanie mai degrabă dictatorială – mărturisea Antonio Altarriba în postfața romanelor grafice. Independent însă de zona pe care o aveau în vedere, în ambele cazuri, este vorba de amintire, de descoperire și de învățare.”

Despre importanța acestui diptic, în istoria benzii desenate spaniole, criticul Antonio Martin spunea: „Aceste romane sunt cultură… Nivelul lor literar și grafic, calitatea și complexitatea povestirii în ansamblul romanelor grafice, fac din ele mari  cărți ale ultimilor ani. Suntem în fața unor opere magistrale care recuperează istoria spaniolă din ultimele decenii și care vor face Istorie”.

Antonio Altarriba – romancier, eseist și, mai ales, cunoscut scenarist, profesor de literatură franceză la Universitatea din Țara Bascilor a câștigat Premiul Național de Benzi  Desenate pentru  volumul El arte de volar/ Arta de a zbura, lucrare care, împreună cu El ala rotaAripa ruptăformează un diptic inspirat de viața părinților săi, care acoperă un întreg secol de istorie spaniolă. El este este unul dintre cei mai importanți creatori de benzi desenate din Spania ultimilor 30 de ani. Lucrările sale au fost publicate în numeroase țări și au primit unele dintre cele mai înalte distincții, cum ar fi Grand Prix de la Critique Française pentru Yo, Asesino / Eu, Asasinul. 

Joaquin Aubert Puigarnau, mai cunoscut sub numele de Kim, este membru fondator al celebrei reviste de benzi desenate El Jueves. În paginile acestei publicații a conceput seria Martinez el Facha/ Martinez fascistul, o satiră la adresa extremei drepte spaniole, care face deja parte din istoria benzilor desenate naționale. Lunga sa carieră a fost recunoscută prin acordarea Marelui Premiu la Salonul Internațional de Bandă Desenată de la Barcelona și a celui de-al 12-lea Premiu Internațional de Umor El Gat Perich. În 2010, împreună cu Antonio Altarriba, a câștigat Premiul Național de Bandă Desenată pentru El arte de volar / Arta de a zbura.

Vernisajul are loc 18 mai, ora 18.30, la sediul Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38) .

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 28 iunie. Program de vizitare: luni – joi: 09.00-20.00 | vineri-sâmbăta: 09.00-15.00.

No comments:

Post a Comment