Wednesday, July 12, 2023

Povesti, povestiri si plagiate


In stanga avem "Povesti Povestiri Amintiri" superb ilustrata de Livia Rusz (1930-2020) si publicata in 1972 de editura Ion Creanga iar in dreapta avem "Povesti si povestiri" aproape... LA FEL... de... superb... ilustrata... de un cu totul alt ilustrator, carte publicata in 1990 de editura Facla. Ambele adevarate clasice in istoria cartilor ilustrate pentru copii, doar ca....


Da, toate ilustratiile din cartea din dreapta sunt copiate dupa ilustratiile create de Livia Rusz pentru cartea din stanga aparuta cu aproape 20 de ani inainte. Unele ilustratii sunt putin modificate, al doilea ilustrator a mai renuntat la unele detalii sau personaje, a mai schimbat compozitia si nu par chiar 100% copiate (adica desenate peste desenul original) ci sunt foarte fidel redesenate. Ilustratorul reproduce cu succes si stilul de culoare al Liviei Rusz, dar un ochi critic va observa diferenta de nivel intre maestria celor 2 ilustratori.


Nici micile viniete nu au scapat:

Inclusiv cuprinsul cartilor este aproape identic, din cea de a doua lipsind doar basmul Harap Alb (foarte probabil din cauza lungimii) si capitolul Amintiri (prima carte avand 292 de pagini iar cea de a doua 140): 

E clar ca editura plagiatoare a vrut sa aiba acest titlu de Ion Creanga in portofoliu si sa se bucure de beneficiile aferente... si ce metoda mai buna decat sa copieze o alta editie cu succes dovedit, nu doar estetic impresionanta dar foarte probabil tiparita si vanduta in tiraje semnificative (zeci de mii, daca nu chiar sute de mii in editii multiple - in anii 70-80 piata de carte era alta decat acum). In momentul aparitiei cartii plagiate era vestul salbatic al anilor '90, autoarea ilustratiilor era fugita in Ungaria inca din 1987 deci nu merita atentia si respectul editurii de stat Facla si oricum conceptul de "drepturi de autor" probabil inca nu-si facuse loc in proapspata "democratie" de pe malurile Dambovitei. Posibil totusi ca plagiatul sa nu fi fost facut cu intentii capitaliste de profit, pentru ca "tiparul a fost executat sub comanda 449/1989" (dupa cum scrie pe ultima pagina a copiei in discutie) cand Romania inca traia ultimele zvarcoliri ale Epocii de Aur sub Soarele Comunist, unde nu stiu cat de mult se puteau bucura editorii de succesul financiar al unei carti. Ce nu poate fi negata insa e etica profesionala indoielnica a editurii si din pacate si a ilustratorului care a acceptat sa onoreze comanda editurii, ba chiar a luat un premiu pentru aceasta carte "premiul I pentru ilustratie de carte pentru copii “Povesti si povestiri” de Ion Creanga, 1989, la un salon din Cluj" (deci dupa chiar spusele autorului cartea copiata ar fi aparut chiar in 1989? sau atunci a fost desenata?..)

Ma intreb doar oare cum s-a simtit Livia Rusz cand si-a regasit ilustratiile in cartea copiata?... Dar stati linistiti, ca si in prezent se gasesc edituri care copiaza sau... se "inspira" din aceleasi ilustratii. La o cautare foarte rapida am gasit 2 astfel de carti si cate si mai cate or mai fi?!...



Inchei cu o definitie:
Plagiatul reprezintă însușirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei alte persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obținute, prezentându-le drept creație proprie.

Octav Ungureanu
ilustrator & autor de benzi desenate
editor Revista Comics
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment