Sunday, May 1, 2022

character REdesign: Lucky Luke


Creat in 1946 de belgianul Maurice De Bevere, cunoscut ca Morris, Lucky Luke, singurul cowboy mai rapid ca umbra lui, a aparut in peste 80 de albume traduse in 30 de limbi (mai nou si in limba romana!) si vandute in peste 300 de miloane de exemplare in lume. Toate albumele: [aici]. 

prima aparitie - 1946
Lucky Luke a fost publicat initial sub forma de serial in revista franco-belgiana Spirou, apoi in publicatia franceza Pilote incepand cu 1967 si mai tarziu in revista Pif Gadget, personajul devenind astfel cunoscut si publicului din Romania (cei care inainte de '89 aveau acces la revista Pif, revista a Partidului Comunist Francez - motiv pentru care ajungea si in Romania socialista):

Primul album este "La mine d'or de Dick Digger" publicat in 1949:


Morris a scris si desenat singur primele 10 albume din serie, dupa care s-a format echipa Morris-Gosciny, producand 41 de albume in perioada 1955-1977, pana la moartea scenaristului Gosciny (cunoscut bineinteles si pentru seria Asterix). 

Renne Goscinny & Morris in 1971

evolutia lui Lucky Luke desenat de Morris

In perioada 1980 - 2001, pana la moartea sa, Morris a mai desenat 23 de albume scrise de diversi alti scenaristi, dupa care stefata a fost preluata de Achde, care a continuat sa-l deseneze pe Lucky Luke in acelasi stil. In 2016 si in 2021 Matthieu Bonhomme aduce un tribut interesant in "The man who shot Lucky Luke", respectiv "Wanted". In 2017 Guilemme Bouzard il reinterpreteaza pe cowboy-ul singuratic intr-un nou stil, comic de data asta, in "Jolly Jumper - Ne repond plus" iar in 2019 germanul Mawil are tot o abordare comica in  "Lucky Luke sattled um". In 2021, Lucky Luke a fost preluat de Ralf Konig in Swiss bliss, unde are o abordare mai putin ortodoxa... tintita exclusiv adultilor...


Dintre toti autorii care au preluat personajul lui Morris, Achde este cel care reproduce foarte fidel stilul care l-a consacrat pe Lucky Luke. Apoi, fiecare il trece prin filtrul personal, cu mai mult sau mai putin succes, cu mai mult sau mai putin respect fata de creatia originala. Oricum, cu totii au respectat cromatica personajului. 


BENZI DESENATE:

inceputurile lui Lucky Luke in revista Spirou in 1946

Morris "Lucky Luke versus the Pinkertons"

O interesanta analiza a modului cum Morris folosea culoarea in cadrele sale pentru a ajuta la redarea actiunii: 


Matthieu Bonhomme "The man who shot Lucky Luke", 2016

Guilemme Bouzard "Jolly Jumber ne respond plus" 2017



Mawil "Lucky Luke sattled um", 2019

Achde "A cowboy in high cotton", 2020


Ralf Konig "Swiss bliss", 2021

Cel mai recent album este "L'arche de Rantanplan" desen Achde, scenariu Jul, lansat in octombrie 2022:

In mai 2023, revista Spirou a publicat o poveste de 6 pagini cu Lucky Luke de Olivier Bocquet si Brice Cossu, cu tot cu coperta:

Iar pe 1 decembrie 2023 e anuntat un nou album "Les indomptes", de data asta un "omagiu adus lui Morris" de catre Cristian Blutch (scenariu si desen):


Exista si un spin-off cu Lucky Luke copil - Kid Lucky - atat benzi desenate (5 albume pana la aceasta data, publicate in perioada 2011-2019  - scenarii si desen acelasi Achde) cat si o serie de desene animate (52 de episoade, produse incepand cu 2020 - video)


Lucky Luke in limba romana:

In 1996 Nemira a tradus Diligenta, prin anii 2000(?) (albumul e nedatat) editura Univers a publicat Dalton City in romana (traducere de Dodo Nita) iar in septembrie 2023 Grafic lanseaza propria serie Lucky Luke chiar cu primele 2 titluri - "Mina de aur a lui Dick Digger" (1949) si "Rodeo" (1951): [comanda aici]



DESENE ANIMATE:

In 1971 se lanseaza filmul de animatie de lung metraj (71 min) "Daisy Town" scris de René Goscinny, Morris, Pierre Tchernia (o poveste complet noua), produs de Belvision (care a mai produs si alte desene animate dupa benzi desenate franco-belgiene - Tintin, Strumfii, Asterix...) si regizat chiar de Goscinny. 
In 1982 se face si un album de benzi desenate
bazat pe film, desenat de Pascal Dabère.

In 1978 se mai face lung metrajul "The balad of the Daltons"

In 1984 Hanna-Barbera a produs o serie de desene animate pt France3 (26 de episoade): [aici]

In 1991 se fac alte 26 de episoade [aici]

In 2001 se lanseaza "The new adventures of Lucky Luke" (52 de episoade) [aici]

iar in 2007 Lucky Luke se bucura de o animatie de lung metraj chiar foarte reusita "Go west! A Lucky Luke adventure" [trailer]:

FILME:
S-au facut si 2 filme bazate pe Lucky Luke, unul mai nefericit ca altul: unul facut de Hollywood in 1991 [aici] si unul francez in 2009 [aici], macar varianta franceza respecta infatisarea personajului:



JOCURI VIDEO:
Incepand cu 1987 s-au facut jocuri pentru PC, Gameboy, Playstation etc. O istorie completa [aici], toate respectand bineinteles design-ul original cat si restrictiile tehnice:



MUZICA:
Soundtrack-ul original din desenele animate a fost pus si pe vinil si poate fi ascultat [aici]

COSPLAY:
Nu se poate sa vorbim de Lucky Luke fara sa-l mentionam pe chiar faimosul cosplayer Dutch Lucky Luke

BONUS: 
tribut de Moebius in seria sa Blueberry in 1971 cu ocazia aniversarii a 25 de ani de Lucky Luke. mai multe [aici]


Extra bonus:

mai multe despre Lucky Luke aici:
-Morris on Lambiek: [link]

No comments:

Post a Comment