Monday, July 31, 2023

Tabara de benzi desenate Arthur & Scoala Evrika

Editura ARTHUR (care face parte alaturi de Grafic din grupul editorial ART) si nou infiintata scoala privata EVRIKA au organizat vara asta “Taberele urbane Arthur de la Scoala Evrika” iar prima din cele trei tabere pregatite a fost tabara de benzi desenate, in saptamana 17-21 iulie mai exact, chiar la scoala Evrika din centrul Bucurestiului. Nu a fost prima tabara dedicata benzilor desenate organizata in ultimii ani in Romania (la o cautare rapida am gasit: in 2021 Natura Comics Camp, in 2022 a fost tabara de benzi desenate UNESCO cu tema “Calatoria lui Brancusi in benzi desenate” si probabil au mai fost si altele) dar ne-am putea risca sa spunem ca a fost una dintre cele mai intense, interactive si interesante astfel de tabere, programul celor 5 zile (de la 9 la 6) fiind plin de activitati, ateliere si autori invitati, oferind copiilor o experienta si o incursiune intr-adevar inedite in lumea benzilor desenate!


Participanti au fost 21 de copii talentati, creativi si plini de energie cu varste intre 7 si 12 ani iar sediul Scolii Evrika - o cladire cu incarcatura istorica - resedinta familiei Negropontes, renovata de curand, modernizata dar respectand in acelasi timp arhitectura originala de sfarsit de secol XIX.

Tabara a fost coordonata de Matei Samihaian (ed. Grafic) si Octav Ungureanu (autor de benzi desenate) cu ajutor de la Alexandra, Ana si Monica (ed. Arthur)  iar de toate resursele si buna desfasurare a intregii tabere s-a asigurat personalul dedicat al Scolii Evrika, coordonat de directorul Marcel Bartic.

Matei Samihaian

Octav Ungureanu

Primul invitat al taberei de benzi desenate de la Scoala Evrika a fost Mircea Arapu, romanul stabilit in Paris, care acum ii da viata legendarului personaj Pif! Copiii au avut ocazia sa afle detalii despre cariera artistului si activitatea sa pe piata franceza de benzi desenate si, bineinteles, l-au desenat si ei pe Pif. 

Mircea Arapu

Al doilea invitat a fost Alexandru Ciubotariu aka Pisica Patrata, dar nu in calitate de autor de benzi desenate ci ca street artist. Copiii au fost chiar impresionati de desenele mari de pe cladiri si au decorat si ei cateva case si blocuri cu desenele lor, deocamdata doar pe hartie, dar nu se stie niciodata...
Alexandru Ciubotariu

Ileana Surducan a intrat in direct de la Cluj cu copiii pentru a le povesti si arata cum creeaza ea pas cu pas personaje si benzi desenate, au desenat impreuna si copiii au primit feedback valoros pe lucrarile lor.

Ileana Surducan

Participantii la tabara s-au putut intalni virtual si cu Daniel Horia, autorul romanului grafic "Epoca mea de aur" intr-un nou workshop de benzi desenate:
Daniel Horia

De-a lungul taberei, Octav Ungureanu a avut mai multe prezentari, ateliere si exercitii practice despre character design, expresii faciale, animatie si cum se fac benzile desenate:
Octav Ungureanu

O jumatate de zi a fost dedicata animatiei iar copiii de la tabara de benzi desenate au aflat cate ceva despre cum se realizau desenele clasice si cum se fac astazi animatiile, au aflat detalii despre procesul de stop animation al lui Adrian Carciova (Fose Cartoons) si multi dintre ei au avut ocazia sa il descopere pentru prima data pe Gopo:

Copiii au desenat foarte mult, au citit benzi desenate din biblioteca foarte bogata asigurata de editura Arthur, s-au imprietenit si au avut experiente noi. 

atelier de STENCIL cu Irina Cangeopol

atelier LETTERING & EFECTE SONORE
concurs de desenat MONSTRI pe echipe
atelier COLAJ din benzi desenate

La final, micutii talentati au primit diplome si cate o caricatura:

Tabara de benzi desenate nu se putea incheia altfel decat cu un tort, dar nu orice tort! Copiii au avut surpriza sa devoreze un tort decorat de un desen de al lor - un monstrulet desenat chiar de ei, fiecare copil din tabara desenand cate un element - un ochi, o mana, un tentacul etc la sfarsit iesind un personaj chiar unic dar mai ales o creatie COMUNA de care cei mici au fost chiar foarte mandri!

A fost o saptamana foarte interesanta si speram ca tabara de benzi desenate Arthur de la Scoala Evrika sa devina o traditie si cat mai multi copii sa se bucure de aceasta experienta!

Octav Ungureanu
autor de benzi desenate
editor Revista COMICS
organizator Bucuresti ComicsFest

No comments:

Post a Comment